En Sıcak Konular

Olimpiyatlarda izlenmesi gereken 10 sporcu

8 Ağustos 2008 15:08 tsi
Olimpiyatlarda izlenmesi gereken 10 sporcu Bugün görkemli bir şekilde açılışı yapılan Pekin Olimpiyatları'na bir birinden değerli sporcular katılıyor. İşte izlenmesi gereken 10 sporcu...

Çin'in, gelmiş geçmiş en iyi olimpiyat organizasyonuna imza atmak için uğraş verdiği 29. Yaz Olimpiyat Oyunları birçok dalda çekişmeli mücadelelere sahne olacak. Üstünlüğünü kanıtlayan bazı sporcular ise yeni rekorlar için mücadele edecek.


MICHAEL PHELPS:

Yüzmenin altın çocuğu, son 68 yılın olimpiyatlara katılan en genç yüzücüsü, 23 yaşındaki Amerikalı rekor koleksiyoncusu.

Phelps, 2000 yılında Sydney'de yapılan yaz oyunlarına katılarak, olimpiyatlara katılan en genç yüzücü unvanını aldı. 5 ay sonra, 200m kelebek de dünya rekorunu kırarak, yüzmede en genç rekortmen sıfatını da kariyerine ekledi.

Baltimore doğumlu Amerikalı, Atina-2004'e damgasını vuran sporcu oldu. Bireysel yarışmalarda 4 altın madalya alarak Mark Spitz'in bu alandaki rekorunu egale etti. Profesyonelliğe 16 yaşında adım atan Phelps, Atina'da yapılan olimpiyatları 8 madalya ile tamamladı. Yüzmenin altın çocuğunun çok formda olduğu, Pekin-2008'e çok iyi hazırlandığı ve 8 altın madalya alarak yeni bir rekora imza atmak istediği belirtiliyor.

Rakipleri: Amerikalı takım arkadaşı Ian Crocker, 100m kelebekte en güçlü rakibi olarak gösteriliyor. Bir başka Amerikalı Ryan Lochpte'nin ise Phelps'i 200m'de zorlaması bekleniyor.

National Aquatics Centre'da yapılacak yüzme müsabakaları 9 Ağustos'ta başlayacak, 17 Ağustos'ta sona erecek.

LİU XİANG:

Evsahibi Çin'in atletizmdeki altın çocuğu, altın madalyanın yanına bir de yeni bir rekor eklemesi beklenen yıldız sporcu.

Kariyerindeki ilk yıllarda tekniği antrenörü tarafından ''korkunç'' olarak betimlenen 25 yaşındaki Liu, Atina'daki performansının ve 12.91'lik rekoru egale etmesinin ardından 110m engelli koşunun en büyük favorisi olarak gösteriliyor.

Liu'nun önündeki en büyük engel olarak üzerindeki baskı gösteriliyor. Çin'in evsahibi olmasının ve tüm Çin'in kendisinden büyük bir başarı beklemesinin Liu üzerinde büyük bir baskı oluşturduğu yorumları yapılıyor.

Çinli atlet, 2008'de inişli çıkışlı bir performans sergiledi. 2007'de dünya şampiyonu olan Liu, dizardı kirişindeki sorun nedeniyle New York'daki yarıştan çekilmek zorunda kaldı. Oregon'daki yarışta ise hatalı çıkışı nedeniyle diskalifiye oldu.

Bir kamyon şoförü ile bir aşçının oğlu olarak doğan, şimdi ise resimleri Pekin'deki birçok panoyu süsleyen Liu'yu zorlayabilecek isim olarak 12.87'lik derecesiyle Kübalı Dayron Robles gösteriliyor. Amerikalı David Oliver da, madalya için mücadele edecek isimler arasında sayılıyor.

110m engellide ilk müsabakalar 18 Ağustos'ta yapılacak.

YELENA ISINBAYEVA:

Sırıkla atlamanın unutulmaz ismi Sergey Bubka'nın bayan halefi. Rusya'nın gururu, rekora doymayan 26 yaşındaki atlet.

Volgograd doğumlu 26 yaşındaki Isinbayeva, salon ve açıkhava rekorlarını elinde bulunduruyor. Her iki kategoride de son dünya şampiyonluklarını kazanan Isinbayeva, oimpiyat şampiyonu olarak branşının rakipsiz favorisi olarak göze çarpıyor.

5 metrenin üzerinde atlayan tek bayan sporcu olarak tarihe geçen Isinbayeva, kendisine ait rekoru Monako'da yapılan Süper Grand Prix müsabakalarında 5.04'e yükseltti. Bu, Isinbayeva'nın 23. dünya rekoru oldu.

2008 yılındaki formuna bakıldığında Isinbayeva'nın büyük bir çıkış yaptığı gözlemleniyor.

Spora jimnastikle başlayan, ancak uzun boylu olduğu için atletizme yönelen Isinbayeva, güzelliğiyle de dikkat çekiyor. Isinbayeva, kendisine Bubka'yı örnek aldığını söylüyor ve kendisine sportif açıdan en çok Maria Şarapova'yı benzetiyor.

Isinbayeva'nın yanında podyuma çıkabilecek isimler arasında, 4.75'lik derecesiyle 26 yaşındaki Amerikalı Jennifer Stuczynski , 28 yaşındaki Svetlana Feofanova, Polonyalı Monika Pyrek ve Brezilyalı Fabiana Murer gösteriliyor.

Sırıkla atlamada final müsabakaları 18 Ağustos'ta, Pekin'deki ''Kuş Yuvası Stadyumu''nda yapılacak.

ROMAN SEBRLE:

Uzun ve yüksek atlar, gülle, disk ve cirit atar, sırıkla çıtayı aşmaya çalışır, 100m, 400m, 110m engelli ve 1500m koşu yarışlarına katılır. ''Bay Dekatlon'' diye anılır.

7 yıl önce elde ettiği 9026 puanla dünya rekorunu elinde bulunduran 33 yaşındaki Çek sporcu Sebrle, şampiyonluk unvanını korumak için mücadele verecek.

Sporcuların güç ve hızlarının test edildiği en zorlu spor dallarından biri olarak gösterilen dekatlonun en büyük favorisi Sebrle, 2008 yılının ilk 6 ayını sakatlıklarla geçirdi.

2004'deki oyunlarda ve 2007'deki dünya şampiyonasında, ilk müsabakalarda rakiplerinin gerisinde kalan ancak üstün performansıyla altın madalyaya hak kazanan Sebrle'nin yine aynı formatta yarışacağı tahmin ediliyor.

Sebrle'ye rakip olarak, yakın arkadaşı Bryan Clay ve Amerikalı ikili Trey Hardee ile Tom Pappas gösteriliyor. Belarus'dan Andrei Krauçanka ile Kazak Dimitri Karpov da podyuma çıkabilecek isimler arasında sayılıyor.

Sebrle, kariyerindeki en büyük başarıyı, 2001 yılında elde ettiği puanla sağladı ve bu dereceyle 9000 puanı geçen ilk dekatloncu olarak tarihe geçti.

İki gün sürecek dekatlon müsabakaları 21-22 Ağustos'ta yapılacak.

ALLYSON FELIX:

200m koşusunda bu yüzyılın en hızlı kadını. Bu kategoride 2007 dünya şampiyonu. 4X100 ve 4X400 bayrak yarışlarında sprinter. Koleksiyonunda tek eksik 200 metrede dünya rekoru ve olimpiyat altın madalyası.

Pekin'de koleksiyonunun eksik parçalarını tamamlamak için uğraş verecek olan Felix, 200m ABD elemelerinde 21.82 koştu. Olimpiyatlarda 4 altın madalyayı arzulayan Felix, bu hayalini, 100m elemelerinde 5. olarak ve bu kategoride yarışmaya hak kazanamayarak yitirdi.

Felix'i, Pekin'de yapılacak 200m yarışlarında en çok Jameikalı sporcular zorlayacak. Felix, 200 metreyi, Atina-2004'de geçildiği Veronica Campbell-Brown'ın önünde tamamlamaya çalışacak. Brown'ın bu yıl yaptığı en iyi derece 21.94. Kerron Steward da bu yıl 22 saniyenin altında bitirerek favoriler listesine girdi. Her müsabakada iyi çıkışı yapan atlet olmayı başaramayan Felix, ikinci 100 metrede yaptığı atakla rakiplerini geçmeyi biliyor.

Sporla geç yaşta tanışan, atletizmden önce basketbolu deneyen Felix, kendisine Amerikalı sprinter Marion Jones'u örnek alıyor ve ince ve uzun bacakları nedeniyle ''tavuk bacaklı'' lakabıyla tanınıyor.

200 metrede ilk iki koşu 19 Ağustos'ta yapılacak. Yarı finaller 20, final 21 Ağustos'ta koşulacak.

BLANKA VLASİÇ:

Split doğumlu Hırvat atlet. Uzun atlamada en çok şans tanınan isim ve Hırvatların gururu. Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği'nin, 2008 yılı en iyi 8 performansının sahibi.

24 yaşındaki atlet, 2007'de yapılan 19 açık hava müsabakasından 18'inde birinci oldu. Geçen yıl gösterdiği başarıyı Sydney ile Atina'da elde edemeyen Vlasiç, branşında 2008 yılının kuşkusuz en başarılı ismi.

En büyük rakibi ise bu yıl 2.03 atlayan Alman Ariane Friedrich. Madalya şansı olan diğer isimler arasında Rus atletler Elena Slesarenko ile Anna Çiçerova gösteriliyor.

Sporcu bir aileden gelen Vlasiç, en iyi performansını, 2007 yazında, dünya rekoru denemesinde bulunarak gerçekleştirdi.

Yüksek atlama müsabakaları 21 Ağustos'ta başlayacak ve finaller iki gün sonra olacak.

HÜSEYİN BOLT:

Pekin-2008'de yapılacak atletizm yarışmalarının yıldız adayı. Erkekler 100 metrede 9.72'lik rekorun sahibi. Tek başarıyı, olimpiyatlarda elde edilecek altın madalya olarak gören Jameikalı atlet. 2007 Dünya Şampiyonası'nda, 200m ve 4X100 bayrak yarışlarında gümüş madalya sahibi.

Dünya rekorunu, Mayıs ayında 9.72'lik bir derece yaparak vatandaşı Asafa Powell'dan alan Bolt, Pekin'de 100m ve 200m kategorilerinde koşacak.

100m koşusu, Pekin-2008'de büyük bir mücadeleye sahne olacak. Powell, bu oyunlarda da Bolt'un rakibi olacak ve unvanını geri alma mücadelesi verecek. Amerikalı Tyson Gay, Walter Dix ve Shawn Crawford da altın madalya için koşacak.

Bolt, yarış öncesi sakin tavırlarıyla biliniyor. Ne yapacağını, müsabakadan bir gün önce karar verdiğini söyleyen Bolt, yarış öncesinde ise kendisini başka şeyleri, belki de arabaları düşünerek motive ediyor.

100m koşusundan çok, 200m için hazırlandığını ve hayatını buna adadığını ifade eden Bolt'a göre bu olimpiyatlardaki 200m koşusunda şansı fazla.

GRO HAMMERSENG:

Norveç bayanlar hentbol takımının kaptanı. Kazanılan şampiyonluklarda takımını motive eden lider. Daha çok Avrupa'da popüler olan hentbolun öne çıkan yıldızı.

Hammerseng, kaptanı olarak çıktığı ilk olimpiyat oyunlarında gümüş madalyanın kazanılmasında önemli bir rol oynadı. 2004 ve 2006 Avrupa bayanlar hentbol şampiyonalarında altın madalyanın kazanılmasını sağladı. 2007'de Fransa'da yapılan Dünya Şampiyonası'nda takımının en çok gol atan oyuncusu olan 1980 doğumlu Hammerseng'in, aynı performansını Pekin'de de tekrarlaması bekleniyor.

Hammerseng, Norveç adına 130'dan fazla uluslararası maçta 500'den fazla gol attı. World Handboll dergisi tarafından dünyanın en iyi bayan hentbolcusu seçildi.

Norveç'in doğusundaki 16 bin nüfuslu Gjovik'de doğan Hammerseng, pazarlama eğitimi gördü.

KENENİSA BEKELE:

10 bin metrede tüm zamanların en iyi koşucusu olmaya aday Etiyopyalı sporcu. 26 yaşındaki sporcunun, 2004'deki derecesini geliştirip geliştiremeyeceği ve 5 bin metrede de altın madalyanın sahibi olup olamayacağı merak ediliyor.

İskoçya'daki dünya şampiyonasında, ayakkabısının çıkmasına rağmen ipi göğüsleyen Bekele, 2004 yılında, 5 bin ve 10 bin metre koşularında dünya rekorlarını kırdı.

Bekele'nin rakipleri olarak, vatandaşı Sileshi Sihine ve Haile Gebrselassie gösteriliyor. Sihine, Atina-2004'de ve son iki dünya şampiyonasında, 10 bin metre koşusunu Bekele'nin ardında tamamlamıştı.

Erkekler 10 bin metre finali 17 Ağustos'ta, 5 bin metre finali ise 23 Ağustos'ta yapılacak.

NATALIE DU TOIT:

Gerçek olimpiyat ruhu. Yaz oyunlarına katılacak ilk bayan ampute sporcu. 24 yaşındaki inatçı yüzücü, olimpiyatlarda Güney Afrika adına yarışacak.

2001'de, 17 yaşındayken bir motosiklet kazasında tek bacağını kaybeden Du Toit spora olan bağlılığıyla, hem olimpiyat oyunlarında hem de paralimpik müsabakalarında ülkesini temsil etme hakkı kazandı.

İnatçılığı sayesinde yüzmede başarı sağlayan, ancak bir yandan da antrenörünün başını ağrıtan du Toit, 20 Ağustos'ta yapılacak 10 kilometre açık deniz müsabakasına katılacak.

Mayıs ayında yapılan Dünya Açık Deniz yüzme şampiyonasında 4. olarak olimpiyatlara katılma hakkını elde eden de Toit, mücadeleyi, şampiyonun sadece 5 saniye gerisinde, 2 saat 2 dakika 7.8 saniyelik bir dereceyle tamamladı.

De Toit'nın rakipleri arasında Rus Larisa İlçenko ve Chloe Sutton yer alıyor.

 8 sütun



Bu haber 961 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,076 µs