Ve Kafkaslar'da savaş alarmı | " /> Ve Kafkaslar'da savaş alarmı | "/>

En Sıcak Konular

Ve Kafkaslar'da savaş alarmı

8 Ağustos 2008 08:36 tsi
Ve Kafkaslar'da savaş alarmı Gürcistan, Güney Osetya'nın başkentini bombardımana tuttu. Savaş uçakları semalarda. Rusya'nın uyarısı üzerine BM Güvenlik Konseyi acil toplanıyor

Gürcistan birliklerinin Güney Osetya'nın başkenti Shinvali'ye karşı bombardıman başlattığı, bombardımanda enaz 15 kişinin öldüğü bildirildi.

Shinvali'deki bir Rus televizyonunun muhabiri olan Andrei Chistyakov, "enaz 15 kişinin öldüğünü söyleyebilirim. Bu kişilerin cesetleri evlerinin bahçesinde ya da sokaklarda" dedi.

Gürcistan Bütünleşme Bakanı Temur Iakobashvili ise Reuters'a yaptığı açıklamada, Gürcü birliklerinin başkenti sardığını ve kente doğru ilerlediklerini söyledi.

Bakan Temur Iakobashvili, Gürcü birliklerinin ayrıca 5 Oset köyünün kontrolünü ele geçirdiklerini belirtti.

Rusya haber ajansları ise Güney Osetya Devlet Başkanı Eduard Kokoity'nin Gürcü saldırısının başarısız olduğunu söylediğini duyurdular.

Rus Interfaks ajansı ise Gürcü birliklerinin gece yarısından sonra başkente karşı bir tank saldırısı başlattıklarını bildirdi.

Kokoity Interfaks'a yaptığı açıklamada, TSİ 02.30 civarında "başkentin güney mahallelerine karşı bir tank saldırısı başladığını, şiddetli bir çatışmanın devam ettiğini" söyledi.

-SAVAŞ UÇAKLARI-

Bu arada, Gürcistan savaş uçaklarının Güney Osetya güçlerinin mevzilerine saldırı düzenlediği ileri sürüldü.

Interfaks'ın haberine göre, Rusya'nın bölgedeki barışgücü birliklerinin komutanı Marat Kulahmetov, Tkverneti köyündeki mevzilere karşı düzenlenen hava saldırısına 5 adet Rus yapımı Su-25 uçağının katıldığını söyledi.


-GÜVENLİK KONSEYİ TOPLANDI-

BM Güvenlik Konseyi üyelerinin ise Rusya'nın isteği üzerine New York'ta durumu görüşmek üzere toplandıkları bildirildi.

AB dış politika temsilcisi Javier Solana'nın da Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili ile bir telefon görüşmesi yaptı.

AB'den yapılan açıklamada, Solana'nın görüşmede, "Güney Osetya'daki durumdan derin endişe duyduğunu ve çatışmaları durdurmak ve taraflar arasında barışçı görüşmelerin yapılması için her türlü çabanın gösterilmesini istediği" belirtildi.


-RUSYA'DAN ÇAĞRI-

Öte yandan Rusya, uluslararası topluluğun Güney Osetya'daki çatışmaları birlikte durdurmasını istedi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Boris Malakhov tarafından Vesti-22 televizyonunda okunan bakanlık açıklamasında, "büyük kan dökülmesini ve yeni kurbanları önlemek için çok geç değil" denildi.

Açıklamada ayrıca, "Rusya, Güney Osetya'da kan dökülmesini durdurmak ve barışı yeniden tesis etmek için çaba göstermeye devam edecektir" denildi.

Sözcü, "umarız, yabancı ortaklarımız, yüzbinlerce kişinin kaderinin belirlendiği bu zor anda tarafsız kalmazlar. Gürcistan liderliği, karmaşık sorunları çözmek için uygar yolları kullanmaya geri dönmelidir" dedi.

Rusya'nın Kuzey Osetya bölgesi ve Abhazya'dan binlerce gönüllünün, Gürcistan kuvvetlerine karşı savaşmak için Güney Osetya'ya gitmek üzere yola çıktığı bildirildi.

Interfaks ajansının haberine göre, Rusya'nın Kuzey Osetya bölgesinin Devlet Başkanı Taimuraz Mamsurov, "yüzlerce Kuzey Osetyalı Güney Osetya'ya gitmek üzere yola çıktı. Bu kişileri durduramayız ya da gitmelerini engelleyemeyiz" dedi.

Gürcistan'dan bağımsızlığını ilan eden Abhazya'nın Devlet Başkanı Sergey Bağaşp da ajansa yaptığı açıklamada "bin kadar Ahbaz Güney Osetya'ya gitmek için yola çıktı" dedi.

Bu arada, Gürcistan'dan bir askeri yetkili Gürcü ordusunun, Güney Osetya'daki Gürcü köylerini bombardıman altına alan ayrılıkçı güçleri "etkisiz hale getirmek" için operasyonu sürdürdüğünü söyledi.

Gürcistan hükümeti, ateşkesin bozulması ile ilgili yaptığı açıklamada, bölgedeki sivilleri korumak için harekete geçmek zorunda bırakıldıklarını ileri sürdü.

Açıklamada, Güney Osetya'nın başkenti Shinvali etrafında çatışmaların yeniden başlamasından sonra Gürcü köylerinde sivillerin öldürüldüğü iddia edildi.

RUSYA GÜRCİSTAN'A GÜVENMİYOR

Rusya, Güney Osetya'ya karşı operasyon başlatan Gürcistan'a sert tepki gösterdi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın bölgeye arabulucu olması için gönderdiği diplomat Yuri Popov, yaptığı açıklamada, ''Gürcistan'ın hareketi tamamıyla akılalmaz bir harekettir ve Gürcistan liderliğinin güvenilirliğinin sıfır olduğunu göstermiştir'' dedi.

Popov, uluslararası topluluğun, Gürcistan'ın NATO'ya girme olasılığını yeniden gözden geçirmesini de istedi.

(aa)

 



Bu haber 275 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,548 µs