En Sıcak Konular

Çöken yurtta iki önemli eksik tespit edildi

7 Ağustos 2008 16:54 tsi
Konya’nın Taşkent ilçesi Balcılar beldesinde 1 Ağustos’ta meydana gelen ve 18 kişinin hayatını kaybettiği patlamanın ardından, Valilik tarafından oluşturulan komisyon incelemelerini tamamladı.

Patlamaya neden olan LPG tankında iki önemli eksik tespit edildi. Henüz raporlarını yazmayan komisyonun, patlamaya neden olan LPG tankında alarm sistemi ve acil durumlarda otomatik gaz kesme sisteminin bulunmadığını tespit ettiği öğrenildi. Uzmanlar, zorunlu olan bu sistemlerin bulunması halinde, patlamanın yaşanmayabileceğini kaydetti.

CNN TÜRK - Balcılar Kasabası Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği’ne ait Boğaziçi Özel Öğrenci Yurdu’nda saat 04.15 sıralarında meydana gelen patlamanın ardından 3 katlı yurt binası yıkılmıştı.
 
Olayda, 1 öğretmen ve 17 öğrenci hayatını kaybetmiş, 29 öğrenci de yaralanmıştı.
 
Patlamanın, yurt binasının yaklaşık 2.5 metre yakınında bulunan ve mutfakta kullanılan LPG tankından binaya gaz taşıyan borulardaki sızıntı sonucu, bir öğrencinin elektrik düğmesine basmasıyla meydana geldiği tespit edildi.
 
Olayın ardından Konya Valiliği idari, Cumhuriyet Savcılığı ise adli soruşturma başlattı. Adli soruşturma kapsamında 3 yurt ve dernek yöneticisi tutuklandı.
 
Bir Vali Yardımcısı başkanlığında yürütülen idari soruşturma ise tamamlandı. Komisyon üyeleri önümüzdeki pazartesi günü raporlarını Valilik’e sunacak.
 
İki önemli eksik
 
Komisyon üyelerinin enkazda yaptıkları incelemelerde patlamaya neden olan LPG tankında iki önemli eksik tespit ettikleri öğrenildi. İncelemede, LPG tankında bulunması zorunlu olan alarm sistemi ve gaz kesme sisteminin olmadığı görüldü.
 
Uzmanlar, LPG tanklarındaki alarm sisteminin gaz sızıntısı durumunda devreye girdiğini, gaz kesme sisteminin ise, sızıntı durumunda tanktan gaz gönderilmesini otomatik olarak kestiğini ifade etti ve zorunlu olan bu iki cihazın bulunması durumunda patlamanın yaşanmamış olabileceğini iddia etti.
 
Uzmanlar, "Dökme gaz olarak adlandırılan bu sistemde tankın yer altına gömülmesi gerekir. Ayrıca, çeşitli güvenlik sistemleri vardır, gaz alarm, otomatik gaz kesme bu sistemlerin en önemlisidir" dedi.
 
Dökme gaz sistemi yapan firmalar, güvenlik sistemlerinin maliyetinin 200-300 YTL civarında olduğunu söyledi.

Konya Valisi Osman Aydın, "Rapor doğrultusunda adli makamlara bilgi verilecek. Kusurlu olanlar hakkında suç duyurusunda bulunulacak" dedi.
 
1990 yılında yapılan kurs binasına birkaç yıl önce LPG tankı konulduğunu söyleyen Balcılar beldesi sakinleri, "Kurs binası hayırsever kişilerin yardımıyla yapıldı. Kursun birçok gideri de hayırsever vatandaşlar tarafından karşılanıyordu. LPG tankı da firma tarafından ücret alınmadan takıldı. Bu nedenle ucuza mal edilmek istenmiş olabilir" dedi.
 
Konya İl Dernekler Müdürlüğü görevlileri de yurdun bağlı bulunduğu Balcılar Kasabası Okul ve Kurs Talebelerine Yardım Derneği’ndeki incelemelerini tamamladı. Konya Valisi Osman Aydın, inceleme sonucunda önemli bir eksikliğe rastlanmadığını, derneğin tüm evraklarının bulunduğunu açıkladı.
 
Para yardımı yapıldı
 
Vali Osman Aydın, yanık tedavisi gören ve Ankara’ya sevk edilen iki yaralının ailelerine Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafnıdan 2’şer bin YTL verildiğini, diğer yaralıların ailelerine de 500’er YTL verildiğini söyledi.
 
Aydın, "Başbakanlık Ekonomik ve Mali İşler Başkanlığı tarafından gönderilen ödenek çerçevesinde yatarak tedavi gören 27 yaralımızın ailelerine 5’er bin YTL, ölen 18 vatandaşımızın ailelerine de 15’er bin YTL maddi yardım verildi. Paralar, vatandaşlarımızın banka hesap numaralarına yatırıldı" dedi.
 
Firma susuyor
 
Patlamanın meydana geldiği yurda LPG tankını veren ve sistemi döşeyen İpragaz Firması’nın Konya BÖlge Müdürlüğü yetkilileri, genel merkezlerinden aldıkları talimat gereği açıklama yapamayacaklarını söyledi.

haber X



Bu haber 615 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,496 µs