Türkiye ne yapmalı? | " /> Türkiye ne yapmalı? | "/>

En Sıcak Konular

Türkiye ne yapmalı?

8 Ağustos 2008 11:07 tsi
Türkiye ne yapmalı? Türkiye’nin kuzey doğu sınırından yeni bir savaşın ayak sesleri duyuluyor. Gürcistan ve Rusya Güney Osetya üzerinden karşı karşıya geliyor. Medvedev Güvenlik Konseyi’ni topluyor? Şimdi Ankara ne yapmalı? Uzmanından dinleyin…

Gürcistan ve Rusya tehlikeli bir savaşın eşiğinde… Türkiye’nin kuzey doğu sınırı yeni bir istikrarsızlığa doğru adım atıyor. Gürcistan Güney Osetya’yı vururken ajanslardan gelen haberler Rusya’nın karşılık verdiği, durumun büyüyebileceği yönünde.

Gürcistan Güney Osetya savaşı başlamış görünüyor. Başkan Saakashvili Gürcistan ordusunun Güney Osetya’nın merkezini ele geçirdiğini açıkladı. Diğer yandan bu çatışmalar sırasında bazı Rus uçaklarının Gürcü üslerini vurduğu belirtiliyor. Rusya Devlet Başkanı Medvedev Rus Güvenlik Konseyi’ni toplama kararı aldı.

Oysa Gürcistan, Türkiye’nin bölgedeki en yakın müttefiklerinden birisi. Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattıyla, Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan arasında gelişen ilişkiler, Bakü-Tiflis-Kars demir yolu hattıyla perçinlenmişti. Türkiye Tiflis’e üst düzeyde askeri yardımda bulunurken, amaç kuzey doğu sınırımızda istikrarlı bir ekonomik bölge yaratmaktı. Ancak bu istikrarlı yapı bozuluyor. Şimdi soru şu? Bölge nereye gidiyor? Türkiye ne yapmalı?

Bu soruları USAK Kafkasya Araştırmaları Uzmanı Doç. Dr. Kamer Kasım’a sorduk. İşte aldığımız yanıtlar…

Gürcistan Güney Osetya ile çatışmaya girdi. Ajanslardan Rusya’nın da Gürcistan’a müdahale ettiği haberleri geliyor. Hemen yanıbaşımızda, kuzeyimizde neler oluyor?

Gürcistan bağımsızlığından bu yana Güney Osetya ve Abhazya’da toprak bütünlüğü ile ilgi sorun yaşıyor. Ancak Güney Osetya’ya daha farklı bakıyor Gürcü yönetimi. Ve oradaki sorunu bir an önce çözmek istiyor. Güney Osetya’da ayrılıkçı özerk bir yapı vardı. Rusya da Gürcistan’ın iç problemlerinde ayrılıkçı olan tarafları destekledi şu ana kadar. Hatta bir dönem Gürcistan’daki Ermeni azınlığı bile destekledi. Ancak son dönemde renkli devrim sonrasında, Gürcistan’a Amerikan askerinin yerleşmesi, Türkiye’nin ülkeyle kurduğu askeri ilişkiler ve Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı Gürcistan’ın toprak bütünlüğünü batı için önemli hale getiriyor. Ancak Rusya da diğer yandan Gürcistan’a batıya yönelirseniz toprak bütünlüğünüzü sarsarım mesajı veriyor. Gürcistan’ı bu şekilde kontrol altında tutmaya çalışıyor. İşte bu yüzden Gürci yönetimi askeri harekatta bulundu. Rusya da barış gücü altında Güney Osetya’ya destek veriyor.

Neden Abhazya değil de Güney Osetya?

Çünkü Gürcü yönetimi Rusya’nın, özellikle yeni başkan Medvedev’in böyle bir harekete nasıl tepki vereceğini ölçmek istedi. Ayrıca Gürcistan Rusya’nın Güney Osetya’ya daha farklı yaklaşacağını düşünüyor. Güney Osetya Gürcistan sınırları içinde. Kuzey Osetya da Rusya toprağı. Yani Güney Osetya bağımsız olursa kuzeyle birleşir, bu da Rusya’nın toprak bütünlüğünü tehlikeye sokar tartışmaları yaşanıyor Rusya’da. Ancak gördüğüm kadarıyla bölgede durum ciddileşiyor.

Türkiye ile Gürcistan’ın ilişkileri üst düzeyde. Tiflis, Türkiye’nin Azerbaycan’la kurduğu ekonomik pazarın üçüncü ayağı. Sizce Türkiye nasıl bir tepki vermeli bu gelişmeye?

Türkiye Gürcistan’ın toprak bütünlüğünü savunuyor en başından beri. Ancak bölgesel bir güç olduğu için Abhazya ile Gürcistan arasında arabulucu rol de oynadı. Ancak ne olursa olsun Türkiye’nin Gürcistan’a yönelik hamleleri Rusya tarafından olumsuz karşılanıyor. Çünkü Türkiye bu ülkeleri kendisiyle birlikte batıya yaklaştırıyor. Gürcistan’ı istikrarsızlaştıracak her hareketin Türkiye’nin çıkarına olmadığı kesin. Ancak yine de bu gelişmeler Türkiye’de yankı bulmuyor. Özellikle basında. Gelişmelerin Dışişleri düzeyinde yakından izlendiğini düşünüyorum.

iyibilgi.com



Bu haber 3,415 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,445 µs