En Sıcak Konular

YTL'den 'Y' atılınca ne olacak?

11 Ağustos 2008 08:59 tsi
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), sermaye piyasasında YTL'ye uyum için 2009 sonuna kadar süre verilmesine rağmen, 2009 başında “Y” ibaresi para biriminden çıkarılacağı için doğacak olası karmaşaya karşı bir dizi önlem aldı.

SPK'nın önlemlerini uygulamayan şirketler doğacak zarardan sorumlu tutulacak.

SPK Haftalık Bülteni'nde yer alan duyuruda, YTL'nin “Y” ibaresinin 1 Ocak 2009'dan itibaren kaldırılacağın anımsatılarak, “Y” ibaresinin kalkacağı tarih ile Türk Ticaret Kanunu'na göre şirketlere YTL'ye uyum için verilen sürenin 31 Aralık 2009 olması birlikte değerlendirildiğinde süreler arasında bir yıl gibi bir zaman farkı doğduğuna işaret edildi.

Yatırımcıların ellerinde bulunan nominal değeri halen TL olan eski senetlerin nominal değeri YTL olup da 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren “Y” ibaresi kalkacak olan (değişim oranı uygulanmış) senetler ile karıştırılması, bunun ihtilaflara ve suiistimallere yol açmasının muhtemel görüldüğü kaydedildi.

Şirket esas sözleşmelerinin ve hisse senetlerinin YTL ile uyumlu hale getirilmesinin yönetim kurullarının sorumluluğunda olduğu belirtilen duyuruda, kanuni olarak ilgili değişikliklerin yapılması için 31 Aralık 2009 tarihine kadar süre tanınmış olmasına karşın gerek mevcut ortakların gerekse potansiyel ortakların aldatılmasının, dolandırılmasının önlenmesi açısından alınan karara yer verildi.

İMKB ŞİRKETLERİNİN UYUMU ÖNE ALINDI

Buna göre, payları İMKB'de işlem gören şirketler bakımından;
YTL'ye uyumlaştırma işlemlerini yapan şirketlerin mevcut kayıtlarını YTL'ye uyumlu olarak düzeltmesi ve MKK kayıtlarında da gerekli düzeltmelerin yapılmasını sağlamaları gerekecek. Türk Ticaret Kanunu'nda yapılan değişiklik uyarınca, esas sözleşmelerinde gerekli değişiklikleri henüz yapmamış olan anonim şirketlerin, yasal zorunluluk kapsamında tüm paylarda, YTL'ye geçişleri 1 Ocak 2009 tarihine kadar sağlamaları istenecek. Bu amaçla henüz YTL uyum işlemlerini yapmamış olan bu şirketlerin de, esas sözleşme değişikliği işlemlerini tamamlamaları ve Merkezi Kayıt Kuruluşu kayıtlarında gerekli düzeltmelerin yapılmasını sağlamaları zorunlu olacak.

Payları İMKB'de işlem görmeyen halka açık şirketler bakımından; esas sözleşme değişikliğini yapan şirketlerin mevcut kayıtlarını YTL'ye uyumlu olarak düzeltmesi istenecek. Esas sözleşmelerinde gerekli değişiklikleri henüz yapmamış olan şirketlerin yasal zorunluluk kapsamında tüm paylarda, YTL'ye geçişleri 1 Ocak 2009 tarihine kadar sağlamaları, bu amaçla henüz YTL uyum işlemlerini yapmamış olan bu şirketlerin de, söz konusu tarihe kadar esas sözleşme değişikliği işlemlerini tamamlamaları gerekecek.

Bu tedbirlere ilave olarak, payları İMKB'de işlem görsün görmesin Kurul kaydında olan bütün halka açık şirketlerin; mevcut ortakları ile kamuoyunun; para biriminde meydana gelen değişikliğe ilişkin belirtilen konularda, pay sahipleriyle ilişkiler birimi aracılığıyla, iadeli taahhütlü mektup gönderilmesi, şirket internet sitesinde duyuru yapılması, mahalli veya ulusal gazetelerde ilan verilmesi ve benzeri yollardan en az ikisinin kullanılması yoluyla bilgilendirilmesi zorunlu olacak.

 Hisse senetlerinde “Türk Lirası”na veya “Lira”ya yapılan atıfların, belirtilen değişim oranında “Yeni Türk Lirası”na yapılmış sayılacak.

ZARARDAN ŞİRKETLER SORUMLU OLACAK

YTL'nin “Y”sinin kaldırılmasından sonra, yatırımcıların ellerinde bulunan nominal değeri halen TL olan eski senetlerin, nominal değeri “Yeni Türk Lirası” (“Yeni Türk Lirası” uygulaması kalktıktan sonra “Türk Lirası” olarak ifade edilecek) olan senetler ile karıştırılmaması istendi. Uygulamada tüm hisse senetlerinin ihraç ya da ihdas tarihlerinin dikkate alınması suretiyle, bunlardaki para biriminin hangi “Türk Lirası” olduğunun belirlenmesi ve bu konuda yatırımcıların dikkatli olması gerekecek.

Aksi taktirde Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca “Y” atıldığında yatırımcıların ellerinde bulunan nominal değeri halen TL olan eski senetlerin, nominal değeri YTL olup da 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren “Y” ibaresi kalkacak olan (değişim oranı uygulanmış) senetler ile karıştırılması gerekecek. Bu noktanın ihtilaflara ve suiistimallere yol açmasından doğabilecek zararlardan şirket yönetim kurulları sorumlu olacak.

HALKA AÇIK OLMAYANLAR YENİ HİSSE SENEDİ BASTIRACAK

İMKB'de işlem görmeyen halka açık şirketlerin, mevcut hisse senetlerinin yerine geçmek üzere, yeni para birimine göre hisse senetlerini bastırmaları veya 1 Yeni Kuruşa tamamlanmamış paylar için kesir makbuzu düzenlemeleri gerekecek. Hisse senedi değişim işlemlerini tamamlamaları, YTL'ye henüz uyum işlemlerini yapmamış olan bu şirketlerin, mevcut senetlerini tek tertipte birleştirmeleri mümkün olacak. Bu yolu tercih etmeleri halinde, eski hisse senetlerini taşıdıkları kuponlarla birlikte iptal ederek, bu durumu noter tarafından düzenlenecek tutanakla tespit ettirmeleri ve hisse senetlerinin bastırılmasını ve basılı örnekleri ile mevcut hisse senetlerinin noter huzurunda iptalini takiben iptal tutanağını SPK'ya göndermeleri zorunlu tutulacak.

Anılan piyasa katılımcıları dışında kalan; portföy yönetim şirketleri, bağımsız denetim şirketleri, gayrimenkul değerleme şirketleri, derecelendirme şirketleri ile aracı kurumlar gibi sermaye piyasası kurumları ile Merkezi Kayıt Kuruluşu, İMKB Takas ve Saklama Bankası ve Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası'nın gerekli işlemleri yapmalarında yarar görüldüğü de kayıt altına alındı.



Bu haber 649 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,067 µs