G. Osetya'dan çekildi | " /> G. Osetya'dan çekildi | "/>

En Sıcak Konular

Gürcistan, G. Osetya'dan çekildi

10 Ağustos 2008 10:20 tsi
Gürcistan, G. Osetya'dan çekildi Gürcistan, G.Osetya'dan tamamen çekildiğini açıkladı. Rusya, Gürcistan'ın ateşkes önerisini reddetti. Gürcistan Rusya'nın geniş çaplı bir operasyona başlayacağını düşünürken Rus kuvvetleri Gürcistan'ın uçak fabrikasını vurdu.

Gürcistan İçişleri Bakanı, kuvvetlerinin Güney Osetya'dan tamamen çekildiğini açıkladı.

RUSYA, GÜRCİSTAN'IN ATEŞKES ÖNERİSİNİ REDDETTİ

Gürcistan'daki çatışmayı ele almak üzere üçüncü kez toplanan BM Güvenlik Konseyi'nden sonuç alınamazken, Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Vitali Çurkin, Gürcistan'ın ateşkes isteğini reddettiklerini açıkladı.

Çurkin, ''ateşkes çözüm olmaz. Çatışmalar sürüyor. Gürcü güçler, Güney Osetya topraklarında kalmaya devam ediyor. Tüm bu eylemler ve işaretler, ateşkese yönelik şeyler değildir'' dedi.

Diplomatik kaynaklara göre ABD ve bir çok konsey üyesi ülke de Rusya'ya toplantıda ateşkesi kabul etmesi yönünde baskı yapmasına karşın Rusya bunu reddetti. Toplantıdaki anlaşmazlıklar nedeniyle basın için ortak bir açıklama metni bile hazırlanamadı. Rusya'nın birliklerini Güney Osetya'dan çekmeyi reddetmesi nedeniyle ''ateşkes çağrısı'' içeren bir açıklama metni hazırlanamadı.

Rusya temsilcisi büyükelçi Çurkin toplantıda, çatışmaların yayıldığını, bunu Gürcülerin başlattığını, binlerce kişinin ölmesi üzerine Rus birlikleri ve tanklarının müdahale ettiğini kaydederek, ''Gürcistan güçleri Güney Osetya'dan çekilmeli. Sonra da, Güney Osetyalılara karşı güç kullanılmayacağına dair bir anlaşmanın imzalanması gerektiğini kabul etmeli'' dedi.

Çurkin gazetecilere de, Güney Osetya'ya müdahalelerini, NATO'nun 1999'da Kosova'ya yaptığı müdahaleye benzetti ve ülkesinin Güney Osetya'da ''soykırımı ve etnik temizliği engellemeye çalıştığını'' söyledi.

İngiltere'nin daimi temsilci yardımcısı Büyükelçi Karen Pierce, toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, Rusya'nın bu tutumunu, ''Rusya'nın bu isteklerle, çatışmaları uzatmanın yolunu aramakta olduğu çok net biçimde ortada. Ne ateşkesi kabul ediyor ne de birliklerini çekmeyi'' diye konuştu.

ABD'nin BM Temsilci Yardımcısı Büyükelçi Alejandro Wolff toplantıdan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada ''çatışmalar yayılıyor, tırmanıyor ve giderek kontrol dışına çıkıyor'' dedi.

ABD Büyükelçisi, ''bu geniş tırmanmanın öncelikli nedeninin dış güçler olduğunu, çatışmanın sorumluluğunun büyük bölümünün Rusya olduğunu'' kaydetti.

-ABHAZYA UYARDI, BÖLGEDE ABHAZ OPERASYONU BEKLENİYOR-

BM Genel Sekreterinin, barışı koruma operasyonlarından sorumlu yardımcısı Edmond Mulet, Gürcistan'a bağlı Abhazya cumhuriyetinin Kodori bölgesindeki BM askeri gözlemcilerini (UNOMIG askeri gözlemcileri), Abhazya'nın isteği üzerine acilen çekmeye başladıklarını söyledi.

Mulet toplantıdan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, ''çatışmanın Güney Osetya'dan Abhazya'ya yayılacağından kaygı duyuyoruz. Abhazya askeri operasyon hazırlıkları konusunda uyarıda bulundu. Yukarı Kodori Vadisindeki operasyon muhtemelen sabah başlayacak'' dedi.

Rus temsilci büyükelçi Çurkin ise Abhazya'da olup bitenlere ilişkin bilgisinin olmadığını belirtti.

Güvenlik Konseyi bu konudaki dördüncü toplantısını bugün yapacak.

TİFLİS HAVAALANININ YAKINDAKİ UÇAK FABRİKASINI VURDU

Gürcistan'ın başkentindeki Tiflis havaalanının bombalanmadığı, Rus savaş uçaklarınca atılan 3 bombanın, havaalanı yakınındaki 31'inci uçak fabrikasını vurduğu öğrenildi.

AA muhabirinin havaalanı yönetiminden aldığı bilgiye göre Tiflis sivil havaalanında normal operasyonlar devam ediyor.

Daha önce Rus bombardıman uçaklarının havaalanını vurduğunu söyleyen Gürcistan içişleri bakanlığı sözcüsü Şota Utiaşvili de, bu konudaki açıklamasını düzelten yeni bir açıklama yaptı ve ''sivil havaalanı değil, uçak fabrikasına bağlı askeri havaalanı bombalandı'' dedi. Fabrikada SSCB döneminden beri SU-25 tipi askeri uçakların üretildiği bildirildi.

Öte yandan Gürcistan'ın, Rus uçakları tarafından bombalanan askeri üs ve havaalanları çevresindeki yerleşim birimlerinde yaşayan halkı tahliye etmeye başladığı kaydedildi.

GÜRCİSTAN'A GÖRE RUSYA GÜN AĞARINCA BÜYÜK BİR ASKERİ OPERASYON BAŞLATACAK

Gürcistan'a göre Rusya günün ağarmasıyla birlikte büyük bir askeri operasyon başlatmaya hazırlanıyor. 

Gürcistan içişleri bakanlığı sözcüsü Şota Utiaşvili, Rusya'nın Gürcistan toprakları içerisinde, tankların da desteğiyle büyük bir askeri yığınak yaptığını, denizden de asker getirildiğini söyledi. Sözcü, karada tank destekli 6 bin asker ile denizden getirilen 4 bin askerin Gürcistana saldırı için hazırlandıklarını bildirdi.

Utiaşvili, ''Rusya, Gürcistan'a karşı aktif operasyon için sabahın ilk ışıklarını bekliyor'' dedi.

Sözcü, ülkesinin ''büyük bir insani felaketle karşı karşıya olduğunu'' kaydetti.

AA



Bu haber 340 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,259 µs