En Sıcak Konular

'2. Yugoslav İç Savaşı' Cim Bom'da çıkabilir

12 Ağustos 2008 18:09 tsi
Galatasaray Erkek Basketbol Takımı'nın yeni transferi Guroviç'in de fanatik bir Sırp milliyetçisi olduğu ortaya çıktı. Sırp Milan Guroviç, kolunda Hırvatları katleden Mihajloviç'in dövmesini taşıyor. Bu durumda yeni takım arkadaşı Hırvat Zizic'le nası

Fenerbahçe'nin Sırp golcüsü Mateja Kezman'ın geçmiş yıllarda "çetnik selamı" verdiği uzun süre konuşulmuştu. 
 
Hürriyet Spor Dergisi'nin haberi:

Beko Basketbol Ligi'nde yeni sezona iddialı bir kadroyla girmek isteyen Galatasaray Cafe Crown, geçtiğimiz günlerde çok ses getirecek transferlere imza attı. Hırvat Andrija Zizic'in ardından Sırp oyuncular Milan Guroviç ve Dejan Milojevic ile anlaşan sarı kırmızılıların bu transferleri ortalığı karıştıracak gibi görünüyor. Çünkü bu isimlerden Guroviç, fanatik bir Sırp milliyetçisi.

Polonya'nın Prokom Trefl takımından alınan 33 yaşındaki forvetin kariyeri tam anlamıyla vukuatlarla dolu. Kolunda 2. Dünya Savaşı'nda, çok sayıda Hırvatı katletmiş Sırp milliyetçisi Draza Mihajlovic’in dövmesini taşıyor mesela. Hatta bu nedenle Partizan'da oynarken, bir Avrupa kupası maçı için gittiği Hırvatistan'a alınmayarak, ülkesine geri gönderilmiş. Bu durumda Galatasaray'daki takım arkadaşı Hırvat Zizic'le nasıl anlaşacağı merak konusu.

Hırvatistan'a almadılar

Guroviç, milliyetçiliğini maçlarda Çetnik işareti yapmaktan çekinmeyecek kadar üst sınırlarda yaşıyor. Türkiye, parmaklarla 3 sayısını işaret etmeye benzeyen bu işareti ilk kez Mateja Kezman'la tartışmaya başlamıştı. Fenerbahçeli Sırp futbolcunun, Bosna Hersek'le oynanan bir milli maçta bu işareti yapması, başta G.Saraylı taraftarların forumları olmak üzere değişik platformlarda sıkça konu edilmişti. Şimdi aynı sarı kırmızılıların, basketbol takımlarında izleyecekleri Guroviç'le ilgili nasıl bir tutum takınacakları da soru işareti.

Çoğu spor otoritesince tam bir saatli bomba olarak değerlendirilen sarı kırmızılıların yeni transferi, milliyetçiliği dışında agresif hareketleriyle de dikkat çekiyor. Saha içinde tam bir çılgın görünümü alan oyuncu, en küçük bir elektriklenmede bile rakibine yumruk atmaktan kaçınmıyor. Bu arada basketbolun yanı sıra uğraştığı ikinci sporun kung fu olduğunu hatırlatarak, sezon içinde Guroviç'le dalaşacak rakiplerine ufak bir hatırlatmada bulunalım.

Partizanlılara 'sığır' dedi

Son olarak formasını giydiği Prokom takımında geçen sezon büyük bir kavgaya karışan basketbolcu, Polonya Basketbol Federasyonu tarafından 5 maç oynamama ve yaklaşık 6 bin Euro'luk para cezasına çarptırılmıştı. Ayrıca ülkesinde forma giyerken de provokatif hareketleriyle ezeli rakipler Partizan ve Kızılyıldız'ın taraftarlarını birbirine düşürmüş, daha sonra Partizan'ın ünlü taraftar grubu için 'sığırlar' deyince de ortalığı iyice karıştırmıştı.

Peki, hemen her hareketi vukuat olan böyle bir basketbolcuyu Galatasaray Cafe Crown neden aldı diye sorarsak, yanıt Guroviç'in basketbol kariyerinde gizli. 3 ve 4 numaralarda oynayan ve 2.07 ile hayli uzun bir boya sahip olan Sırp yıldızın kariyeri tartışılmayacak kadar başarılı. Avrupa'da Barcelona, AEK ve Malaga gibi takımların da formasını giyen dev forvet, Kızılyıldız'da oynarken, 2005-06 ve 2006-07 sezonlarında ULEB Kupası'nın sayı kralı oldu. 2001'de Avrupa, 2002'de Dünya Şampiyonu olan Yugoslavya Milli Takımı'nın önemli bir parçasıydı. Geçen sezon da Prokom'da 15 sayı ortalamasıyla oynadı.

Skorerliğinin yanında iyi savunma da yapabilen Guroviç, en umulmadık anlarda bulduğu kritik üçlükleriyle ünlü. Son olarak bir diğer ilginç özelliği de 2004'te Rusya'nın UNICS Kazan takımıyla anlaşmışken, Çeçen teröristlerin Beslan'da yaptıkları okul baskınını gerekçe göstererek bu kulüpte oynamaktan vazgeçmesi.

Çetnikler kimdir?

Çetnikler, II. Dünya Savaşı sırasında Hırvatlarla ve Yugoslavya'nın kurucusu Tito'ya bağlı komünist güçlerle çarpışan faşist Sırp gerillalarıdır. Merkezi Sırbistan olan en büyük Çetnik çetesinin komutanı Draza Mihailovic'di. Savaş sırasında bir süre Müttefik devletlerin yardımını alan Mihailovic, bu destek kesilince Tito'nun askerlerine esir düştü ve 1945 yılında idam edildi. Yugoslavya'daki iç savaş sırasında yeniden hortlayan ve binlerce Boşnak ve Hırvatı katleden Çetniklerin son temsilcisi ise geçtiğimiz günlerde yakalanan Radovan Karadziç'ti.

hurriyetspor



Bu haber 616 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,630 µs