En Sıcak Konular

Büyük hesap hatası!

12 Ağustos 2008 13:15 tsi
Büyük hesap hatası! Amerikan CNN televizyonunun internet sitesinde "Gürcistan büyük bir hesap hatası mı yaptı?" başlığıyla yayımlanan analizde bu soruyu sordu: Gürcistan büyük hesap hatası mı yaptı?

Bazı Avrupalı liderler, Rusya'yı Gürcistan'a karşı aşırı güç kullanmakla suçluyor. Rusya'ya dünyanın dört bir yanından Gürcistan topraklarındaki askeri harekata son verme çağrılarında bulunuluyor.

Amerikan CNN televizyonunun internet sitesinde "Gürcistan büyük bir hesap hatası mı yaptı?" başlığıyla yayımlanan analizde, 2003'deki Kadife Devrim ile yönetime gelen Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin geçen yıl muhaliflerine yönelik politikasıyla Batılıların nezdinde güven yitirdiği görüşü dile getirildi.

Rusya'ya askeri harekata son vermesi çağrısında bulunan Avrupalı diplomatlar, Saakaşvili'nin, dünyanın Pekin'deki Olimpiyat Oyunlarıyla ilgilendiği bir dönemde, ayrılıkçı Güney Osetya'da kontrolü ele geçirmek
için askeri harekat düzenlediğini ve bu noktaya gelinmesinde ilk adımı onun attığını kabul ediyor.

Analizde, Gürcistan'ın Güney Osetyalı liderlerin Rus güvenlik servisi FSB'nin kontrolünde hareket ettiğini iddia edebileceği, ancak Avrupa'nın, Saakaşvili'nin bu girişimle bölgedeki barış gücü askerlerinin tehdit altında olduğu ve korunmaları gerektiği konusunda ısrarcı olan ve müdahale fırsatı kollayan Rusya'ya bir gerekçe sunduğu
fikrinde birleştiği ifade edildi.

CNN'e göre Saakvaşvili, Batının kendisine destek vereceğini düşünmüş olabilir, ancak hesapta yanlışlık yaptı. Avrupalı diplomatlar, Gürcistan'ın Batıyı bezdirme derecesine geldiğini bir süredir itiraf ediyor.

Nitekim Mart ayında Bükreş'te yapılan toplantıda, ABD Başkanı George Bush'un çabalarına rağmen, bazı Avrupalıların karşı çıkması neticesinde Gürcistan'ın NATO üyeliği konusunda somut bir adım atılmadı.

NATO üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarının aralıkta yapacakları toplantı da böyle bir adım atılması beklenmiyor.
Saakaşvili, Rusya'nın önceden planlanmış bir harekette bulunduğu konusunda ısrar ediyor ve durdurulmamaları halinde Rus tanklarının herhangi bir Avrupa başkentine ulaşabileceğini söylüyor.

Ancak Avrupalı liderler, Saakaşvili'nin bu açıklamalarını destekleyen beyanlarda bulunmuyor. Sebebi ne olursa olsun, Saakaşvili'nin Güney Osetya ile Abhazya'da durulan suları tekrar azdırmasından memnuniyet duyulmuyor.

Birçok Avrupalı lider, Rusya ile ilişkilerini rayına oturtma çabasında. Bunun nedenlerinden biri, AB ülkelerinin enerji ihtiyaçlarının yaklaşık yüzde 40'ını Rusya'dan sağlamaları. Rusya'nın demokrasi dersi verilmesinden ve Kosova'nın bağımsızlığından rahatsızlık duyduğunu bilen Avrupa, İran'ın nükleer programı gibi birçok stratejik noktada Moskova'nın desteğine ihtiyaç duyuyor.

CNNTurk



Bu haber 468 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,620 µs