En Sıcak Konular

Cadı bilimi: Görünmezlik pelerini!

12 Ağustos 2008 12:52 tsi
Cadı bilimi: Görünmezlik pelerini! Filmler mi bilime öğretiyor? Yoksa küresel güçler mi...

Dün, 161 yaşına merdiven dayayacak Bedrettin Dalan haberini, meşhur ‘Contact’ filminden 'alarak' vermiştik. Bugün ‘görünmezliğin’ sırrını Harry Poter’a dayandırarak vereceğiz. Filmler mi bilimin aklına bunları getiriyor, yoksa küresel güçler mi dünyayı hazırlıyor, merak ediliyor! iyibilgi Ankara

Görünmezlik deyince akla kuşkusuz sinema tarihinin “Görünmez Adam”lı gümüş perde versiyonları gelir. Eskisi de yenileri de pek ilgi çekmiştir ve yine eskisi de yenisi de kendine göre hem “gişe”ye hem de “kirli düşünceler”e sahiptir.

Bu filmleri seyredip de “kendisi görünmez olsa” neler yapacağını düşünmemiş bir Allah’ın kulu bulunmaz. Ancak bu sefer ki “görünmezlik” hikayesi biraz farklı.

Görünmez olmak gibi bir “fantezi”nin gerçek olma olasılığı elbette ilk önce orduların ilgisini çeker. Bu da doğaldır çünkü “görünmez ordu” fikrinin yaratacağı çağrışımlar, yukarıda belirttiğimiz “kirli düşünceler”in en berbatlarına tekamül eder!

Nihayet orduların ve bilim insanlarının bu konuda düşünmemiş ve çalışmamış olmaları da düşünülemez. Görünmezliğin nasıl sağlanabileceğine ilişkin, film versiyonlarının aksine ve dışında, çok daha farklı bir yöntemle mümkün olabileceği düşünülüyor.
 
 Bu bakış, “ışığın yönünün” değiştirilmesi bağlamında hesap ediliyor. Yani üzerinize gelen ve en ilkel anlatımıyla görünmenizi sağlayans ışığın yönünü değiştirirsenin, doğal olarak görünmez olursunuz.

Yine de bu denli doğal ve basit anlatımlı iş henüz başarılmış değil. Değil ama eşiğine de gelinmiş bulunuyor. İlgili ve yeni bir haberi aktaralım;

“California Üniversitesi’nde ABD ordusunun finansman katkısıyla yapılan deneylerde, ışığın yönünü değiştirebilen malzemeler üretildi. Bu malzemelerin kullanımıyla birlikte görünmezliğin keşfinin yapılabileceği belirtildi.”

“Science ve Nature dergilerinde bu hafta yayımlanacak raporlarda yer alan gelişmeye göre, gelecekte insanı görünmez kılan pelerinlerin, tank ve gemileri görünmez yapabilen kalkanların inşası için temel atılacak. California Üniversitesi’nin ışığın güzergahını değiştiren malzemeler üretmesi, görünmezlik keşfiyle ilgili yapılan araştırmalarda bir çığır olarak gösterildi.”

İşte son durum bu! Son durum dememizin sebebi bu konuda daha önce de bazı çalışmalar yapılmış olması. Bu çalışmada konu farklı olduğu için değinmiyoruz.

Ama dikkat ettiyseniz garip bir nokta bulunuyor. O garipliğin, daha doğrusu garip benzerliğin adı “pelerin”. Pelerin sadece örtmüyor, gizlemiyor ve askeri taktiklerin önemlisi “kamuflaj” yapmakla kalmayıp, ışınları yönlendiriyor.

Yani görünmez yapıyor. Haber bu kadar olsaydı belki iyibilgi’nin ilgisini o kadar çekmezdi. Ama pelerin, her açıdan oldukça ilginç bir araç!

“Pelerin Kardeşliği”ni bir yana bırakırsak, en yakın örneği Harry Potter film serilerindeki rolü. Burada herkes pelerinli ve senaryo mimarisi “büyü ve cadılığa” kurulmuş bir sinema serisinde pelerin garip karşılanmıyor.
 
Tıpkı “Üç Silahşörler” ve serinin devam filmleri gibi. Pelerin bulunması normal. Ancak Potter’deki pelerinlerin bir özelliği var. Görünmezlik sağlıyorlar. Tıpkı haberin verdiği gibi, “üstünüze örtülüyor” ve görünmez oluyorsunuz.

Mükkemmel ve birebir benzeşme. İnsan ister istemez merak ediyor. Bilim ve ordu, geleceğin silahlarını filmlerden mi çalıyor, yoksa toplumu ellerinde bulunan sırları filmlerle vererek mi hazırlıyor?

Bu günlerde benzer haberler sık duyuluyor. Şu sıralar “uzaydan da bir sinyal alırsak” şaşırmamak gerekiyor. Yarın ola hayrola diyelim.



Bu haber 2,036 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,809 µs