En Sıcak Konular

Savaş neden çıkmış belli oldu

12 Ağustos 2008 09:50 tsi
Savaş neden çıkmış belli oldu Güney Osetya'da sürmekte olan savaş BM toplantı salonuna sıçradı. Rusya ve ABD temsilcileri arasında karşılıklı suçmalamalar toplantıya damgasını vurdu.

RUS-GÜRCÜ ÇATIŞMASI BM SALONUNDA RUSYA-ABD DÜELLOSUNA DÖNÜŞTÜ

Çatışmalarda dördüncü güne girilirken BM toplantısında Rusya ve ABD temsilcileri birbirlerini Gürcistan üzerine plan yapmakla suçladı. Bu tartışma savaşın ‘asıl’ taraflarını da ortaya koydu

GÜNEY Osetya’daki savaş, BM toplantısında ABD ve Rus temsilcileri arasında söz düellosuna sebep oldu. ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Zalmay Halilzad, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un, ABD’li meslektaşı Condeeleza Rice’a ‘Moskova’nın Saakaşvili’yi bir partner olarak göremeyeceğini’ söylemesini eleştirdi ve Halilzad ile Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vitali Çurkin’in atışması başladı.

Halilzad: Lavrov, demokratik yolla seçilmiş Gürcistan liderinin görevi bırakmasını istemiş. Ben buradan Çurkin’e sormak istiyorum: Sizin iktidarın amacı, Gürcistan’da rejimi devirmek mi? Siz demokratik yolla seçilmiş cumhurbaşkanı ve hükümeti devirmeyi mi planlıyorsunuz?

Çurkin: Bizim ve sizin dışişleri bakanları arasındaki yapılan bir telefon görüşmesini kaynak göstermeniz ilginç. ‘Rejim değişikliği’ sözü bir Amerikan terimidir. Rusya bu terimi kullanmıyor. Ama bazen demokratik yolla seçilmiş devlet liderleri de görevi bırakabiliyor. Bence bu fikir sizin dikkatiniz çekti ve dolayısıyla siz bu fikri ortaya attınız.

Halilzad: Ben sizden sorumun cevabını alamadım.

Çurkin: O zaman benim konuşmamı tercüme eden kulaklığı takınız.


Bush: Rusya’nın eylemi 21. yüzyıla yakışmıyor

ABD Başkanı George W. Bush Pekin’den döner dönmez Beyaz Saray’ın bahçesinde ‘Savaş’a ilişkin açıklama yaptı. ‘Rusya, bağımsız bir komşu ülkeyi işgal etti ve ülkenin demokratik olarak seçilmiş hükümetiyle halkını tehdit ediyor’ dedi. Bush, ‘Rusya, Gürcistan’ın toprak bütünlüğü ve bağımsızlığına saygı göstermeli. Rusya’nın bu eylemleri, ABD ve Avrupa ile ilişkilerini de tehlikeye atmıştır. Şimdi, Rusya’nın bu krizi bitirmesinin zamanı’’ diye konuştu.

Başkan Yardımcısı Dick Cheney’nin ise dün telefonla görüştüğü Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili’ye ‘Rusya’nın saldırganlığı cevapsız bırakılmamak zorundadır’ dediği açıklandı. Bazı temaslar için Tiflis’e giden ABD Dışişleri Bakanlığı üst düzey yetkilisi Matt Bryza ise ‘Bölgede, soykırıma benzer bir durumun ortaya çıktığı’ diye konuştu.

Savaşın günlüğü

4 Ağustos 2008

Güney Osetya, Gürcü güçlerinin saldırısına uğradı. Çatışmalarda 6 kişi öldü.

5 Ağustos 2008

Güney Osetya, Gürcistan ile doğrudan diyalog kurmalarının mümkün olmadığını ve Rusya’nın katılmadığı hiçbir görüşmede yer almayacaklarını söyledi.

6 Ağustos 2008

On yıldır ilk kezGürcü ve Güney Oset yetkililer doğrudan görüşme yapma konusunda uzlaştı.

7 Ağustos 2008

Gürcü ve Osetyalı kuvvetler arasında hafif çatışmalar meydana geldi. Saakaşvili, bir savaşın ne kendilerinin ne de Rusya’nın çıkarına olacağını söyledi.

8 Ağustos 2008

Gürcistan Güney Osetya’ya saldırdı. Rusya Gürcistan’a hava saldırısı düzenledi.

9 Ağustos 2008

Gürcistan Rusya ile savaş halinde olduğunu açıkladı. Rus uçakları Gori’yi bombaladı.

10 Ağustos 2008

Rusya, komşusunu denizden ablukaya aldı. ve Abhazya sınırına asker yığdı. Gürcistan tek taraflı ve koşulsuz ateşkes ilan etti.

11 Ağustos 2008

Gürcistan ateşkes istese de Rusya, çatışma halinde olduğu için ateşkesi reddetti

Star



Bu haber 727 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,206 µs