En Sıcak Konular

Gürcistan'da ABD askeri iddiası

11 Ağustos 2008 11:44 tsi
Gürcistan'da ABD askeri iddiası G. Osetya lideri Kokoeti, Tshinvali'ye saldıran Gürcü birlikleri arasında yabancı uyruklu kişilerin de bulunduğunu ileri sürdü. Rus basını iddiayı destekledi.

Kokoeti, Rus haber ajansı RİA Novosti'ye yaptığı açıklamada, Gürcistan'ın kendilerine yönelik saldırısında Ukrayna ve Baltık ülkelerinin (Letonya, Estonya, Litvanya) yanı sıra başka ülke vatandaşlarının da yer aldığını söyledi.

Başkent Tshinvali'deki çatışmaların ardından Baltık ülkeleri ve Ukrayna vatandaşı bazı askerlerin cesedini bulduklarını belirten Kokoeti, ''Daha sonra 12 no'lu okulun yakınındaki çatışmada birkaç siyahi adamın cesedinin bulunduğu bilgisi de verildi'' diye konuştu.

Kokoeti, Tshinvali'de Gürcü birlikleriyle çıkan çatışmalarda, üzerinde Gürcü üniforması bulunan Asya kökenli oldukları anlaşılan çekik gözlü kişilerin cesetlerinin de bulunduğunu sözlerine ekledi.

Rusya'nın Güney Osetya temsilcisi Dimitriy Medoyev de İngilizce yayın yapan Russia Today televizyonuna yaptığı açıklamada, Tshinvali'deki manzaranın ''çok korkunç'' olduğunu belirterek, ''Kent, devrilen ağaçlar, kesilen enerji hatları ve tüm sokaklarda yanan Gürcü tankları görüntüsüyle İkinci Dünya Savaşı'ndaki Stalingrad'ı andırıyor. Kentin her yerinde Gürcü askerlerinin yerde uzanan ölü bedenleri bulunuyor'' ifadelerini kullandı.

Kokoeti'nin Güney Osetya'ya saldıran Gürcü güçleri arasında yabancı askerlerin de bulunduğu iddiasını teyit eden Medoyev, ''Dünkü saldırıda ilerleyen tankların personeli, görünüşe bakılırsa Ukraynalıydı. Bugün kimliği tespit edilemeyen iki ölü kişinin tenleri siyahtı. Bunlar muhtemelen Amerikalı, ama bunu şu anda kesin olarak söyleyemeyiz. Özel testlerin ardından bu konuda resmi bir açıklama yapabileceğiz'' dedi.

RUS BASINI GÜRCİSTAN'IN SALDIRILARINA ABD ASKERLERİNİN DE KATILMIŞ OLABİLECEĞİNİ GÜNDEME GETİRDİ

Rus basını, Gürcistan'ın tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya'daki operasyonlarının ardından gelişen Rusya-Gürcistan çatışmasıyla ilgili haberlerinde, Gürcistan'ın saldırılarına Amerikan askerlerinin de katılıp katılmadığı sorusunu gündeme getirdi.

İngiliz The Sunday Times gazetesinin Gürcistan'da başta ABD ve İngiltere olmak üzere NATO ülkelerinden yüzlerce askeri danışman bulunduğu ve Gürcistan'da bulunan 200 Pentagon uzmanının Gürcü birliklerini savaşa hazırladığı iddiasını ön plana çıkaran Rus Vesti televizyonu, Güney Osetya yönetiminin öldürülen Gürcü askerler arasında siyahilerin de bulunduğu ve bunların ABD'nin gönderdiği eğitmenler olabileceği yönündeki açıklamalarına dikkati çekti.

İzvestiya gazetesi de ''Rus ordusu Güney Osetya'ya neden girdi?'' başlığıyla yayımladığı haberde, şunları kaydetti:

''Rus barış gücü askerleri taraflardan birini barışa zorlayarak yalnızca sorumluluklarını yerine getiriyor. Bu hakkı onlara BM tanıyor. Rus askerleri, sorunun çözümünde uygulayacağı metot ve kaynakları seçme konusunda bir kısıtlamaya tabi değil. Güney Osetya'daki istila başlamadan önce Gürcü birlikleri Rus barış gücü karşısında kısa süreli üstünlük yakaladı. İşte bu yüzden Rusya barış gücüne destek göndermek zorunda kaldı.''

Nezavisimaya gazetesi de bazı askeri uzmanların değerlendirmelerine yer verdiği haberde, çatışmalar öncesinde Rusya'yı Gürcistan'ın Güney Osetya sınırına yaptığı yığınak konusunda ''uyumakla'' suçlayan eski Rus Savunma Bakanı Pavel Gareçev'in Rusya'nın son müdahalesini takdirle karşıladığını kaydetti.

Rusya eski Genelkurmay Başkanı Mihail Moiseyev de gazeteye yaptığı açıklamada, Gürcü ordusuna ait üslerin ''mecburen'' vurulduğunu belirterek, ''Saldırıları azaltmanın ve cephe gerisini desteklemenin başka bir yolu yok. Eğer Gürcistan Güney Osetya halkını Gürcistan halkının parçası sayıyorsa, nasıl oluyor da kendi halkını öldürebiliyor? Bu, soykırımdan başka şekilde adlandırılamaz'' dedi.

Nezavisimaya'da yer alan başka bir haberde, olayların Gürcistan'ın planladığı şekilde gelişmediği belirtilerek, ''ABD Gürcistan'a askeri yardım konusunda ağırdan alıyor ve (Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail) Saakaşvili kendini zorda hissediyor. Öte yandan, Amerikalı analistlerin çoğu, eğer Gürcistan'ı İran'a değişmek gerekirse, ABD'nin Gürcistan'ı tercih edeceği konusunda hemfikir. Çünkü Tahran’ın nükleer kibiri, Beyaz Saray'ı Gürcistan'ın jeopolitik kibirinden daha çok endişelendiriyor'' ifadelerine yer verildi.

Vremya Novestey gazetesi, taraflar arasında devam eden ''enformasyon savaşının'' ilerleyen zamanlarda daha da artacağını belirterek, şunları kaydetti:

''Saakaşvili geri dönüşü olmayan bir yola girdi. Dünyayı Gürcistan'ın Rusya'nın baskısının kurbanı olduğuna inandırmak zorunda. Hem askeri, hem politik, her türlü provokasyon beklenebilir. Bu arada, Tiflis'in NATO üyeliği rafa kaldırılmadı. Gürcistan'ın NATO'ya alınmasını isteyen taraflar çok sansasyonel bir kampanya yürütecek. Rusya, Saakaşvili'nin propaganda imkanlarını en aza indirmek için, çok tutarlı ve ölçülü olmalı.''

-RUS RBK AJANSI: -''TÜRKİYE, GÜRCİSTAN'A YARDIM MALZEMESİ GÖTÜREN UKRAYNA UÇAĞINA HAVA SAHASINI KAPATTI''

Rus RBK ajansı, Türkiye'nin, Gürcistan'a yardım malzemesi götüren Ukrayna kargo uçağının hava sahasına girmesine izin vermediğini öne sürdü.

Ajansın haberine göre, Ukrayna Dışişleri Bakanı Volodimir Ogrizko, içinde insani yardım malzemesi olan bir kargo uçağını Türkiye'nin hava koridorunu kapatması nedeniyle Gürcistan'a gönderemediklerini söyledi.

Ogrizko, yardım malzemesi taşıyan uçağı bugün Gürcistan'a gönderebilecekleri umudunu dile getirdi.

Rusya'nın çatışmaların patlak vermesinin ardından Gürcistan ile tüm hava bağlantısını yasaklaması yüzünden Gürcistan'dan Rusya'ya gitmek isteyenler Kiev üzerinden uçmak zorunda kalmışlardı.

GÜRCİSTAN CUMHURBAŞKANI SAAKAŞVİLİ, GORİ'YE GİDECEK...

Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin, ayrılıkçı Güney Osetya sınırındaki Gori kentine gideceği bildirildi.

Rustavi-2 televizyonu, Saakaşvili'nin, Gürcistan'da temaslarda bulunan Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner ve Finlandiya Dışişleri Bakanı Alexander Stubb ile birlikte Rus uçaklarının yoğun bombardımanına maruz kalan Gori kentine gideceğini duyurdu.

Bu arada, bir diğer ayrılıkçı bölge Abhazya'daki çatışmaların sürdüğü, Rus birliklerinin sınır kenti Zugdidi'ye doğru ilerlediği bildirildi.

Gürcistan'ın yeniden bütünleştirmeden sorumlu Devlet Bakanı Timur Yakubaşvili, Rus askerlerinin Zugdidi'ye girmeye hakları olmadığını belirterek, Rusya'nın ''topraklarını işgal girişimine'' tüm dünyanın karşı geldiğini kaydetti.

TİFLİS HAVAALANI YETKİLİLERİ: "HAVAALANI RADAR SİSTEMİ VURULMADI"

Rus uçaklarının Gürcistan topraklarını bombardımanında, Uluslararası Tiflis Havaalanı'nın radar sisteminin vurulmadığı bildirildi.

Havaalanı yetkilileri A.A muhabirine yaptıkları açıklamada, dün gece Rus uçaklarının bombardımanında havaalanının uzağında ve yüksek kesimde bulunan radar benzeri cihazların vurulduğunu, bombalamanın ardından bölgede yangın çıktığını söylediler.

Yetkililer, Rus uçaklarının bombardımanında, havaalanı radarlarının zarar görmediğini, normal operasyonlarına devam ettiklerini kaydettiler.

Gürcistan İçişleri Bakanlığı, Rus uçaklarının dün gece Uluslararası Tiflis Havaalanı'nı vurduğunu açıklamıştı.

RUS LİDERLER KREMLİN'DE TOPLANDI

Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, Başbakan Vladimir Putin, Savunma Bakanı Anatoliy Serdyukov ve üst düzey askeri yetkililerin, Kremlin'de bir araya geldiği bildirildi.

Kremlin basın merkezinden yapılan açıklamada, Medvedev başkanlığındaki toplantıda, Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya'daki durumla ilgili değerlendirme yapılacağı kaydedilerek, ayrıntılı bilgi verilmedi.

Rus haber ajansları, toplantının Rusya Genelkurmay Başkanlığı karargahındaki Silahlı Kuvvetler Komuta merkezinde yapıldığını duyurdular.

İNGİLTERE RUSYA'YI KINADI

İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband, Rusya'nın Gürcistan'a yönelik askeri harekatını kınayarak, son bombalamalarla çatışmaların Güney Osetya'nın da dışına taştığını söyledi.

"Uluslararası meslektaşlarıyla" temaslarda bulunduğunu söyleyen Miliband, Gürcistan'daki çatışmaların yoğunlaşacağı yönünde genel bir kaygı olduğunu ifade etti.

Çatışma bölgesinde bulunan İngiliz temsilciler ve medyanın, Rusya'nın çatışmaları Güney Osetya'nın dışına da yaydığını bildirdiğini söyleyen Miliband, Rus güçlerinin Gürcistan'ın liman kenti Poti ve Gürcü kasabası Gori'ye saldırdığını, Abhazya'da Abhaz güçlerinin de Yukarı Kodori vadisindeki Gürcü mevzilerini topçu saldırısına tuttuğunu kaydetti.

Rusya'nın tutumundan ve bölgedeki son gelişmelerden büyük üzüntü duyduklarını belirten Miliband, Rusya'dan Gürcistan hükümetinin ateşkes teklifini kabul etmesini istedi.


AA

 



Bu haber 291 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,100 µs