Rusya'nın güç gösterisi | " /> Rusya'nın güç gösterisi | "/>

En Sıcak Konular

Rusya'nın güç gösterisi

10 Ağustos 2008 08:53 tsi
Rusya'nın güç gösterisi
Ölü sayısı iki bini geçti... Rusya BTC'yi de vurmaya çalıştı... Şehirler bombalanıyor... Abhazya da savaşa girdi... İşte Türkiye'nin kuzey doğu sınırından son dakika bilgileri...

Kafkaslardaki Rusya-Gürcistan savaşı üçüncü gününe girdi. Rusya dün Güney Osetya'nın kentlerine, önemli Gürcü limanlarına ve Bakü- Tiflis- Ceyhan boru hattına bomba yağdırdı. Rus ve Gürcü saldırılarında 2000 kişinin öldüğü ifade edilirken yaklaşık 30 bin Osetyalı evlerini terketti

Kafkaslarda savaş üçüncü gününe girdi. Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını isteyen Güney Osetya'da Rusya, Gürcü mevzilerini bombalamayı sürdürürken en az 2 bin kişinin öldüğü, 80 bin nüfuslu ülkeden en az 30 bin kişinin kaçtığı ifade ediliyor. Dört gün önce Güney Osetya'da 'anayasal düzeni sağlama operasyonu' başlatan ve başkenti kuşatmaya çalışan Gürcistan dün başkent Tshinvali'den çekilmek zorunda kalarak ateşkes çağrısında bulundu ancak Rus bombardımanı tüm hızıyla devam etti. ABD Başkanı George Bush Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev ve Gürcü lider Mihail Saakaşvili'yi arayarak ateşkes çağrısında bulundu. Gürcü Parlamentosu ise Rusya'yla savaş halinde olduklarını resmen açıkladı.

ŞEHİRLER BOMBALANIYOR

Güney Osetya'daki Gürcü mevzilerini bombardımana tutan Rus savaş uçakları Osetya şehirlerini bombalamaya başladı. Bölgenin sınırındaki Gori kentine atılan bombalardan biri, sivillerin kaldığı 5 katlı apartmana isabet ettiği ve en az 5 kişinin ölümüne, 3 kişinin de yaralandığı ifade edeldi. Halkın panik içinde kentten kaçmaya çalıştığı, kentin çıkış yollarının sivil araçlara açık tutulduğu belerteleyor.

ABHAZYA DA SAVAŞA GİRDİ

Gürcistan'dan tek yanlı bağımsızlığını ilan eden Abhazya da Gürcülerin kontrolündeki Yukarı Kodori bölgesine operasyon düzenlediklerini açıkladı. Öte yandan Rusya, Gürcü birliklerine bombardıman düzenlediği Güney Osetya'da 2 uçaklarının Gürcü askerleri tarafından düşürüldüğünü açıkladı.

MEDVEDEV: İNSANİ FELAKET VAR

Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, Güney Osetya'daki durumun “insani felaket” olduğunu söyledi. Medvedev, "Bu insani felaketin sorumluları neden oldukları bu durumun sorumluluğunu da taşımak zorunda. Bizim görevimiz bu insani felaketin yol açtığı sonuçları ortadan kaldırmak. Rus askerleri barışı tesis etme operasyonu yürütüyorlar" açıklamasında bulundu.

BTC'ye de saldırdılar

Gürcistan Ekonomik Kalkınma Bakanı Ekaterina Sharashidze, Rus jetlerinin Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattına saldırı düzenlediklerini, ancak hedefi vuramadıklarını söyledi. Bakan, “Bu, Rusya'nın sadece Gürcistan'ın ekonomik pazarını değil, Gürcistan'daki uluslararası ekonomik pazarı dahedef aldığını gösteriyor” diye konuştu. Öte yandan Rus hava kuvvetlerinin, Gürcistan'ın Karadeniz'daki önemli limanı Poti'yi ardından Senaki'deki Gürcü askeri üssünü de bombaladığı bildirildi. Poti limanının kullanılamaz hale geldiği bildirildi. Gürcistan Güvenlik Konseyi Sekreteri Kakha Lomaia “Rusya'nın sivil ve ekonomik altyapıyı bombalamaya başladığı kanısındayız” diye konuştu. Senaki'deki üsle birlikte Rusya, Gürcistan'a ait 4 askeri üssü bombaladı.

Tupolev'le vuran Rusya: Kanlı macera peşindeler

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Gürcistan'ı “kanlı macera” peşinde olmak ve başka ülkeleri de mevcut askeri çatışmanın içine çekmeye çalışmakla suçladı. Pekin-2008 Olimpiyat Oyunları'nın açılışı için gittiği Çin'den, doğrudan Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya sınırındaki Kuzey Kafkasya'nın başkenti Vladikavkaz'a geçen Putin, burada Rus televizyonları tarafından yayınlanan konuşmasında, “Gürcistan'ın NATO'ya dahil olma arzusu, diğer ulusları ve halkları kendi kanlı macerasına dahil etme girişiminden kaynaklanıyor” dedi. Bu arada Rus Hava Kuvvetleri, bombardımanda Soğuk Savaş döneminin ikonu Tupolev-95'i kullanıyor. Tupolevler, NATO kayıtlarında "Bear" (Ayı) olarak geçiyor. Bunun nedeni son derece güçlü uçaklar olmaları. Stratejik bombardıman uçağı TU-95 füze de taşıyabiliyor. Ateşkes isteyen Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvivili bunu gün içinde birkaç kez ilan etti. Ancak son gelişmelerden önce yaptığı açıklamada, 'Rusya ile savaş halinde olduklarını' söyledi.

Türkiye'ye enerji oyunu

Çukurova Üniversitesi'nden Doç. Dr. Ahmet Mahmut Kılıç, ABD destekli Gürcistan'ın, Osetya'ya saldırmasının, Rusya'nın da Gürcistan'a saldırması ile başlayan savaşın, Türkiye'nin konumunu zayıflatacak bir 'enerji oyunu' olduğunu belirtti. Savaşın petrol fiyatlarını ve Türkiye'nin Batı ile Ortadoğu ve Orta Asya arasında enerji koridoru olma planlarını tehlikeye sokacağını söyleyen Kılıç, 'Gelişmeler petrol fiyatlarının tekrar pik vurmasına neden olabilir' dedi.
Risk altında değiliz

Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi Uzmanı Hasan Kanbolat ise, Türkiye'nin ekonomik çıkarlarının şimdilik risk altında olmadığını belirtti. Türkiye'nin Gürcistan ile sadece ekonomi alanında değil, askeri ve siyasi alanda da işbirliği yaptığına dikkat çeken Kanbolat, 'Rusya Gürcistan'ın ekonomik hedefine doğrudan saldırı yaparsa bu Türkiye'yi etkiler” diye konuştu.
Kıbrıs'ı konuşma zamanı

Ulusalararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Dç. Dr. Gamze Güngörmüş Kona ise, Rusya'nın müdahalesinin meşru olmadığına dikkat çekti. Savaşın uzun sürmeyeceğini ve G. Osetya'nın kısa sürede bağımsızlığını ilan edeceğini söyleyen Kona, dünyanın dikkatinin G.Osetya'nın bağımsızlığına çekildiği bugünlerde Kıbrıs konusunun da acilen masaya yatırılması gerektiğini ifade etti. Kona ayrıca, Rusların başarısız olması halinde Çeçenistan'da yaptığı gibi 'güç gösterisi'ni kaybedebileceğini belirtti.
Rusya 'komşu NATO' istemiyor

Kafkasya uzmanı Fehim Taştekin, Rusya'nın bölgeye müdahalesinin arkasındaki nedenlere değinerek 'Rusya, Gürcistan'ı NATO'ya üye olursa Abhazya ve G. Osetya'yı tanımakla tehdit ediyor, çünkü NATO'nun Rusya sınırlarına dayanmasını istemiyor' dedi. Savaşın diğer 2 nedenini ise şöyle sıraladı: 'Birincisi, G. Osetya'daki bağımsızlık hareketi, Kosova'nın bağımsızlığını ilan etmesiyle tetiklendi. İkincisi ise Seçimlerde Abhazya ve Osetya'yı geri alacağını vaat eden Saakaşvili'nin kişisel tutumu.'

KIZILAY'DAN HASTANE

Rusya ile Gürcistan arasında çıkan çatışmaların ardından Türk Kızılay ekipleri, 'Kafkasya Krizi İnsani Yardım Operasyonu' adı altında Sarp Sınır Kapısı'na ulaşmaya başladı. Kafkasya'da baş gösteren krizin ardından harekete geçen Türk Kızılayı, 'Kafkasya Krizi Yardım Operasyonu' kapsamında bölgeye 37 kişilik bir ekip ile insani yardım malzemesi gönderdi. Türk Kızılay'ı, bölgede çatışmaların sürmesi halinde ortaya çıkacak sağlık hizmetleri ihtiyacının karşılanabilmesi için günde 500 kişiye ayakta tedavi hizmeti, 150 kişiye ise yataklı tedavi hizmeti sunabilecek 1 adet sahra hastanesini 3 TIR ile bölgeye sevk etti. Rusya ile Gürcistan arasındaki çatışmalarındevam etmesi halinde ihtiyaç olursa Türk Kızılayı ekiplerinin Gürcistan'a geçirileceği bildirildi.

Trabzon limanı artık daha önemli

Rusya'nın Gürcistan'ın en önemli limanı olan Poti limanını vurması ve limanın kullanılamaz hale gelmesi Trabzon limanının önemini arttırdı. Gürcistan'ın Karadeniz kıyısında bulunanPoti Limanı'nı Rus uçaklarının bombalaması ve Batum Limanı'nın da Rus hava saldırısı ihtimaline karşılık kapatılması sonucu gemilerin Trabzon Limanı'na yönlendirildiği haberleri geliyor.

Batılı ülkeler seferber oldu

ABD ve Avrupa Birliği, tam kapsamlı bir savaş çıkmasının önlenmesi için iki ülke nezdinde yoğun diplomatik çalışmalar içinde bulunuyor. Ateşkes için seferber olan liderler birbiri ardına itidal çağrıları yapıyor. Son olarak ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı John Negroponte dün Rusya maslahatgüzarı Aleksandr Darçiyev'den Rusya'nın askeri operasyonları durdurmasını istedi.

ABD ve NATO Gürcistan yolunda

İngiltere Savunma Bakanı Des Browne, Avrupa Birliği, Amerika ve NATO yetkililerinden oluşan bir heyetin Gürcistan'a gideceğini söyledi. Des Browne, ABD, AB, AGİT, NATO yetkililerinin, Güney Osetya'daki çatışmalara son verilmesi için Gürcistan'da gideceğini kaydederek, söz konusu karma delegasyonun, ateşkese aracılık yapmak üzere bu akşam (dün) yola çıkacaklarını belirtti

Ortadoğu ve Asya ateşkes dedi

Rus-Gürcü savaşı Asya ve Ortadoğu'yu endişelendiriyor. Çin, Güney Osetya'daki çatışmalar için ateşkes çağrısında bulunarak, bölgede gerilimin artmasından "ciddi endişe" duyduğunu açıkladı. İran ise çatışmalara derhal son verilmesini istedi. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hasan Gaşghavi, "İran, masum insanların ölümüne sebep olan krizden oldukça endişelidir. İran ihtilafa derhal son verilmesinii istemektedir" dedi.

150 KAYIP

Gürcistan Dışişleri Bakanı Eka Tkeşelaşvili,Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlık ilan eden GüneyOsetya bölgesindeki çatışmalarda 150 kayıp verdiklerini açıkladı.Tkeşelaşvili, yaklaşık 400 kişinin yaralandığını belirtti. Gürcü Bakan, "bu sayıya Gori kentindeki Rusbombardımanında ölenlerin dahil olmadığını" söyledi. Rusya ve Güney Osetya tarafı ise Gürcistan'ın müdahalesinde 2 binden fazla Osetyalı'nın hayatını kaybettiğini ileri sürdü.

Yenişafak



Bu haber 552 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,193 µs