En Sıcak Konular

Rusya operasyonları durduruyor

12 Ağustos 2008 11:55 tsi
Rusya operasyonları durduruyor Rusya Devlet Başkanı Medvedev, Gürcistan'daki askeri operasyonları durdurma kararı aldığını açıkladı. Tiflis'ten şiddetli bir patlama haberi geldi.

Rus İnterfaks ajansı, Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev'in yaptığı açıklamada, Gürcistan'daki askeri operasyonun sonlandırılması talimatı verdiğini söylediğini duyurdu.

TİFLİS'TE ŞİDDETLİ PATLAMA

Gürcistan'ın başkenti Tiflis'in merkezinde şiddetli bir patlamanın duyulduğu bildirildi.

Bölgedeki AFP muhabiri, patlamanın şiddetinin, Gürcü yetkililere göre pazartesi gecesi Rus uçaklarının Tiflis'e 5 kilometre mesafedeki bir hedefi bombaladığı andaki patlamayla aynı olduğunun düşünüldüğünü belirtti.

Gürcistan Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Aleksandır Lomaya da "patlamayı kendilerinin de duyduğunu, neler olduğunu tespit etmeye çalıştıklarını" kaydetti.

-NATO, RUSYA'NIN TOPLANTI ÖNERİSİNİ GERİ ÇEVİRDİ

Rusya'nın NATO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Dimitriy Ragozin, NATO-Rusya Konseyi'nin olağanüstü toplantı yapması çağrısının, ABD'nin muhalefeti nedeniyle geri çevrildiğini bilidirdi.

NATO ile özel ilişkileri çerçevesinde ittifak bünyesinde daimi temsilciliği olan Rusya, dün, olağanüstü toplantının bugün yapılması için ısrarcı olduğunu belirtirken, Gürcistan Dışişleri Bakanı Eka Tkeşelaşvili'nin NATO genel merkezinde temaslarda bulunacağını hatırlatmıştı.

Büyükelçi Ragozin, NATO-Rusya Konseyi'nin daimi temsilciler düzeyinde toplanmasını istediklerini bildirmişti.

Ragozin, basına yaptığı açıklamada, Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili'nin Rusya açısından artık "geçerli bir muhatap olmadığını" da sözlerine ekleyerek, Saakaşvili'yi "savaş suçlusu" ve "savaş cinayetleri sorumlusu" olarak nitelemişti.

NATO sözcülüğü, Rusların önerdiği konsey toplantısının bugün yapılamayacağını, bu tür toplantıların ön hazırlık ve danışmalar gerektirdiğini belirtti.

Gürcistan Dışişleri Bakanı Tkeşelaşvili, bugün Genel Sekreter Jaap de Hoop Scheffer ile görüşecek, ittifak üyesi ülkelerin daimi temsilcilerinden oluşan Kuzey Atlantik Konseyinin bir toplantısına katılacak.

Gürcistan'ın talebi üzerine yapılacağı belirtilen söz konusu temasların basına kapalı olacağı bildirildi.

 BATUM KENTİNDE HALK SAKİN BİR ŞEKİLDE GELİŞMELERİ İZLİYOR

Gürcistan ile Rusya arasında yaşanan gerginlik devam ederken, Batum kentinde halk sakin bir şekilde gelişmeleri izliyor.

Kafkasya'da başlayan gerginliğin ardından Gürcistan'a bağlı Acara Özerk Cumhuriyeti'nin Batum kentinde vatandaşlar, gelişmeleri genellikle televizyon haberlerinden takip ediyor.

Yetkililer, Batum'da yaşayan Türklerin çatışmalardan sonra Türkiye'ye dönmeyi tercih ettiğini belirterek, ''Burada iş yeri sahibi Türkler dışında, ücretli çalışanlar aileleriyle birlikte döndü. Batum'da herhangi bir sorun olmamasına rağmen, insanlar gergin ortamdan uzaklaşmak istiyorlar'' diye konuştular.

Gürcistan'ın en önemli turizm merkezlerinden biri olan Batum'da çatışmalardan önce çok sayıda yabancı turistin olduğu ifade eden yetkililer, gerginlikten sonra ise bu turistlerin Türkiye üzerinden ülkelerine döndüklerini bildirdiler.

Batum'da kereste işletmesi olan Sebahattin Demirci, işyerinde 28 Batumlunun çalıştığını belirterek, ''İşletmeyi 3 gündür kapalı tutuyoruz. Çünkü kimse çalışmak istemiyor'' dedi.

Batum'da bulunan bazı Türk firmalarına ait şantiyelerde çalışan Türk işçilerin geçici olarak Türkiye'ye döndüğü belirtildi.

Gürcistan ile Türkiye arasında bulunan Sarp Sınır Kapısı'nda ise özellikle Türkiye tarafına girişlerde önemli ölçüde artış olduğu gözleniyor.

Sarp Sınır Kapısı'ndan Gürcistan'a yük taşıyan tırlar ise güvenlik endişesiyle beklemeye devam ediyor. Her geçen saat bekleyen tırların sayısı artarken, bu rakam zaman zaman 100'ü buluyor.

Gece Türkiye'ye giriş yapan tır şoförleri ise Gürcistan tarafında oluşan belirsizlik nedeniyle bazı kamyonların yüklerini Gürcistan'da gidecekleri yere bırakmadan Türkiye'ye döndüğünü kaydediyor.

Batum'da halk gündüz sahil kesimlerine akın ederken, şehir merkezinde sessizlik hakim oluyor. Batum merkezinde bulunan plaj ile Türkiye sınırına doğru sahil kesiminde bulunan plajlar ise halkın en çok tercih ettiği alanlar.

Kentte, Batum Konsolosluğu'ndan oturma izni bulunan 200 Türk'ün dışında 28 de üniversite öğrencisi bulunuyor.

Türk yetkililer, Batum'da Türklerin dışında günlük giriş, çıkışlarla birlikte hareketli nüfusun 600'e ulaştığını belirtiyor.

RUSYA DIŞİŞLERİ BAKANI LAVROV: ''SAAKAŞVİLİ İÇİN EN İYİSİ, GÖREVDEN AYRILMASI''

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin görevinden ayrılması gerektiğini söyledi.

Lavrov, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Dönem Başkanı Finlandiya'nın Dışişleri Bakanı Alexander Stubb ile görüşmesinden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, Mosokva'nın Saakaşvili ile görüşmeyeceğini belirterek, Saakaşvili'nin yapacağı en doğru şeyin görevinden ayrılmak olduğunu kaydetti.

Saakaşvili'yi devirme gibi bir niyetlerinin ve planlarının olmadığını ifade eden Lavrov, ''Bizim geleneklerimizde birini devirip, yerine başkasını tahta oturtmak yok'' dedi.

AGİT ve AB'nin barış önerisinde, bölgedeki yeni barış gücü misyonunda Gürcü askerlerinin bulunması halinde bunu kabul edemeyeceklerini belirterek, ''Eğer barış planı önerisinde Gürcü askerlerinin de bulunması öngörülüyorsa bunu kabul etmemiz çok zor. Artık orada kalamazlar. Barış gücü askerleri olarak birçok ayıba imza attılar. Suç işlediler ve aynı barış gücü birliği içinde birlikte hizmet ettikleri yoldaşlarını vurdular'' ifadesini kullandı.

Saakaşvili'ye artık hiçbir güvenlerinin kalmadığını söyleyen Lavrov, Gürcü yönetiminin işlediği suçların Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı'nda gündeme getirilmesi gerektiğini söyledi.

GÜRCİSTAN PARLAMENTOSU OLAĞANÜSTÜ TOPLANIYOR

Gürcistan parlamentosu, "Rus birliklerinin dünden itibaren ülke topraklarını işgal ettiği" haberleri üzerine olağanüstü toplanıyor.

Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, parlamento toplantısında, son gelişmeleri değerlendirecek.

Parlamento oturumundan sonra Saakaşvili'nin, parlamento önünde toplanmaları çağrısı yaptığı halka hitaben bir konuşma yapması bekleniyor.

Öte yandan, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin başkent Tiflis'e gelip gelmeyeceği, Gürcü kaynaklarınca henüz açıklığa kavuşturulmadı.

5 DOĞU AVRUPA ÜLKESİNİN DEVLET BAŞKANLARI GÜRCİSTAN'A GİDİYOR

Polonya Devlet Başkanı Lech Kaczynski, Rusya ile Gürcistan arasında arabuluculuk yapma amacıyla Ukrayna ve Baltık ülkeleri devlet başkanlarıyla Gürcistan'a gideceğini bildirdi.

Kaczynski, Ukrayna, Estonya ve Litvanya devlet başkanlarıyla Gürcistan'ın başkenti Tiflis'e gitmek için bugün başkent Varşova'dan hareket edeceklerini, Letonya devlet başkanının ise kendilerine Gürcistan'da katılacağını belirtti.

Kaczynski'nin basın bürosundan yapılan açıklamada, Polonyalı liderin devlet başkanlarıyla Tiflis'e gitme planını dün gece telefonla ABD Başkanı George Bush ile konuştuğu, Bush'un da plana tam destek verdiğini söylediği kaydedildi.

GORİ'DE 5 KİŞİ ÖLDÜ, 4 KİŞİ YARALANDI

Rus savaş uçaklarının Gürcistan'ın Gori kentine düzenlediği bombardımanda can kaybının 5'e yükseldiği bildirildi.

Reuters ajansı, Gori'deki foto muhabirinin, bombardımanın ardından sokakta 5 ceset ile 4 yaralı gördüğünü ve bunlardan ikisinin gazeteci olduğunu aktardı.

Muhabir, araçları boş sokaklarda ilerlerken herhangi bir uyarı yapılmadan vurulduğunu, bombanın aracın önüne düştüğünü söyledi.

AFP foto muhabiri de, Gori'deki olayda bir Gürcü gazeteciyle şoförünün öldüğünü bildirdi. Gazetecinin, havan topu mermisinin aracına isabet etmesi yüzünden öldüğü, foto muhabirinin gazetecinin kimlik belgesini gördüğü belirtildi.

Bu arada, Hollanda'nın Tiflis Büyükelçisi Onno Van Elderenbosch, dün geceki Gori bombardımanı sırasında ölen Hollandalı gazetecinin RTL-2 televizyonu için çalıştığını bildirdi.

Büyükelçi Elderenbosch, gazetecinin adını açıklamadı, ancak bir başka gazetecinin de yaralı olduğunu kaydetti.

Dün geceki Gori bombardımanı sırasında medya merkezinin de isabet aldığı, ayrıca kentteki üniversite ile postanede yangın çıktığı belirtiliyor.

GORİ'DE DERİN BİR SESSİZLİK HAKİM

Rus birliklerinin işgal ettiği bildirilen, Gürcistan'ın ayrılıkçı bölge Güney Osetya sınırındaki Gori kentinde tam bir sessizlik hüküm sürüyor.

Gürcü kaynaklarının Rus birlikleri tarafından işgal altında olduğunu iddia ettiği kentin merkezinde çok sayıda terk edilmiş, Gürcü birliklerine ait zırhlı araç, tank ve benzeri teçhizat dikkati çekiyor.

Sivillerin de terk ettiği kentte az sayıda hareket halinde araç ve yaşlı vatandaşlara rastlanıyor. Kent sakinleri, dün gece kentin merkezinde yer yer çatışmalar olduğunu, bugün ise Rus askerlerinin kentte bulunmadığını söylediler. Sakinler, tüm dükkanların kapalı olduğunu, ekmek bulmakta zorluk çektiklerini belirttiler.

Gori'nin dışında yaşanan çatışmalarda Gürcü birliklerine ait bir zırhlının tamamen tahrip edildiği, sivil bir aracın da hurdaya döndüğü görüldü. Görgü tanıklarına göre çatışma bölgesinde iki sivil hayatını kaybetti.

Tam bir hayalet kent görünümdeki Gori'nin yolu trafiğe açık. Kent merkezinde ve dışında herhangi bir önlem göze çarpmıyor. Zaman zaman kent merkezinin üzerinde Rus uçaklarının sesleri duyuluyor. Gürcü kaynaklarına göre, Rus uçakları tarafından yine bombalanan Gori çevresinde ölen siviller var. Ölen siviller arasında yabancı gazetecilerin de bulunduğu ileri sürülüyor. Gori yolu üzerinden Tiflis'e hareket edildiğinde yine Gürcü birliklerine ait çok miktarda zırhlı araç, tank ve benzeri teçhizat, yol kenarlarına terk edilmiş halde görünüyor.

Gori kentinde kalan az sayıda sivil vatandaşın büyük bir endişe içinde olduğu ve çaresizlik içinde evlerinde beklediği dikkati çekiyor. Kent merkezinde ve çevresinde birçok binanın Rus uçaklarının bombardımanında ciddi zarar gördüğü, bazı binaların kullanılamaz halde olduğu gözleniyor.

ayrıntılar gelecek


haber 7



Bu haber 280 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,821 µs