En Sıcak Konular

'Kapatmama'ya halk ne dedi?

9 Ağustos 2008 09:10 tsi
'Kapatmama'ya halk ne dedi? Anayasa Mahkemesi'nin AK Parti ile ilgili verdiği 'kapatmama' kararından CHP'liler de memnun çıktı. İşte o araştırma...

Metropoll anketinde halkın yüzde 69.7’si Anayasa Mahkemesi’nin AK Parti’nin kapatılmaması kararını olumlu karşıladı. CHP’lilerin yüzde 48.7’sinin de ‘iyi ki kapatılmadı’ demesi dikkat çekti

ANAYASA Mahkemesi’nin AK Parti’nin kapatılmaması yönünde verdiği hükmün ardından yapılan ilk kamuoyu araştırması, halkın kararı desteklediğini ortaya çıkardı. Halkın yüzde 69.7’si kararı olumlu buldu. Karar ile Anayasa Mahkemesi’ne duyulan güvenin arttığı gözlendi. Ankette vatandaşlara Ergenekon davası da soruldu. Halkın yüzde 40,5’i Ergenekon’u bir terör örgütü olarak görüyor.

29 İLDE 1226 KİŞİYLE YAPILDI

METROPOLL Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi’nin ‘Türkiye’de Siyasal Durum’ Araştırması’nda seçmenin AK Parti hakkında açılan kapatma davasının sonuçları ve Ergenekon Davası hakkındaki görüşleri araştırıldı. Araştırma kapatma davasının sonuçlanmasının hemen ardından Ağustos ayının ilk haftasında yapıldı. 29 ilde bin 226 kişi ile görüşülerek yapılan araştırmanın sonuçları, AK Parti’nin kapatılmamasının ülke genelinde iyimserliği belirgin şekilde artırdığını ortaya çıktı. Haziran ayında Türkiye’nin iyiye gittiğini düşünenlerin oranı yüzde 28.6 iken, davanın sonuçlanmasının ardından bu oran yüzde 37.2’ye yükseldi.

CHP’LİLER DE MEMNUN

HALKA Anayasa Mahkemesi’nin 30 Temmuz günü açıkladığı ‘AK Parti’yi kapatmama’ kararı soruldu. Vatandaşların yüzde 69.7’si kararı ‘olumlu’ değerlendirilirken, kararı ‘olumsuz’ değerlendirenlerin oranı yüzde 27.6’da kaldı. Mahkemenin siyasi ve ekonomik dengeleri gözetip uzlaşmacı bir karar verdiğini düşünenlerin oranı da yüzde 70.6 oldu. Mahkemenin delilleri gözetip hukuki bir karar verdiğini düşünenlerin oranı ise yüzde 21 olarak gerçekleşti. CHP’li seçmenlerin yüzde 47,8’inin de bu kararı olumlu değerlendirmesi dikkat çekti. Halkın yüzde 60,3’ü AK Parti’yi laikliği tehdit eden bir parti olarak görmezken, yüzde 35,3 oranında bir kesim AK Parti’yi laikliği tehdit eden bir parti olarak algıladığını ifade ediyor. ‘Hazine yardımının kesilmesi’ yönündeki kararı yeterli ve uygun görenlerin oranı yüzde 44,1 iken ‘dava reddedilmeli ve hiçbir ceza verilmemeliydi’ diyenlerin oranı ise yüzde 28 oldu. Buna karşılık verilen kararı beğenmeyip, ‘AK Parti kapatılmalıydı ve siyasi yasaklamalar getirilmeliydi’ diyenlerin oranı ise 23,7’de kaldı.

AK PARTİ KAZANÇLI ÇIKTI

VATANDAŞLARIN yüzde 50.4, Anayasa Mahkemesi’nin ‘kapatmama’ kararı ile AK Parti’nin oylarını artıracağına inandığını belirtti. Dava sonunda mahkemeye duyulan güvenin arttığı gözleniyor. Halkın yüzde 18,1’i bu karar ile güveninin azaldığını belirtirken; aynı konuda Mahkeme’ye olan güveninin arttığını belirtenlerin oranı ise yüzde 34,7’dir.

AB üyeliğine evet

HalkIn yüzde 61,3’ü ekonomik tedbirlere ağırlık verilmesini, yüzde 18,5’i yeni ve sivil bir anayasa hazırlanmasını isterken, yüzde 15,9 oranında bir kesim ise AB ile olan ilişkilerin geliştirilmesini ve siyasi-hukuki reformların yapılmasını bekliyor.

AK Parti, CHP’ye üç kat fark attı

VatandaŞlara, ‘Bugün seçim olsa oyunuzu kime verirsiniz’ diye de soruldu. Kararsızlar dağıtılmaksızın halkın yüzde 41,9’u AK Parti’ye, yüzde 13,9’u CHP’ye ve yüzde 8,4’ü MHP’ye oy vereceğini açıkladı. Aynı araştırma şirketinin Haziran sonunda AK Parti’nin oyu yüzde 40.4 çıkmıştı. AK Parti’nin yanı sıra MHP’nin oylarının da arttığı gözlenirken, CHP’nin oyları bir ay içinde yüzde 14.4’ten yüzde 13.9’a gerilemesi dikkat çekti.

Star



Bu haber 352 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,671 µs