En Sıcak Konular

Amerikalı müslümanlar kimi seçecek?

12 Ağustos 2008 15:29 tsi
Amerikalı müslümanlar kimi seçecek? Toplumun tüm diğer kesimleri gibi Amerika’nın 2 milyonluk Müslüman seçmeni de Barak Obama ve John McCain arasından bir seçim yapmaya çalışıyor

Amerikan Müslümanları da, özellikle yerel konularda adaylar Barak Obama ve Joh McCain’i tartarak Oval Ofis için en iyi seçimi yapmaya çalışıyorlar.

Genç bir Amerikalı Müslüman avukat Taneeza İslam, “Şu an Obama ağır basıyor. Bir Afrika-Amerikan bir beyazdan doğal olarak farklı bir perspektif getirebilir politikaya” diye anlatıyor. İslam, “Fakirlere yardım etmek, herkesi kapsayan bir tür sağlık hizmeti, orta sınıf için vergi muafiyetleri düşünceleri benim için önemli” diyerek açıklıyor.

Minnesota’da el-Aksa Enstitüsü Direktörü Hüseyin Kâtip son 20 yıldır birçok seçimde oy kullanmış. “Obama’ya oy vermeyi düşünüyorum, sadece elimizde olanın en iyisi olduğu için” diyen Katip sözlerini şöyle sürdürüyor: “Siyasi sürece taze bir nefes olduğunu ve ayrıca onun dünyanın çeşitliliğini daha iyi anladığını düşünüyorum. Böylece ABD içinde ve dünyada çeşitli gruplarla daha iyi çalışabilecek.”

Son 25 yıldır Birleşik Devletler’de taksi şoförlüğü yapan Müslüman Barbar Han da Obama’ya oy verecek. “Birçok Müslüman aynısını yapacak” diyen Han’a göre McCain Amerikalı Müslümanlar için daha kötü bir seçenek: “Bush’un politikalarıyla aynı olacak. Yeterince gördük”.

Cinayet kurbanları hizmetleri koordinatörü Esma Lori Soroya da aynı fikirde: “Bush yönetimi, bu ulusun üzerinde kurulduğu temel prensipleri ihlal etti ve doğup büyüdüğümden çok farklı bir Amerika yarattı. Yeni başkan bu hasarları onarmalı”.

Amerika’da 6–7 milyon arasında Müslüman yaşıyor. Müslümanlar 300 milyonluk nüfusun yüzde 3’ünden azını oluşturuyor. Bunlardan 2 milyondan fazlası kayıtlı seçmen. Din ve Politika üzerinde araştırma yapan Pew Forum’a göre Amerikan Müslümanlarının yüzde 63’ü ya Demokrat ya da o taraf eğilimli. Müslümanların sadece yüzde 11’i Cumhuriyetçi.

Amerika’nın sorunları

Birçok Amerikan Müslüman’ı için yerel sorunlar seçimdeki en önemli öncelik. Genç Müslüman avukat İslam şöyle açıklıyor: “Ülkemizin yerel sorunlara yeniden odaklanması gerekiyor zira noksanlığı var. Eyaletlerin sanayilerini yitirdiğini görüyoruz. Michigan’da- ki ben de oradanım- otomobil endüstrisi son 5 senede kayboldu, insanlar zor durumda. Sağlık sigortası, işi, parası olmayan insanlar görüyorum. Bunlar bu ülke için gerçek problemler. Ben ülkemin iyi yerde olmasını istiyorum çünkü burası benim evim”.

“Sivil haklar, ekonomi ve sağlık Amerikan Müslümanları için öncelikler” diye vurguluyor radyo ve TV yapımcısı Muhtar Thakur. Minnesota toplum sözcüsü Kâtip için ekonomi ve sağlık öncelik listesinin tepesinde: “Ekonomi sürünüyor, özellikle ev sahipliği konusu, Bear Sterns, Fanny May ve Freddy Mac gibi önde gelen finansal kurumların durumu ortada. Bütçedeki açık 500 milyar dolara yakın ve otomobil endüstrisi satışlardaki düşüşler ve petrol fiyatlarından yükselişle tehlike altında. Sağlık, eğitim ve sosyal hizmetler can çekişiyor ve büyük sıkıntılarla karşı karşıya. Geleceğin ihtiyacını karşılayamayabilir”.

CNN’in Araştırma şirketi geçtiğimiz hafta yaptığı ankette katılanların yüzde 48’i McCain ve Obama’nın ekonomik politikalarının kimi seçeceklerinden en önemli konu olduğunu ortaya koydu. Ekonomiyi düzeltecek en iyi seçimin kim olduğu sorusunun cevabına gelince, Obama yüzde 54’le önde geliyor.

Obama, çalışan ailelere, yaşlılara, ev sahiplerine ve işsizlere para vererek ve vergi indirimleriyle 75 milyar dolar ekonomiye akıtmayı vaat ediyor.

İslam

Obama ve McCain’in İslam karşısındaki duruşları da birçok Amerikan Müslüman’ı için belirleyici öneme sahip.

Minnesota’lı Kâtip şöyle açıklıyor: “Bu ülkede İslam’a karşı cehaletin ve yabancılık seviyesi gerçekten çok talihsiz, üstelik bu ekseri başkan ve senato adayları için geçerli. Ekstrem ve ılımlı Müslümanlar arasında bir ayrım yapmaya çalışıyorlar ancak gerçekte İslam, politikacılardan ve neo-muhafazakarlar ve İsrail lobisi güdümündeki medyadan büyük bir saldırı altında. ”

Yine de Katip, Obama’nın geçmişinin Müslümanların sorunları hakkında ona daha iyi bir anlayış verebileceğine ve çeşitli ırklar, etnik ve dini guruplar arasında daha iyi bir atmosfer yaratabileceğine inanıyor.

Obama, Müslümanlıktan Ateist olmuş Kenyalı bir babanın ve dini yaşantısı olmayan beyaz bir Amerikan annenin oğlu. Havai’de doğan Obama, 6 yaşından 10 yaşına kadar annesi ve Müslüman üvey babasıyla beraber Endonezya’da yaşadı.

Esma Saroya, Obama’nın senatörken sicilinin Müslüman-dostu olduğunu gösterdiğini ve birlik, çeşitlilik gibi konularda sözlerinin eyleme döktüğünü iddia ediyor. Saroya, “Senatörken Müslümanları işe aldı ve camileri ziyaret etti” diyor.

Minneapolis’te yaşayan Enver Abdülkerim, Obama ya da McCain’in İslam’la kendilerini ilişkilendireceğine ya da Müslüman gruplardan bir şey kabul edeceğine inanmıyor. Abdülkerim şöyle açıklıyor: “Amerikan Müslümanları olarak, hepimiz terörler savaşa destek veriyoruz ancak “terör” kelimesinin tarifinde uzlaşmak gerekiyor”.

Obama, 2000 ve 2004’tek seçimlerdeki adayların aksine halka açık yerlerde Müslüman imamlardan şu ana kadar sürekli kaçtı. Kiliseleri ve sinagogları ziyaret etse de henüz bir camiye gitmedi.

Obama’nın kampanyası, Müslüman ve Arap-Amerikan organizasyonların toplantı davetlerine de burun kıvırdı. ABD tarihinde ilk zenci başkan olma yolundaki Illinois Senatörü, herhangi bir Müslüman etkinliğe de temsilci göndermedi. Katip, “Müslümanşar zayıf, diğerleri güçlü ve onun kazanma şansını artırıyorlar. Müslüman grup ya da toplumla görünmek ona akıllıca gelmiyor” diye konuşuypr.

Henüz ABD vatandaşı olmadığı için Kasım’da oy kullanamayacak Abia Ali, Obama’yı sert şekilde eleştiriyor: “Obama, McCain’den bence daha berbat çünkü en azından McCain İslam ve Müslümanlar hakkında fikirlerini yüzünüze söylüyor. Amerikanların ekserisini memnun etmek için Obama’nın Müslümanları ve Müslüman ülkelere daha çok zarar vermesinden korkuyorum. Obama, çoğunluğu mutlu ettiği sürecek Amerikan Müslümanları ya da dünyadaki Müslümanları umursamayacaktır.”

Dış Politika

Washington’un dış politikası ve onun özellikle Müslüman dünyadaki lekeli imajı da Amerikan Müslümanlar için endişe kaynağı. Kâtip’in açıklamaları şöyle: “Her ne kadar Siyonist lobinin gücü ve özellikle Orta Doğu’yla ilgili konularda Amerikan dış politikasındaki kontrolü hesaba katıldığında kim başkan olursa olsun karışık bir konu olsa da, dış politika benim oyumun renginin ana belirleyicisi. Obama’nın Filistin sorunuyla ilgili olarak Siyonist görüş taraftarlığının saçmalığı ve ön yargılığı yüzünden Herhangi bir Müslüman kadar Obama’ya kızgınım ve hüsrana uğramış durumdayım”.

Radyo ve TV yapımcısı Thakur konuyla ilgili olarak şunları söylüyor: “Orta Doğu’da barış ABD’nin süreçte tam katılımı olmadan sağlanamaz. Görüşmelere başkanlık ederek, her iki tarafa güvence vererek ve tıpkı 1980’da Başkan Carter’ın yaptığı gibi iyi bir inançla olabilir. İran’la diplomatik yollarla mücadele edilmelidir.”

Genç bayan avukat da yeni başkanın dış politikasıyla ilgileniyor. Taneeza, “Obama’nın, sadece tehdit etmek yerine (hâlihazırdaki yönetim) Orta Doğu’daki tüm ülkelerle (İran gibi) görüşme isteğini destekliyorum. Stratejisinin doğru olduğuna inanmadığım için McCain’e oy vermeyeceğim. Görebileceğiniz gibi o daha kutuplaştırıcı, Obama’dan daha fazla.”

Ancak Müslüman avukat önceliklerini bir perspektif içerisinde değerlendiriyor: “Müslümanlığım, çok önemli bir kısmım olsa da benim sadece bir tarafım. Ben aynı zamanda bir Amerikalı, bir kadın ve bir avukatım. Müslümanların burada bir mevki kazanması ve seslerimizin duyulması zaman ve emek alacak. Sadece Müslümanları ilgilendiren konular yüzünden kararımı veremem çünkü burada ulaşılması gereken daha iyi amaçlar vardır.”

timetürk



Bu haber 378 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,539 µs