En Sıcak Konular

'Ruslar toplama kampına götürüyor!'

11 Ağustos 2008 18:00 tsi
'Ruslar toplama kampına götürüyor!' Gürcistan Dışişleri Bakanlığı, başkent Tshinvali ve civarındaki yerleşim yerinde kalan sivil Gürcülerin Rus askerleri ve ayrılıkçı Oset milisleri tarafından toplanarak, Kurta bölgesindeki toplama kampına götürüldüklerini kaydetti.

Gürcü Kızılhaç teşkilatı da çatışma bölgesinde kalan yaralılara insani yardım ulaştırılması çağrısında bulundu.

Gürcistan topraklarına giren Türk Kızılayı ekibinin yardım malzemesiyle birlikte akşam saatlerinde başkent Tiflis'e ulaşması bekleniyor.

Türk Kızılayı'nın, Gürcü Kızılhaç teşkilatıyla bir planlama yaptıktan sonra insani yardımları ihtiyaç duyulan bölgelere ulaştırmak için harekete geçeceği kaydedildi.

Putin'den AB' ve Batı'ya eleştiri

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, ABD ve Batı'yı, Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya ile ilgili tutumları konusunda eleştirerek, Batı'nın Gürcistan ile çatışmada "gerçek saldırgan" ve "kurban" konusunda yanlış yaptığını söyledi.

Putin, Rus kabinesinde yaptığı konuşmada, Gürcistan'ın çatışmalar yüzünden Irak'ta görevli 2000 askeri ülkeye geri çağırma kararına değinerek, ABD'nin buradaki Gürcü askerlerini ülkelerine kendi uçağıyla taşıyarak verdiği desteğe dikkat çekti.

Bazı Amerikalı politikacıların hala soğuk savaş dönemi mantığına sahip olduğunu belirterek, "Bazı partnerlerimizin bize yardım etmemesi, aksine engellemeye çalışması utanç verici. Bundan ABD'nin Irak'taki Gürcü askerlerini kendi askeri uçaklarıyla çatışma bölgesine taşımasını kastediyorum" dedi.

Putin, "Bu olumsuzluk, siyahı beyaza çevirme girişimi, ustaca bir şekilde bu saldırganlığın kurbanlarını saldırgan taraf olarak ve kurbanları da bu saldırganlığın ortaya çıkardığı sonuçlardan sorumlu tutmak oldukça şaşırtıcı bir durum" şeklindeki sözleriyle sürdürdü.

Rusya'nın Güney Osetya'daki barış gücü misyonunun "mantıklı bir sonuca" ulaştırılacağını ifade eden Putin, "Rusya elbette Güney Osetya'daki barış gücü misyonunu mantıklı bir sonuca getirecek. Gürcü tarafı da dahil olmak üzere tüm taraflarla ilişki kurmaya çalışacağız" diye konuştu.

Saakaşvili: "Rusya kavgayı seçti"

Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili, Rusya'nın, Gürcistan'ın Batı yanlısı demokrasisini yok etmek için kavgayı seçtiğini söyledi.

Saakaşvili, Wall Street Journal gazetesinde bugün yayımlanan makalesinde, Rusya'nın eski Sovyet cumhuriyetlerindeki denetimini genişletmek istediğini yazdı.

Bu anlaşmazlığın Avrupa'daki özgürlüğün geleceğiyle ilgili olduğunu ifade eden Saakaşvili, Rusya başarılı olduğu takdirde eski Sovyet cumhuriyetlerindeki Batı etkisinin sona erebileceğini kaydetti.

Rusya'da şimdiki yönetimin, bir zamanlar Moskova'nın idare ettiği yerlerde sömürgecilik benzeri denetimi yeniden sağlamak istediğini yazan Saakaşvili, Rusya'nın aylar süren kışkırtmasının sonucu düşmanlığın geçen hafta tırmanışa geçtiğini ve bu kışkırtmanın ilk olarak Abhazya ile olduğunu ifade etti.

Makalesinde, Kremlin'in Abhazya'da başarılı olmayınca dikkatini Güney Osetya'ya verdiğini belirten Saakaşvili, hükümetinin buna tek taraflı ateşkesle karşılık vermesine rağmen ayrılıkçıların sivillere saldırmaya ve Rus tanklarının Gürcistan sınırını aşmaya başladığını belirtti.

Saakaşvili, sivilleri korumaktan ve anayasal düzenlerini sağlamaktan başka seçenekleri olmadığını vurguladı.

Süregelen ayrılıkçı anlaşmazlıkların, Rusya'nın saldırganlığının bir bahanesi olduğunu ifade eden Saakaşvili, bunun aslında bağımsızlık ve Gürcistan'ın geleceğiyle ilgili bir savaş olduğunu yazdı.

Saakaşvili, aslında bunun çocuklarının yaşayacakları bir tür Avrupa için savaş olduğunu belirterek, "Samimi olalım; anlaşmazlık, Avrupa'daki özgürlüğün geleceğiyle ilgili" dedi.

Eski Sovyet cumhuriyetlerinden hiçbirinin demokrasiyi sağlama, yolsuzluğu ortadan kaldırma ve bağımsız bir dış siyaset oluşturma konusunda bu kadar ilerleyemediği için Gürcistan'ın hedef alındığını belirten Saakaşvili, Rusya'nın kesinlikle bunu yok etmek istediğini yazdı.

Gürcistan'ın, Abhazya ve Güney Osetya'yı, vatandaşlarının çıkarlarının ve haklarının tamamen korunacağı şartıyla bünyesine barışçı bir şekilde almak için çok çalıştığını ifade eden Saakaşvili, ancak Rusya'nın bu çabalarına Abhazya ve Güney Osetya'yı ilhak ederek zarar verdiğini kaydetti.

Abhazya ve Güney Osetya halkına ortak gelecek çağrısında bulunduklarını, ancak Moskova'nın bu ayrılıkçı rejimler üzerindeki denetimini artırdığını ifade eden Saakaşvili, Kremlin'in hatta bu rejimleri silahlandırmak ve idare etmek için Rus güvenlik subayları atadığını belirtti.

CNNTurk



Bu haber 507 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,952 µs