iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

Bu sefer de Salman Ruşdi fetva verdi

11 Ağustos 2008 18:08 tsi
Bu sefer de Salman Ruşdi fetva verdi Eski bir polis memuru olan Ron Evans, Salman Ruşdi’nin özel hayatı üzerine bir kitap kaleme alınca Ruşdi ayağa kalktı ve ne kadar ikiyüzlü olduğunu cümle aleme gösterdi. iyibilgi özel

Şacahan Madampat’ın Khaleej Times’da çıkan makalesinde Salman Ruşdi’nin tıpkı Humeyni gibi ifade özgürlüğünün sınırını tayin ettiğinden ve bu minvalde adeta bir fetva verdiğinden bahsediyor.

Batı’da “ifade özgürlüğünün” sembolü olarak takdim edilen Ruşdi’yi böylesi bir ikiyüzlülüğe sevk eden durumun kısa özetiyse şöyle:

Eski bir polis memuru olan Ron Evans Ruşdi’nin özel hayatı üzerine bir kitap kaleme alır.  Önümüzdeki günlerde piyasaya sürülecek olan On Her Majesty’s Service: My Incredible Life in the World's Most Dangerous Close Protection Squad (Majestelerinin hizmetinde: Dünyanın En Tehlikeli Yakın Koruma Ekibinin İçindeki İnanılmaz Hayatım) isimli kitabında Evans, Ruşdi’nin pek de yaldızlı olmayan bir portresini çizmektedir.  

Ruşdi kitap için “karakterimi tahrip ediyor” türünden eleştirilerde bulunur. Sonra da Guardian gazetesine bir röportaj verir ve şöyle der:

“Bu bir ifade özgürlüğü meselesi değil, bu bir iftira: Bu ikisi arasında bir fark vardır. Hakikati müdafaa edebilirim. Kişiliğimi tahrip ve de dünyaya olmadığı bir şekilde takdim ettirmeyeceğim. Onun aptal kitabını yayınlamasına müsaade etmemeye çalışmıyorum ama şayet bu kitabı olduğu haliyle yayınlarlarsa bunun sonuçları olacak, bir iftara hareketi anlamına gelecektir.”

Bunun üzerine Madampant Ruşdi’nin Şeytan Ayetleri isimli kitabında Müslümanların anne olarak gördükleri Hz Muhammed’in eşleri hakkında ne türden iftiralarda bulunduğunu ve kendisine tepki gösteren Müslümanlara da “ifade özgürlüğü”nü öne sürerek karşı çıktığını hatırlatıyor.

Önümüzdeki günlerde Ruşdi’nin bu ikiyüzlü tavrının Batı’da ne türden tartışmalar yaratacağını göreceğiz. Ama şu kadarını söyleyebiliriz: Bu durum Batı üzerinde  müthiş bir şok etkisi yaratacak!

www.iyibilgi.com özel Erkam Can



Bu haber 1,789 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,827 µs