Kafkaslar'da korkulan oldu | " /> Kafkaslar'da korkulan oldu | "/>

En Sıcak Konular

Kafkaslar'da korkulan oldu

10 Ağustos 2008 15:12 tsi
Kafkaslar'da korkulan oldu G. Osetya’daki çatışmaların Kafkasya’daki diğer bölgelere sıçramasından korkuluyordu. Rusya'nın Abhazya'da operasyonlara başladığı bildirildi.

Kafkasya’daki çatışmalar Güney Osetya sınırlarının dışına taştı. Askeri yığınağını sürdüren Rus ordusu, denizden de Gürcistan’ı abluka altına alıyor. Gürcistan’sa Güney Osetya’nın başkenti Şin Vali’deki askeri birliklerini çekiyor.
Gürcistan Re-entegrasyon Bakanı Timur Yakobaşvili, yoğun Rus bombardımanının hedefi olan Şin Vali’deki Gürcü birliklerin mevzilerini terkettiğini söyledi. Ancak Bakan, Gürcü ordusunun halen Güney Osetya’da konuşlanmayı sürdürdüğünü vurguladı. Son saatlerde 6 bin askerin Roki tünelinden Güney Osetya’ya girdiği, 4 bin askerin de Abhazya’ya geldiği kaydedildi. 

Gürcistan İçişleri Bakanlığı sözcüsü Şota Utiaşvili, Rusya’nın Gürcistan toprakları içerisinde, tankların da desteğiyle büyük bir askeri yığınak yaptığını, denizden de asker getirildiğini söyledi. Sözcü, karada tank destekli 6 bin asker ile denizden getirilen 4 bin askerin Gürcistana saldırı için hazırlandıklarını bildirdi.

Gürcü Rustavi 2 televizyonu, Güney Osetya’nın başkenti Şin Vali’ye Roki tünelinden çok sayıda Rus tankı, ağır teçhizat ve binlerce askerin girmekte olduğunu duyurdu. Gürcistan İçişleri Bakanlığı sözcüsü de Rus ordusunun Şin Vali’de denetimi ele geçirdiğini açıkladı.

Gürcistan’ın başkenti Tiflis’teki Uluslararası Havaalanı’nın yakınlarında, askeri uçakların olduğu hangarlar Ruslar tarafından bombalandı.

Havaalanı yakınlarında duyulan patlama sesi, havaalanının Ruslar tarafından vurulduğuna dair iddiayı da beraberinde getirdi. Daha sonra Gürcistan İçişleri Bakanlığı’ndan bir açıklama geldi ve bombaların, havaalanına 2 kilometre uzaklıktaki askeri uçakların olduğu hangarları hedef aldığı belirtildi.

Saldırıda herhangi bir kayıp olmadığı bildirildi. Tiflis’teki uluslararası havaalanında iç hat uçuşları devam ediyor, ancak dış hat uçuşları iptal.

Rus savaş gemileri de Gürcistan’ın Karadeniz kıyılarına ulaştı.

Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, Güney Osetya sınırındaki Ergneti köyünü ziyaret etti. Reuters muhabiri, Saakaşvili’nin ayrılıkçı bölgenin başkenti Şin Vali’nin birkaç kilometre güneyindeki köye yaptığı ziyaret sırasında köylülerle sohbet ettiğini bildirdi.

BM GÜVENLİK KONSEYİ BUGÜN YİNE TOPLANACAK

Gürcistan’daki çatışmayı ele almak üzere üçüncü kez toplanan BM Güvenlik Konseyi’nden sonuç alınamazken, Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Vitali Çurkin, Gürcistan’ın ateşkes isteğini reddettiklerini açıkladı.

Çurkin, “ateşkes çözüm olmaz. Çatışmalar sürüyor. Gürcü güçler, Güney Osetya topraklarında kalmaya devam ediyor. Tüm bu eylemler ve işaretler, ateşkese yönelik şeyler değildir” dedi.

Diplomatik kaynaklara göre ABD ve bir çok konsey üyesi ülke de Rusya’ya toplantıda ateşkesi kabul etmesi yönünde baskı yapmasına karşın Rusya bunu reddetti. Toplantıdaki anlaşmazlıklar nedeniyle basın için ortak bir açıklama metni bile hazırlanamadı. Rusya’nın birliklerini Güney Osetya’dan çekmeyi reddetmesi nedeniyle “ateşkes çağrısı” içeren bir açıklama metni hazırlanamadı.

RUSYA: YAPTIĞIMIZ NATO’NUN KOSOVA’YA MÜDAHALESİ GİBİ

Rusya temsilcisi büyükelçi Çurkin toplantıda, çatışmaların yayıldığını, bunu Gürcülerin başlattığını, binlerce kişinin ölmesi üzerine Rus birlikleri ve tanklarının müdahale ettiğini kaydederek, “Gürcistan güçleri Güney Osetya’dan çekilmeli. Sonra da, Güney Osetyalılara karşı güç kullanılmayacağına dair bir anlaşmanın imzalanması gerektiğini kabul etmeli” dedi.

Çurkin gazetecilere de, Güney Osetya’ya müdahalelerini, NATO’nun 1999’da Kosova’ya yaptığı müdahaleye benzetti ve ülkesinin Güney Osetya’da “soykırımı ve etnik temizliği engellemeye çalıştığını” söyledi.

İNGİLTERE’DEN RUSYA’YA TEPKİ

İngiltere’nin daimi temsilci yardımcısı Büyükelçi Karen Pierce, toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, Rusya’nın bu tutumunu, “Rusya’nın bu isteklerle, çatışmaları uzatmanın yolunu aramakta olduğu çok net biçimde ortada. Ne ateşkesi kabul ediyor ne de birliklerini çekmeyi” diye konuştu.

ABD: ÇATIŞMALAR KONTROLDIŞI

ABD’nin BM Temsilci Yardımcısı Büyükelçi Alejandro Wolff toplantıdan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada “çatışmalar yayılıyor, tırmanıyor ve giderek kontrol dışına çıkıyor” dedi. ABD Büyükelçisi, “bu geniş tırmanmanın öncelikli nedeninin dış güçler olduğunu, çatışmanın sorumluluğunun büyük bölümünün Rusya olduğunu” kaydetti.

ABHAZYA UYARDI, BÖLGEDE ABHAZ OPERASYONU BEKLENİYOR

BM Genel Sekreterinin, barışı koruma operasyonlarından sorumlu yardımcısı Edmond Mulet, Gürcistan’a bağlı Abhazya cumhuriyetinin Kodori bölgesindeki BM askeri gözlemcilerini (UNOMIG askeri gözlemcileri), Abhazya’nın isteği üzerine acilen çekmeye başladıklarını söyledi.

Mulet toplantıdan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, “çatışmanın Güney Osetya’dan Abhazya’ya yayılacağından kaygı duyuyoruz. Abhazya askeri operasyon hazırlıkları konusunda uyarıda bulundu. Yukarı Kodori Vadisindeki operasyon muhtemelen sabah başlayacak” dedi.

Rus temsilci büyükelçi Çurkin ise Abhazya’da olup bitenlere ilişkin bilgisinin olmadığını belirtti. Güvenlik Konseyi bu konudaki dördüncü toplantısını bugün yapacak.

RUS KOMUTAN ÇATIŞMADA YARALANDI

Gürcistan'ın ayrılıkçı Güney Osetya bölgesindeki çatışmalarda 58. Rus ordusu komutanının yaralandığı bildirildi. 
 
Genelkurmay Başkanlığının Rus İnterfaks ajansına yaptığı açıklamada, çatışmalarda bir bombanın infilak etmesi sonucu General Anatoli Hrulev'in yaralandığı belirtildi.

Kuzey Osetya'nın başkenti Vladikavkaz'da hastaneye kaldırılan Hrulev'in hayati tehlikesinin bulunmadığı kaydedildi.

-RUSYA: ''GÜRCİSTAN'IN TSİHVALİ'YE SALDIRISINDA 2 BİNDEN FAZLA KİŞİ ÖLDÜ''

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Grigoriy Karasin, Gürcistan'ın Güney Osetya'nın başkentine düzenlediği saldırıdan dolayı iki binden fazla kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

Rus İnterfaks ajansının haberine göre Karasin, ''Bu saldırıların sonucu gerçekten çok kötü. İki binden fazla insan hayatını kaybetti. Bunlar da tamamen Osetlerdi. Hayatını kaybedenlerin büyük çoğunluğu Rus vatandaşıydı'' dedi.

Gürcü birliklerinin saldırıları sonucu Güney Osetya'nın başkenti Tshinvali ve civar köylerden 30 binden fazla insanın evlerini terk etmek zorunda kaldığını belirten Karasin, Tshinvali'de ''soykırımın çok açık izleri'' olduğunu savundu.

Gürcistan'ın Güney Osetya'ya yönelik saldırısının bu çatışmaya barışçıl çözüm bulma çabalarını ortadan kaldırdığını belirten Karasin, ''Uluslararası topluluk, Rusya ve tüm ülkeler, durumun normal seyrine nasıl getirileceğini düşünmeli'' diye konuştu.

Karasin, ''Gürcistan yönetiminin sergilediği bu sorumsuzca davranış yüzünden tüm kredisini tükettiği'' görüşünü dile getirdi.
 
-RUSYA: ''GÜRCİSTAN LİMANLARINDAN PETROL SEVKIYATINI ENGELLEME PLANIMIZ YOK''

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Grigoriy Karasin, Karadeniz'deki Rus savaş gemilerinin Gürcistan limanlarından yapılan petrol sevkıyatını engelleme planının olmadığını söyledi.

Karasin, düzenlediği basın toplantısında, Gürcistan limanlarından yapılan petrol sevkıyatını engelleme planlarının olmadığını belirterek, ''Gemi seyahatlerini engelleme planıyla ilgili hiçbir şey bilmiyorum. Gemilerin durdurulup aranması, bir engelleme olduğu anlamına gelmiyor'' dedi.

Rus diplomat, ''savaş söz konusu olduğunda Gürcistan'a hangi tip kargo gemisinin gittiği ve oradan ayrıldığı konusunda dikkatli olmaları gerektiğini'' ifade etti.

MOSKOVA'DA GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ARTIRILDI

Gürcistan'dan bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya'daki çatışmaların artması üzerine, Rus polisi başkent Moskova'daki metro ve tren istasyonlarında güvenlik önlemlerini artırdı.

Rus İnterfaks ajansı, şehirler arası demir yolları istasyonlarında Kafkas bölgelerinden gelenlerin kimliklerinin kontrol edildiğini duyurdu.

Moskova kent merkezinde devriye gezen polis araçlarının sayısı da gözle görülür şekilde arttığı dikkati çekiyor.

Rusya'nın başkentinde güvenlik önlemleri artırılırken, Kafkasya'daki savaşın başkentlilerin günlük yaşamı üzerinde fazla bir etkisi hissedilmiyor.


AB'DE OLAĞANÜSTÜ BAKANLAR KONSEYİ TOPLANTISI YAPILACAK

AB dışişleri bakanları, Kafkasya'daki çatışmaları ve Gürcistan ile Rusya arasındaki uzlaşmazlıkları görüşmek üzere gelecek hafta Brüksel'de toplanacak.

AB kaynakları, dönem başkanı Fransa'nın Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner'in bugün çatışma bölgesine giderek taraflara ''krizden çıkış önerisi'' ileteceğini, AB bakanlarının da muhtemelen Çarşamba günü Brüksel'de bir araya geleceklerini belirttiler.

Kouchner'in Fransa tarafından hazırlanan ''krizden çıkış önerisi''nde, Gürcistan'ın toprak bütünlüğü üzerinde öncelikle durulduğu ifade ediliyor.

AB Konseyinin, Polonya'nın önerisi üzerine, önümüzdeki günlerde devlet ve hükümet başkanları düzeyinde olağanüstü bir toplantı düzenleyerek Kafkaslar'daki durumu değerlendirmesi olasılığı da bulunuyor.

RUSYA, UKRAYNA İLE DONANMASININ SİVASTOPOL LİMANINA DÖNÜŞÜNÜ GÖRÜŞECEK

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Grigoriy Karasin, Ukrayna ile, Rusya'nın Karadeniz Filosunun Sivastopol Limanı'na geri dönüşü konusunu görüşmeye başlayacaklarını söyledi.

Karasin, Moskova'da düzenlediği basın toplantısında bir gazetecinin sorusu üzerine, Rus gemilerinin genel olarak Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Abhazya karasularına yakın olduğunu belirterek, ''Çünkü Abhazya'da, Güney Osetya'dakine benzer bir durumun yaşanmasını istemiyoruz'' dedi.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Gürcistan civarındaki Rus filosunun Sivastopol Limanı'na geri dönüşüne, kendilerini çatışmanın içine çekebileceği gerekçesiyle izin vermeyebileceklerini bildirmişti. (Ajanslar)

haber7.com

 



Bu haber 609 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,089 µs