En Sıcak Konular

Rusya, Gürcistan ile barış şartlarını açıkladı

10 Ağustos 2008 20:00 tsi
Rusya, Gürcistan ile barış şartlarını açıkladı Gürcistan Cumhurbaşkanı Saakaşvili'nin çağrısı üzerine Rusya, savaşın durması için bazı şartların yerine getirilmesini istedi.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Grigoriy Karasin, Gürcistan Cumhurbaşkanı Saakaşvili'nin savaşı durdurma çağırısını olumlu karşıladıklarını belirterek, bunun için Gürcistan'ın bazı şartlara uyması gerektiğini söyledi.

RİA Novosti Ajansı'nda düzenlediği basın toplantısında Güney Osetya'daki durumunu değerlendiren Grigoriy Karasin, "Tiflis ile barış görüşmelerine başlamamız için Gürcü yönetimi 1992 yılında imzalanan Moskova sözleşmesine uygun şekilde Güney Osetya topraklarındaki kuvvetlerini derhal geri çekmesi ve sorunun çözümü için bir daha güç kullanmama yükümlülüğünü içeren sözleşmeyi imzalaması gerekiyor. Daha sonra Gürcistan ile görüşmelere başlayabiliriz. Ama Gürcü tarafının bu şartlara uyması durumunda bile görüşmelerin kolay olmayacağını söyleyebilirim" dedi.

Gürcistan ile diplomatik ilişkilerin devam etmesine rağmen Gürcü yönetimine güvenlerinin olmadığını söyleyen Karasin, "Gürcistan yönetimi Güney Osetya'nın bir daha bu ülkenin bayrağı altında yaşamaması için mümkün olan ve olmayan her şeyi yaptı. Artık bundan böyle Osetya halkının Gürcistan ile barışabileceğini hayal etmek bile imkansız" şeklinde konuştu.

Gürcistan yönetiminden bu ülkedeki Rus vatandaşlarının can güvenliği konusunda duyarlı olmasını isteyen Karasin, "Rusya'da da bir milyondan fazla Gürcü yaşamakta. Gürcü halkına karşı herhangi bir düşmanlığımız söz konusu olamaz. Ama Güney Osetya'daki olaylar dolayısıyla Gürcistan'a gitmek isteyen ve bu ülkeden Rusya'ya giriş yapmak isteyen kişileri tabii ki ek bir kontrole tabii tutacağız" dedi.

Güney Osetya'da binlerce sivil insanın ölümüne neden olan olayların sorumlularının mutlaka cezalandırılması gerektiğini de savunan Karasin, "Hukukçularımıza Güney Osetya'daki katliamı tutanak haline getirmeleri konusunda talimat verdik. Gürcü yönetiminin uluslararası savaş suçluları mahkemesinde yargılanması için tüm gerekenler yapılacak" diye konuştu.

Güney Osetya'daki olaylar dolayısıyla yabancı basında taraflı haberler yayınlanmasından yakınan Karasin, "Haberlerde hep Rus uçak ve tanklarının görüntülerini yayınlayarak 'Ruslar Gürcistan'a saldırıyor' diyorsunuz. Neden Gürcistan'ın Osetin halkına karşı yaptığı katliamı anlatmıyorsunuz" dedi. Rus Bakan Yardımcısı ayrıca şimdilik Rusya'nın Gürcistan'a kaşı herhangi bir ekonomik ambargo uygulamasının da gündemde olmadığını sözlerine ekledi.

dünya bülteni



Bu haber 849 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,138 µs