Rusya kime, ne mesaj veriyor? | " /> Rusya kime, ne mesaj veriyor? | "/>

En Sıcak Konular

Rusya kime, ne mesaj veriyor?

8 Ağustos 2008 16:53 tsi
Rusya kime, ne mesaj veriyor? Kafkaslar sarsılıyor. Tüm stratejiler alt üst oldu. Rusya beklenmedik bir şekilde Gürcistan’a müdahale etti. Gerilim yükselirken şu soru akıllarda dolaşıyor: Rusya sıcak bir savaşa neden girdi? iyibilgi bu sorunun yanıtını veriyor...

Kafkaslar uzun bir süre sonra tekrar kurşun sesleriyle yankılanıyor. Kendisine bağlı Güney Osetya bölgesine müdahale eden Gürcistan, Rusya’nın askeri müdahalesiyle karşı kaşıya.

Peki, Rusya Gürcistan’a neden müdahale etti? Şimdi bu sorunun yanıtı aranıyor. Bu sorunun ardından ortaya çıkan cevaplar ise şöyle:

Gürcistan’da geçtiğimiz yıllarda yaşanan renkli devrime Rusya seyirci kalmıştı. Gürcistan devrim sonrasında hızla batı kampına kaydı. BTC boru hattından, Gürcistan’ın NATO’ya girme çabasına kadar, Rusya Gürcistan’ın batıyla kurduğu sıcak ilişkiden rahatsız oldu. Ancak bugüne kadar Gürcistan’ın batıyla ilişkisinden rahatsız olan Rusya, Tiflis yönetimini ‘ayrılıkçı’ bölgeleri destekleyerek kontrol etmeye çalıştı. Gürcistan’ın ayrılıkçı bölgeleri kontrol altına almasıyla Rus nüfuzundan tamamen çıkacağından endişe eden Rusya, bu yüzden müdahale etti.

Rusya’nın müdahale ederek Tiflis yönetimine ‘ayağını denk al’ mesajı verdiği kesin. Ancak Moskova yönetiminin ‘savaşı göze alan’ diğer mesajı aslında batı kampına. Çünkü ABD başta olmak üzere Türkiye de dahil AB, Gürcistan’ı en çok destekleyen ülkeler arasında yer alıyor. Gürcistan’ın NATO’ya alınması gündemdeyken, ülke Genişletilmiş Karadeniz Projesi’nin en temel odaklarından. Dahası adeta bir enerji koridoru olan Gürcistan bölgedeki Rus tekelini kırma konusunda en hassas ülkelerden birisi konumunda.

Rusya Gürcistan’a müdahale ederek kendisine karşı ‘çevreleme’ politikası güden batıya da önemli bir mesaj veriyor. Kosova’nın da bağımsızlığıyla Doğu Avrupa’dan neredeyse tamamen dışlanan Moskova, kendi güneyine, yani arka bahçesine yapılan müdahalelere artık sert tepki vereceği, gerekirse bunun silahlı çatışmaya dönüşeceği mesajı veriyor.

İşte burada bir mesaj da ABD’ye gidiyor. Washington’la uzun bir süredir füze kalkanı projesi konusunda sıkıntı yaşayan Moskova, geçtiğimiz ay Çek Cumhuriyeti ile imzalanan anlaşma sonrası buna yanıtının sert olacağı mesajı vermişti. Şu ana kadar ABD ile yaşanan füze gerilimi hiçbir zaman sıcak çatışmaya dönüşmedi. Ancak Moskova, hem ABD’ye hem de Doğu Avrupa’da kendisine karşı ABD ile işbirliği yapan ülkelere net bir mesaj veriyor. Rusya ‘artık savaşacağım’ diyor. Bunda elbette Doğu Avrupa’da Kosova’yı ‘kaybetmesiyle’, Sırbistan’ın AB yanlısı bir hükümet tarafından yönetilmesiyle, Ukrayna’nın batı kampına katılmasıyla çok ilgisi var. Rusya belki de son kalesi Gürcistan’ın kontrolünü kaybetmemek için elindeki tüm gücü harcamaya hazır vaziyette.

iyibilgi.com



Bu haber 3,542 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,597 µs