En Sıcak Konular

CHP'nin İspanya modeli ısrarı

11 Ağustos 2008 10:50 tsi
Güngören’deki terör saldırılarının ardından, toplumsal tepki gösterilmesi için çağrı yapan Baykal'ın, MHP, DSP ve Sendikaları harekete geçirme uğraşıları.

 Baykal’ın, “siyasi anlayışların bir kenarda tutularak” toplumun her kesiminin teröre ortak tepki göstermesi isteği siyasi partilerce temkinli karşılanırken, İstanbul'da son yaşanan havanlı saldırı bu konuyu tekrar tartışmaya açtı.

-CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş, bu konuda sivil toplum örgütlerinin inisiyatif alması gerektiğini söylerken, MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, sorumluluğun AKP’de olduğunu söyledi. DSP Genel Sekreteri Masum Türker ise milli bir tepkiye destek vereceklerinin altını çizdi.

ANKARA (ANKA) - Türkiye’yi yasa boğan ve hemen hemen her kesimin tepkisine yol açan İstanbul Güngören’de yaşanan bombalı terör eyleminin ardından Selimiye Kışlası'nı hedef alan havan toplu saldırı dikkatleri bir kez daha terör tartışmalarına çevirdi. Güngören’deki saldırıların ertesinde olay yerine giderek teröre karşı “İspanya” tipi tepki gösterilmesi çağrısında bulunan CHP Lideri Baykal’ın bu önerisi, yeniden tartışılmaya başladı.
Türkiye’de son yıllarda sivilleri hedef alan bombalı saldırılardaki artış, kamuoyunun bu tür saldırılara karşı ortak tepki vermesi gerektiği tartışmalarını da beraberinde getirdi.

 Son olarak İstanbul Güngören’de yaşanan ve 17 yurttaşın yaşamını yitirmesine neden olan bombalı saldırılar, siyasetin her kesiminden tepkiyle karşılandı ve terör bir kez daha lanetlendi.
Saldırıların hemen ardından olay yerine giden başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere tüm siyasi parti temsilcileri, “birlik ve beraberlik” mesajı verirken, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’dan farklı bir öneri gelmişti. Baykal, İspanya’da ETA’nın sivillere yönelik terör eylemlerinin ardından yüzbinlerce kişinin sokaklara dökülerek, “ortak” tepki vermesinin bir örneğinin de Türkiye’de yapılması gerektiğini söylemişti. Teröre karşı net bir toplumsal tepki gösterilmesi gerektiğine işaret eden Baykal, bu tepki gösterilirken de “siyasi anlayışların bir kenara itilmesi” gerekliliğine vurgu yapmıştı.
CHP Liderinin bu önerisi, İstanbul’da son yaşanan “havanlı” saldırıyla yeniden tartışılmaya başlandı.

-SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ İNİSİYATİF ALMALI-

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş, böyle bir organizasyonun siyasi partilerce yapılmasının doğru olmayacağını söylerken, sivil toplum örgütlerini inisiyatif almaya çağırdı. Ateş,yaptığı değerlendirmede, teröre karşı ortak tepki için başta DİSK, TOBB, TÜRK-İŞ, HAK-İŞ gibi kurum ve kuruluşlara sorumluluk düştüğünü kaydetti. CHP’li Ateş, şunları söyledi:


“Demokrasinin en temel kurumları, işçi örgütleri, memur örgütleri, esnaf örgütleri, odalar borsalar ve işveren örgütleri bir araya gelip terörü lanetlemeli. Bu örgütler bir araya gelip ortak bir çağrı yaptığı zaman bu çağrıya uymayan siyasi partilerin de gerçek niyeti ortaya çıkar. Teröre destek veriyorlar mı vermiyorlar mı? Ne oluyor şimdi bakın. Güngören’deki olaya seyirci kalındı. Şimdi İstanbul merkezinde havan topları uçuşuyor. Bu olaylar karşısında sorumluğu alması gerekenler sivil toplum örgütleridir. Bu örgütler, bugünler için var. Türkiye’de terör, lanetlendiği ve hiç kimsenin teröre cesaret verecek bir eylem ve söylem içinde olmadığı zaman önlenir. İspanya’da olan da budur. Burada, her şeyin sahibi siyasiler gibi algılanması yanlış. Bu işi siyasi ranta çevirmek doğru değil. Sayın Genel Başkanımız da bu anlamda bir açıklama yapmıştı. Biz CHP olarak terör eylemleri üzerinden elde edilecek bir siyasi rant anlayışını doğru bulmuyoruz. Sivil toplum örgütleri gereğini yaparsa bizler de üzerimize düşeni elbette yaparız.”

-MHP’Lİ ŞANDIR: “SORUMLULUK AKP’DE”-

MHP Grup Başkanvekili ve Mersin Milletvekili Mehmet Şandır, terörün bitirilmesi konusunda temel sorumluluğun hükümete ait olduğuna dikkat çekti. Şandır, ANKA’nın sorularını yanıtlarken, CHP Liderinin “ortak tepki” çağrısıyla ilgili olarak kendilerine henüz bir teklifin gelmediğini kaydetti. Şandır şunları söyledi:


“Birileri konuşuyor, konuştukları yerinde kalıyor. Partilerin kurulları var bu kurullar oturup kararlaştırılabilir. MHP olarak bölücü teröre karşı, toplum ve devletin birlikte tavır ortaya koymasını her dönemde dile getirdik. Burada sorumluluk iktidar partisindedir. Türkiye giderek kan kaybediyor. Bunun sorumlusu AKP’dir. MHP olarak akan kanın durmasını istiyoruz. Bölücü teröre taviz vererek, ona siyasal söylem kazandırarak, onu cesaretlendirici hukuk düzenleyerek bölücü terör bitirilemez, akan kan durdurulamaz. Hükümeti, topluma karşı saygılı olmaya davet ediyoruz. Konuşmak değil, yapmak sorumlusu hükümettir ve sayın Başbakandır. Ne yapması gerekiyorsa yapmalı ve akan kanı durdurmalıdır.”

-MİLLİ BİR KOMİTE TARAFINDAN DÜZENLEMELİ-

DSP Genel Sekreteri Masum Türker, İspanya’daki gibi bir yürüyüşün her unsurun içinde yer aldığı milli bir komite tarafından organize edilebileceğini söyledi. Başta iktidar partisi olmak üzere muhalefet partilerinin böyle bir yürüyüşe katılması durumunda kendilerinin de destek olacaklarını ifade eden Türker, ANKA’ya şu değerlendirmede bulundu:


“Böylesi bir yürüyüş iktidar ve muhalefet partilerinin müşterek organizasyonu ile gerçekleştirilirse ve bu yürüyüşe her kesimden herkes destek verirse en azından dünya kamuoyuna Türkiye’nin terör olgusuna bütünlük içinde karşı oldukları mesajı verilir. Terör toplumsal yaşamın kabul etmediği ve hiçbir soruna çözüm getirmeyeceği tescil edilmiş olur. Ama böyle bir yürüyüşe başta iktidar partisi olmak üzere bazı kesimler katılmazsa bir sonuç elde edilemez. O nedenle böylesi bir yürüyüş milli bir komite tarafından organize edilirse terörün önlenmesi konusunda bir heyecan yaratabilir. Biz, DSP olarak herkesin katılması durumunda böyle bir yürüyüşe destek oluruz. Kutuplaşma noktasında böylesi bir yürüyüş hem amacına ulaşmaz, hem de Türkiye’de gerginliğin artmasına neden olur.”



Bu haber 525 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,722 µs