Saakaşvili kime güvendi? | " /> " /> Saakaşvili kime güvendi? | "/> "/>

En Sıcak Konular

Saakaşvili kime güvendi?

11 Ağustos 2008 15:17 tsi
Saakaşvili kime güvendi? Şimdi tüm dünya bu soruyu soruyor? Gürcü lider acemiliğinin mi yoksa güveninin mi kurbanı oldu? Kim Saakaşvili’yi neden yarı yolda bıraktı? İyibilgi bu sorunun yanıtını ASAM Kafkasya uzmanı Hasan Kanbolat’la aradı.

Sürpriz bir şekilde Rus ordusuyla karşı karşıya kalan Gürcistan havlu attı. Ateşkes isteyen Gürcistan lideri Saakaşvili, AB temsilcilerinin önerdiği ateşkes taahhütnamesini imzaladı. Çatışmalar sürse de şimdi barış umudu doğmuş durumda. Ancak bu savaş bir çok soru işaretini de beraberinde getirdi.

Şimdi soru şu: Gürcistan lideri Saakaşvili sonu Rusya ile savaşa giden bu adımı neden attı? Saakaşvili neyi amaçlıyordu? Ayrıca kime güvendi?

Bu soruya Avrupa basınında çeşitli yanıtlar veriliyor. Guardian Gürcistan’ın Güney Osetya’yı
Neredeyse tamamen kaybettiğini ileri sürüyor. Üstelik bu Saakaşvili’nin acemiliği ile ilişkilendiriliyor. Saakaşvili’nin amacının Rusya’yı savaşın içine çekerek, ABD’nin müdahil olmasını sağlamak ve böylece Gürcistan’ı Rusya’dan tamamen uzaklaştırmak olduğu belirtiliyor.

Ancak iddialar bundan ibaret değil. Örneğin Hürriyet gazetesi yazarı Ferai Tınç ABD’nin Gürcistan’ı Rusya’ya karşı kışkırttığını ileri sürüyor. Tınç “Saddam’a Kuveyt için yeşil ışık yakanlar sana da, "Olimpiyatlar tam zamanıdır" mı dedi?” diye soruyor. Tınç ABD Dışişleri Bakanı Rice’ın Tiflis’i ziyaretinin bu kararda etkisi olduğu iddialarını hatırlatıyor.

İyibilgi Saakaşvili’nin kime güvendiğini, neden Rusya ile sıcak çatışmaya dönüşen bir karar verdiğini ASAM Kafkasya uzmanı Hasan Kanbolat’a sordu. Kanbolat hatanın Saakaşvili’de olduğunu, ABD ve AB’nin sıcak bir çatışmayı istemediğini vurguluyor. Kanbolat iyibilgi’ye şunları söyledi:

İç politikada tükenmeye başlayan liderler böyle adımlarla kendilerini yenileme amacı güderler. Saakaşvili de ikinci dönemine girdi. Gürcistan’da muhalefetin onu giderek zorladığını görüyoruz. Neden Gürcistan’da iktidara geldi? Çünkü Saakaşvili AB ve NATO’ya gireceğiz diyerek oy topladı. Ancak bunların hiçbiri gerçekleşmiş değil. Bu umudu verdi. Ama bunu yapamayınca sıkışmaya başladı. Elimden geleni yaptım diyebilmesi için böyle bir operasyona ihtiyacı vardı. Ancak şunu hesap etmedi: Gerek AB gerekse ABD Rusya’yla yaşanacak bir sıcak çatışmayı istemiyorlardı. Çünkü Gürcistan’ın sıcak çatışmaya girmesi batının da Rusya’yla karşı karşıya kalması anlamına geliyor. Oysa İran, Irak ya da Afganistan gibi konular varken batının sıcak bir çatışmaya yanaşmayacağı açıktı. Bu Saakaşvili’ye pahalıya patlayacak. Batı da ondan desteğini çekecek büyük bir ihtimalle. Rusya’ya karşı daha ılımlı bir lider Gürcistan’ı yönetmeye başlayacak diyebiliriz.

iyibilgi.com



Bu haber 1,197 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,198 µs