En Sıcak Konular

Filikaya binmeyenler işten atılmış

12 Ağustos 2008 16:28 tsi
Filikaya binmeyenler işten atılmış Tuzla tersanelerinde inanılmaz olayın yankısı sürerken, filika testine katılmayı reddeden bazı işçilerin işten atıldığı iddia edildi. Teste binmeyi reddeden işçi Ramazan Savaşkan “Onların çırpınışını gördüm” diyerek korkunç olayı anlattı.

Tuzla’da dün ağırlık testi için, kum torbası yerine işçilerin bindirildiği filika denize indirilirken, halat kopmuş, denize düşen ve filikanın altında kalan 3 işçi ölmüş, diğerleri yaralanmıştı. İşçilerin böyle bir test için kullanılmasının yankıları sürerken, bugün tersanede herkes bu olayı konuşuyor. Çalışma Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Erdem de, Bakanlık müfettişleri ile birlikte inceleme için olayın yaşandığı GİSAN Tersanesi’ne geldi. Erdem incelemelerin ardından gazetecilere “Çok üzgünüz. Rapor tamamlanınca sonuçlarını paylaşacağız” dedi. 

Tersanede inceleme yapan Dok Gemi-İş Sendikası Genel Başkanı Necip Nalbantoğlu da, Anadolu Ajansı’na “Buradaki olay, alan darlığı ile ilgili değil, insan haklarıyla ilgili” dedi. Nalbantoğlu, şunları söyledi:

“Bu konuyu iş kazası olarak değerlendirmiyoruz. Zira bu olayın karşılığı iş kazası değil, ihmalkarlık değil, yani elektrik çarpması, boyama sırasında düşme gibi bir olay değil. Bu olay, güvenlik filikasının testi sırasında meydana geliyor. Filika ne şekilde düşürülürse düşürülsün, amacına ulaşır. Yani ‘hacıyatmaz’ gibi düz düşer. Filika, geminin küpeştesine çarpıyor, sonra denize düşüyor. Hacıyatmaz gibi doğrulması lazım iken yan düşüyor. Teknik açıdan 19 insanın filikanın içinde ne işinin olduğu konusu var. Ne maksat ve ne içerikle olursa olsun, kumanda ile işin halledilebilir olması lazım. Kum torbası konulması gerekiyordu, insan koydular. Bu, dünyanın hiçbir yerinde olmaz. Çalışma Bakanlığı Müsteşarı içeride. Onlara ve yetkililere sesleniyorum; ne yapılacaksa en ağır şekilde yapılması lazım.”

Filikanın içine bu insanları kimin koyduğunun sorulması gerektiğini belirten Nalbantoğlu, “Elbette ki 19 kişiye deneme yapması için emir veren kişi, birinci derecede sorumludur. Koca koca okulları bitiren insanlar, bu insanları o bota nasıl koyar? Birkaç gün içerisinde doğru olan rapor yayımlanır, sorumlusu cezalandırılır” dedi.

FİLİKA ÜRETİCİSİ: AĞIRLIK BULAMAMIŞLAR
Tuzla Tersaneler Bölgesi’nde bulunan filika üretim firması Gepa’nın Üretim Müdürü Mehmet Çatal da basın mensuplarının soruları üzerine şunları söyledi:

“Filikanın her türlü tedbir aldıktan sonra denize atılması gerekiyor. Ayrıca, bu tekneler uygun bir vaziyette mekanizma ile kendini kurtaracak şekilde imal ediliyor. Filika, denize düştüğü andan itibaren ‘Hacıyatmaz’ gibi hemen düzelmesi lazım. Kum torbası yerine insanların konulması ilk test için mümkün değildir. Ağırlık bulamadıkları için insan koydular sanırım. Biz her zaman ‘filika testlerini ağırlık kullanarak yapın’ diyoruz.”

İŞÇİLER ANLATIYOR
GİSAN tersanesinde çalışan Ramazan Savaşkan da “Testler sırasında filikaya binmeyeceğimi daha önce söylemiştim. Dün de binmedim. Çünkü filika su alırsa, emniyet kemerini çıkarıp dışarı çıkmak çok zor görünüyordu. Olay anını gördüm, insanların çırpınışını gördüm, çok kötüydü. Ben haklı çıktım, çünkü testin kum torbalarıyla yapılması gerekiyordu” dedi.

Kimliğini açıklamayan bir işçi de filikaya, bota binmeyen işçilerin daha sonra işten çıkarıldığını öne sürdü. Bu işçi, inceleme ve denetleme zamanları tersanede aşırı güvenlik önlemleri alındığını ve şartların iyileştirildiğini savunarak, daha sonra yeniden işçilerin elverişsiz ortamlarda çalıştırıldığını ifade etti.

AA



Bu haber 304 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,886 µs