Olmert'ten Abbas'a HAMAS rüşveti | " /> Olmert'ten Abbas'a HAMAS rüşveti | "/>

En Sıcak Konular

Olmert'ten Abbas'a HAMAS rüşveti

12 Ağustos 2008 17:44 tsi
 Olmert'ten Abbas'a HAMAS rüşveti İsrail Başbakanı Olmert, başedemediği HAMAS için, rüşvet vererek Mahmud Abbas'ı yine devreye sokmaya çalışıyor.

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'a ilginç bir teklifte bulundu. Olmert, Abbas'a, "Siz Gazze'yi geri alın biz de Batı Şeria'dan çekilelim." dedi.

Bu hafta Olmert'in Abbas ile görüştüğünü yazan Haaretz gazetesi, Olmert'in kalan görev süresi içinde bir anlaşmaya varılması için henüz zamanın erken olduğunu düşündüğünü bildirdi.

Olmert'in kalıcı sınırlar konusunda Filistin tarafına yaptığı teklifte, İsrail; Batı Şeria'nın büyük bir kısmında çekilecek. Batı Şeria'da İsrail'de kalacak toprak parçasının karşığında Filistinlilere Negev çölünde Gazze'nin bitişiğinde bir toprak parçası verilecek. Böyece Filistinliler Gazze ve Batı Şeria arasında Negev çölündeki toprak parçası vasıtası ile serbestçe gidip gelebilecekler.

Üst düzey İsrailli bir yetkili, teklif edilen sınırlar konusunda Filistinlilere taslak haritaların sunulduğunu kaydetti.

Olmert'in teklifi, Mahmud Abbas'ın liderliğindeki Filistin Yönetimi'nin Gazze Şeridi'nin kontrolünü Hamas'tan geri almasına bağlı. Ancak bundan sonra İsrail Batı Şeria'dan çekilecek.

İsrail teklifine göre, Batı Şeria'nın yüzde 7'si İsrail'in elinde kalacak. Bunun karşılığında Batı Şeria'nın yüzde 5.5 büyüklüğündeki bir toprak parçasını Gazze Şeridi bitişiğindeki Negev çölünden alacak. Buna ilave olarak Filistinliler için Gazze Şeridi ve Batı Şeria arasında bir bağlantı kurulmuş olacak, böylece yüzde 1.5 fark giderilecek. Ancak Gazze Şeridi ve Batı Şeria'yı birbirine bağlayacak bağlantı bölgesi İsrail'de kalacak. 1967'den önce Filistinliler için Gazze Şeridi ve Batı Şeria arasında bir bağlantı yoktu, çünkü Gazze Şeridi Mısır'ın kontrolünde, Batı Şeria ise Ürdün'de idi.

Şu anda Batı Şeria'da, Filistinliler etrafı İsraillilerle tarafından çevrili olarak, mahalli ve bağımsız adacıklarda yaşıyorlar.

Dünya Bülteni



Bu haber 343 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,736 µs