En Sıcak Konular

Doktor ameliyatın Facebook'unu çıkardı

11 Ağustos 2008 14:06 tsi
İsveç'te, ameliyat olan bazı hastaların fotoğraflarını çekip Facebook'taki grup sayfasına koyan sağlıkçının başı derde girdi.

İsveç'te, ameliyat olan bazı hastaların fotoğraflarını çekip Facebook'taki grup sayfasına koyan sağlıkçının başı derde girdi. İsveç'te, ameliyat olan bazı hastaların fotoğraflarını çekip Facebook'taki grup sayfasına koyan sağlıkçının başı derde girdi. Meraklı sağlıkçının zor cerrahi ameliyatların fotoğrafını çektiği öğrenildi.

Konuyla ilgili basına bir açıklama yapan Karolinska Hastanesi'ndeki ilgili bölüm şefliği, "Çok üzgünüz, bu bizim etik kodlarımıza aykırıdır. Bugün konuyla ilgili olarak bir toplantı yapacağız. Bu çok talihsiz bir olay. Bu tür olaylarla ilgili kurallar ve etik kaideler gayet açıktır. Bu şekilde resimlerin dağılması bizim güvenilirliğimizi etkiler." dedi.

Sağlıkçının hastaların ameliyat resimlerini çektiği ve Facebook'taki grup sayfasına eklediği ve diğer grup üyelerinin de resimlerle ilgili yorumlar yaptığı öğrenildi. Hastane yönetimi, fotoğraf yorumlarında hastaları aşağılayıcı yorumlara gidildiğini tespit ettiklerini de ekledi. Bu fiili yapan sağlık personelinin, olaydan üzüntü duyduğu ve pişmanlık duyarak hastane yetkililerinden özür dilediği bildirildi.

Bugün sabah itibariyle büyük bir soruşturma yapılacağı ve ameliyat bölümündeki bütün personelin sorgulanacağı kaydedildi. Soruşturma neticesinde, söz konusu sağlıkçının işten atılma durumunun hayli yüksek olduğu kaydediliyor. Bu arada, hastane, bu olayın ardından kuralları tekrar gözden geçirme kararı da verdi.

İSVEÇ'TEKİ GİZLİLİK YASASI

İsveç Hasta Sağlık Kanunu'na göre hastane çalışanları hastaların haklarına, özellikle de gizliliklerine riayet etmesi gerekiyor. İsveç'te ameliyatlarda sadece eğitim maksatlık fotoğraflar çekilmesine izin veriliyor.
   
Yasadan hareketle farklı yorumlar da yapılıyor.  Stockholm Üniversitesi'nden Medeni Hukuk Prof. Kent Källström, "Sonuçta işten çıkarmak için sebep yeterli. Fakat Facebook'a hastaların resmini koymak, hastaların gizlilik haklarına göre kanunsuz olmayabilir." şeklinde bir yorumda bulundu. Buna karşın, Uppsala Üniversitesi Tıbbi Hukuk Profesörü Elisabeth Rynning ise, "Herkes kim olduğunu anlamak zorunda değil. Ama bir akrabasının kim olduğunu anlaması, gizlilik kanununa aykırı olması için yeterli. Aksi takdirde hastaneler güvenilirliğini kaybedebilir ve hastalar kendilerini aşağılanmış hissedebilir." diye konuştu. İsveç Sosyal Sağlık Genel Müdürlüğü Hukuk Bölümü Şefi Nils Blom ise, bu olayda gizlilik kanununa aykırı bir durum göremediğini belirtti.

Cihan




Bu haber 600 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,936 µs