En Sıcak Konular

Bugüne kadar kimler suikaste uğradı?

11 Ağustos 2008 09:17 tsi
Bugüne kadar kimler suikaste uğradı? CHP-Büyükanıt tartışmasında Org. Büyükanıt'ın 4 kez suikaste uğradı açıklandı. Peki bugüne kadar kimler suikaste uğradı?

CHP'nin başlattığı 'zırhlı araç tartışması' ilginç gelişmelere yol açtı. Genelkurmay, iddialara cevap verirken, Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın 4 suikasttan kurtulduğunu resmen deklare etti. Aslında apoletlilere suikast girişimlerinin yakın tarihinde birçok benzer hikâye saklı.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) en tepesindeki isimleri hedef alan suikast girişimleri son günlerin önemli tartışmalarından biri oldu. CHP, emekli olacak Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'a zırhlı araç alınmasını eleştiri konusu yaptı.

Genelkurmay Başkanlığı, bu eleştiriye verdiği resmî cevapta, Büyükanıt'ın 4 kez suikasttan kurtulduğunu da açıkladı. Bunun üzerine bugüne kadar sadece iddia bazında konuşulan komutanlara yönelik suikastlar gündeme geldi.

Son on yılda Genelkurmay başkanlarına yönelik girişimleri masaya yatıran güvenlik uzmanlarına göre, 'emir komuta hiyerarşisini bozmaya çalışan' oluşumlar öne çıkıyor. 'Genç subaylar' ya da terör örgütlerinin hedefi hâline gelen Genelkurmay başkanlarının hikâyeleri Doğan Güreş'i zehirleme girişimiyle başlıyor.

Orgeneral Güreş ve komuta kademesini zehirleyeceklerdi

4 Kasım 1992'de dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Doğan Güreş, Kara Kuvvetleri Komutanı Muhittin Fisunoğlu, 1. Ordu Komutanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı ve 3. Kolordu Komutanı Korgeneral Hikmet Köksal, İstanbul Hasdal'daki 26'ncı Zırhlı Tugay'ı denetlemeye gitti. Güreş Paşa, bu denetim sırasında PKK'nın zehirleme girişimine maruz kaldı. Dönemin GATA Komutanı Ömer Şarlak, yıllar sonra olayı şöyle anlattı: "Erlerle birlikte yenen yemekten sonra komutanlar kahve istedi. Güreş Paşa bir yudum aldı. Fisunoğlu, kokusunu beğenmedi, 'içmeyin' dedi. Karadayı Paşa aldığı yudumu tükürdü. Tuğgeneral Habil Küçük bir yudum içti, boğazında yanma hissetti. Zehirli kahveden bir damla enjekte edilen kobay fareler 4-5 dakika içinde öldü. Kahveleri pişiren iki asker, ikramdan sonra firar etti."

Olaydan sonra Tugay'a MİT ve Emniyet'ten gelen uzmanlar incelemede bulundu. Kahvelere zehir koyan erlerin daha sonra bir çatışmada öldüğü anlaşıldı. PKK terör örgütünün elebaşısı Abdullah Öcalan'ın sorgulanması esnasında da söz konusu suikast girişimiyle ilgili ilginç bilgiler ortaya çıktı. Ergenekon terör örgütü iddianamesinin ek klasörleri arasında yer alan Öcalan tutanaklarına göre, Genelkurmay Başkanı Doğan Güreş'in kahvesine zehir katarak öldürmeye çalışan askere talimatı Avrupa'dan Cemal kod adlı Murat Karayılan verdi. Bu asker daha sonra PKK'ya katıldı, Gaziantep bölgesinde çıkan bir çatışmada öldürüldü. Bu olaydan sonra yemeklere zehir testi yapan Gıda Müfreze Komutanlığı adıyla bir denetim birimi oluşturuldu.

İŞTE ÇARPICI DOSYANIN IŞIK TUTTUĞU NOKTALAR

Tatbikatta gizemli mermi
Özkök'ü de 3 kez hedef aldılar
Zehirlenmeye karşı sefer taslı tedbir
4 suikast iddiası resmî kayıtlara girdi
Tuğg. Bahtiyar aydın, kanas'la öldürüldü
Ergenekon'u ilk açıklayan paşa da suikast kurbanı
Oramiral Kayacan'ı emekli olduktan 18 yıl sonra vurdular
Albay Rıdvan özden için otopsi yapılmadı
Mit mensubu Hiram Abas'ı yakını mı öldürdü?
 
STRATEJİK BOYUT 



Bu haber 418 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,682 µs