En Sıcak Konular

Müzakereler askıya alınmayacak!

0 0 0000 00:00 tsi
Müzakereler askıya alınmayacak! AB Komisyonu’nun, ilerleme raporuyla birlikte açıklayacağı ve AB-Türkiye ilişkilerine yön veren strateji belgesi netlik kazandı. Belgede, Türkiye’nin limanlarını Rum gemi ve uçaklarına açmaması durumunda, müzakerelerin askıya alınıp alınmayaca

Yaklaşık 20 sayfa olan eklemelerin yapılması beklenen belgede, Türkiye limanlarını Rum gemi ve uçaklarına açmazsa, müzakerelerin askıya alınacağı konusunda ise açık bir ifade yer almadı. Bu konunun 6 Kasım’da yapılacak toplantıda kesinlik kazanacağı belirtiliyor.

Komisyon kaynakları limanlar sorunuyla ilgili 3 seçenek olduğunu ifade ediyorlar. Stratejik belgede müzakerelerin kısmen ya da tamamen askıya alınması dışında hiçbir öneri getirilmeyebilir.

Şu anda AB Komisyonu, son seçeneği tercih ediyor; ancak Fransa, Avusturya, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Yunanistan, müzakerelerin kısmen askıya alınmasını isteyebilir.

"Reformlar hızlandırılmalı"

Strateji belgesinde, işkenceye sıfır tolerans politikası çerçevesinde işkence ve kötü muaemele vakalarının sayısında azalma tespit edildiği belirtiliyor. Reform süreci devam etse de reformların hızında bir düşüş olduğu vurgulanıyor ve 2007’de reformlara hız kazandırılması isteniyor.

TCK 301. maddenin de AB standartlarıyla uyumlu hale getirilmesi istenen belgede, bunun için maddenin ya değiştirilmesi ya da tamamen kaldırılarak, ifade özgürlüğünü gecikmeden garanti altına alması gerektiğine işaret ediliyor.

Belgede, Güneydoğu Anadolu’daki sosyal ve ekonomik krize de yer veriliyor ve “Kürt halkının hakları sağlanmalı ve dini azınlıkların hakları teminat altına alınmalı” deniyor.

"Entegrasyon AB'nin sorumluluğu!"

Öte yandan strateji belgesinde, komisyonda iki yıldır tartışılan ‘hazmetme kapasitesi’ kavramı yerine ‘entegrasyon kapasitesi’ kavramını kullanıyor. Entegrasyon kapasitesinin AB’nin yeni üyeler ile birlikte etkin çalışıp çalışamayacağı ile ilgili olduğu belirtiliyor.

Komisyon, entegrasyon kapasitesinin coğrafi değil fonksiyonel bir kavram olduğunun altını çiziyor ve bunun Türkiye’nin değil AB’nin yerine getirmesi gereken bir kriter olduğunu ifade ediyor.

Birliğin genişleme ile ilgil kaygıları dikkate aldığı belirtilirken, “Yeni kararlar almak konusunda çok dikkatliyiz ancaj sürece başlamış olan ülkelere karşı yükümlülüklerimize bağlıyız” deniyor.

NTV



Bu haber 250 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,734 µs