En Sıcak Konular

İnternet, medya devlerini zorluyor

12 Ağustos 2008 11:47 tsi
ABD’de düzenlenen medya toplantısında, internet gazeteciliğinin dünyada medya devlerini zorladığı ifade edildi. Haber merkezlerinin adı “Edisyon Bölümü” olarak değiştiriliyor.

Amerikan Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID)’na bağlı Medya Geliştirme Merkezi ABD’de internet medyacılığını masaya yatırdı. ABD’de düzenlenen toplantıya İslam dünyasından birçok gazete ve internet çalışanı katıldı.

İnternet nüshasının matbu nüshadan tamamıyla farklı bir mecrada ilerlediğini dile getiren konuşmacılar, bunun nedeni ise internet gazeteciliğinin çok daha dinamik ve hareketli olmasından dolayı en son gelişmeleri takip edebilme imkânını sunmasından kaynaklandığını bildirdi. Böylece matbu gazete, internet alanında da hem okuyucusunu korumuş hem de reklâm pastasını sürdürmüş oluyordu. 


Toplantıda, Amerika’da internet gazeteciliğinin karşı karşıya kaldığı en büyük sorunun finansman olduğu, maliyetlerin sitenin kendisine harcanan parayla kıyaslandığında oldukça yüksek kaldığı ortaya çıkmış oldu. 


Toplantıya katılanlar, ABD’deki elektronik gazeteciliğin, matbu gazetelerin sürekli yenilenen ve kendisini geliştiren uluslararası basın alanında yerini koruyabilmesi ve dijital gazetecilikle rekabet edebilmesi için kendi stilini ve içeriğini geliştirme çabalarına rağmen internet gazeteciliğinin devasa adımlarla ilerlediğini ve matbu gazetelerin ciddi bir rakibi olduğunu ifade etti. 


İnternet gazeteciliğinin matbu gazetelere karşı en önemli avantajı gün boyu haberlerin güncellenebiliyor olması. Matbu gazetelerin bunu yapması ise imkânsız. Radyo, gazete ve televizyonu da içeren internet gazeteciliğinin bir başka ayrıcalıklı yönü, okuyucunun haber konusunda belirli bir kaynağa bağımlılığını ortadan kaldırması. Blogger denilen yazarlar sayesinde haber çeşitlilik kazanıyor, bloggerlar haberle ilgili farklı resim ve videoları kullanıyor ayrıca kendi yorumlarıyla bu haberciliği zenginleştiriyorlar. 


Elektronik Gazeteciliğin Kapasitesi


American Press Institute (Amerikan Gazeteciler Derneği) Müdür Yardımcısı Mary Paskin, dünya çapındaki elektronik gazeteciliğin sayısının 2001 ile 2005 yılları arasında %200 arttığına dikkat çekerek, şu ana kadar dünyada 3679 internet gazetesinin bulunduğunu ifade etti. Paskin ayrıca 2004-2005 yılları arasında internet gazetelerine verilen reklamların %24 arttığını da dile getirdi. 


Kurum yöneticisi, internet gazeteciliğinin matbu gazeteleri doğal olarak etkilediğini ancak yok etmesinin mümkün olmadığını, halen internete alışamayan büyük kitlelerin matbu gazeteleri okumayı sürdürdüklerini kaydetti. 


American Press Institute yöneticisi, internet versiyonunda yayınlanmayan makaleleri yayınlaması nedeniyle matbu gazetelerin uzunca bir süre daha varlığını koruyacağını ifade etti. Paskin, internet gazeteciliğinin matbu gazeteciliği tehdit etmediğini aksine onu belirli bir mecraya zorlayarak gelişmesine ve ilerlemesine katkıda bulunduğunu belirtti. Paskin, gazetelerin birçok internet sitesi açmasının kendilerine zarar yerine büyük fayda vereceğini söyledi.


Maryland şehrinden yayın yapan CBS Televizyonu’nun Haber Dairesi Başkan Yardımcısı Christine Colemann, haber dairesinin adının “Edisyon Bölümü” olarak değiştirildiğini, çünkü internet sitelerinin çok önemli bir haber kaynağı olduğunu ifade etti. 


Colemann, internet gazeteciliğinin cep telefonlarına haber gönderebilme kapasitesi başta olmak üzere birçok önemli özelliklere sahip olduğunu dile getirdi. 

timetürk



Bu haber 420 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,642 µs