En Sıcak Konular

Sokakta halı yıkayanlara ceza yağdı

8 Ağustos 2008 14:12 tsi
Konya'da, su tasarrufu amacıyla başlatılan sokakta halı ve kilim yıkama yasağına uymayanlara ceza yağdı. Son iki ayda 55 kişiye 8 bin 250 yeni lira para cezası kesildi.

Küresel ısınmanın etkilerini azaltmak isteyen belediyeler, su israfını önlemek için birçok tedbir alıyor. Bu tedbirlerden birisi de sokakta halı yıkamanın yasaklanması oldu. Önceki yıllarda evlerinin önünde halı yıkayan vatandaşlar, yasağın başlamasının ardından artık halılarını yıkama merkezlerine veriyor. Su bolluğu nedeniyle halı ve kilimlerini evlerinin önünde yıkayan vatandaşlar, bu alışkanlığı değiştirmek zorunda kaldı. Gelen ihbar telefonlarını değerlendiren zabıta ekipleri, sokakta halı yıkama yasağına uymayanlara Kabahatler Kanunu kapsamında 150 YTL para cezası kesiyor.

Konya'da son iki ayda yaklaşık 55 kişiye 8 bin 250 yeni lira cezai işlem uygulandığını belirten Zabıta Ekipleri Amiri Muharrem Demir, "Uygulamalarımız yaz aylarında daha da artıyor. Vatandaşlarımız da ihbar telefonlarıyla bize destek veriyor" dedi.

Özellikle, Ramazan ayının gelmesi nedeniyle bugünlerde evlerinde temizlik yapan kişilerin arttığını belirten Demir, kış temizliğinin de Ağustos ayında yapılmaya başlandığını, bu nedenle su tüketiminin arttığını söyledi.

Halı yıkama şirketi sahibi Mehmet Mıhoğlu, yasak sonrası işlerinin arttığını, ancak halı yıkama işi yapan kaçak yerlerin sayısının artış gösterdiğini öne sürdü. Halıların metrekaresini 2,5 YTL'den yıkadıklarını ifade eden Mıhoğlu, "Halı ve kilimlerin evin önünde yıkanması sırasında 1 halı için yaklaşık 50 litre su gidiyor. Profesyonel işletmelerde ise bir halı yıkamak için harcanan su 40 litre civarında. Evde halı yıkamanın maliyeti 7,5 yeni lirayı buluyor" dedi.

Cihan



Bu haber 639 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,417 µs