Gül'ün dört mesajı! | " /> Gül'ün dört mesajı! | "/>

En Sıcak Konular

Gül'ün dört mesajı!

12 Ağustos 2008 14:24 tsi
Gül'ün dört mesajı! Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Kafkasya'daki çatışmaları değerlendirdiği konuşmasında çok önemli dört mesaj verdi. Mesajlardan birisi Rusya'ya, birisi Gürcistan'a, birisi dünyaya... Son mesaj ise bizzat Türkiye'ye... İşte o konuşmanın analizi... <

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kafkasya'da hüküm süren çatışmalarla ilgili iki buçuk saati bulan bir brifing aldı. Gül, daha sonra Çankaya Köşkü'nde basın açıklaması yaptı ve basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanı Gül'ün konuşmasında özellikle dört mesaj ön plana çıktı.

İlk mesaj Rusya'ya

Rusya Güney Osetya'yı Gürcistan'dan tamamen koparırken Cumhurbaşkanı Gül, Rusya'ya verdiği mesajda Gürcistan'ın toprak bütünlüğünün Türkiye için önemli olduğunu belirtti. Gül'ün konuşmasından çıkan ikinci mesaj Rusya'ya ve Gürcistan'a yönelikti. Gül, silahların şimdilik sustuğunu hatırlatarak, bunun olumlu olduğunu ancak sürmesi gerektiğini belirtti. Gül ateşkesin bir an önce imzalanması gerektiğini ima etti. Cumhurbaşkanı Gül'ün üçüncü mesajı ise dünyaya oldu. Cumhurbaşkanı Gül, tüm dünyaya seslenerek, Balkanlar ve Ortadoğu'da da uygulanabilecek bir paktın, Kafkaslarda mutlaka devreye sokulmaksı gerektiğini vurguladı. Cumhurbaşkanı Gül bu paktın zamanalaması için 'uzun vadede' terimini kullandı.

İçeriye mesaj

Cumhurbaşkanı Gül'ün son mesajı ise içeriye dönüktü. Türkiye'nin zor bir völgede bulunduğunu ima eden Gül Irak ve Balkanlardan sonra Kafkaslarda da çatışma çıktığını hatırlatarak 'nasıl bir bölgede yaşadığımızı anlamalıyız' dedi.

Cumhurbaşkanı Gül özetle şunları söyledi:

Silahların susması olumlu ama uygulamaya bakmalı

İki buçuk saat süren bir brifing aldım. Rusya'nın operasyonu durdurması olumlu. Umarım silahlar tamamen susar. Ancak bu kararın uygulamasının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Her iki taraf da titiz davranmalıdır.

Vatandaşlarımız güvende

Türkiye nerede sıkıntı olursa, nerede desteğe ihtiyaç olursa yardımseverliğini göstermiştir. Bunu Gürcistan'da da göstermektedir. Bölgede çatışmalardan etkilenen Türkler de var. Bunların bir kısmı basın ensubu. Bunların Türkiye'ye sağ sağlim dönmesim için dışişleri bakanlığımız çalışmalarını sürdürüyor. Gürcistan'da vatandaşlarımız da var. Vatandaşlarımızdan Azerbaycan üzerinden dönmek isteyenlere Azeri makamları gerekli kolaylığı göstermektedirler. Onlara müteşekkiriz.

Gürcistan'ın toprak bütünlüğü önemli

Türkiye barış için çabalarını sürdürecektir. Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne saygımızı yenilemek isterim.

Kafkas istikrar paktı çok önemli

Dün Başbakan'ın dile getirdiği 'Kafkas istikrar paktı'nın önemli olduğunu düşünüyorum. Benzer teklifler Ortadoğu ve Balkanlar için de gelmektedir. Kafkasların da istikrarı için uzun vadede bunun gerçekleşeceğini umuyorum.

Ordumuz güçlü olmalı

Barış istikrar ve refahın yükselmesi için üzerimize düşen rolü oynadık ve oynamaya devam edeceğiz. Tüm dünyayı ilgilendiren olaylar Türkiye'nin çevresind ecereyan etmektedir. Irak, Filistin, Balkanlar, şimdi de Gürcistan... Olaylar gösteriyor ki Türkiye bu bölgede her zaman güçlü olmalıdır. İstikrarını muhafaza etmelidir, ordusu güçlü olmalıdır. Ülkemize çok daha fazla sahip çıkmamız gerektiğine inanıyorum.

BTC de güvende

BTC boru hattıyla ilgili sorun yok. BTC bir barış projesidir. Kimse bunları hedef almayacak.



Bu haber 1,020 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,652 µs