En Sıcak Konular

Yeni anayasa rafa mı kalkıyor?

13 Ağustos 2008 14:04 tsi
Yeni anayasa rafa mı kalkıyor? AK Parti’nin geçen dönem hazırladığı yeni anayasa taslağının mimarlarından Prof. Zafer Üskül’ün gönlü yeni bir anayasadan ve yasalarda demokratikleşmeden yana. Ancak Üskül, CHP’yle uzlaşmanın şart olduğunu söylüyor.

TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı ve AK Parti Milletvekili Zafer Üskül, NTV’ye konuştu. Yeni anayasa gerektiğini vurgulayan, ancak bu ihtimalin zayıfladığını söyleyen Üskül, anayasa değiştirilirken siyasi partiler ve seçim yasalarının da değişmesi gerektiğini savunuyor. 
Haberin devamı 

Yeni bir anayasa mı yapılmalı, yoksa varolan mı değiştirilmeli? Değiştirilirse kapsamı ne olmalı? Bu sorular yeni yasama yılında siyasetin önemli gündem maddelerinden olacak.

YENİSİ OLMAZSA VAROLANDA DÜZELTME GEREKİR
AK Parti’nin yeni Anayasa taslağını hazırlayan isimlerinden Profesör Zafer Üskül, bugün yeni Anayasa yapma şansının zayıfladığı görüşünde. Ancak demokratikleşme için önemli değişiklikler yapılabileceğini, bunun için de CHP ile uzlaşmanın şart olduğunu düşünüyor:

“Yeni bir Anayasa yapılamıyorsa da en çok sorun çıkartan bazı bölümlerin düzeltilmesi gerekliliği de ortada. Parlamenter sistemin daha iyi işlemesi bakımından teknik bazı düzenlemeler ihtiyaç var diye düşünüyorum. Türkiye’nin anamuhalefet partisinin katılmadığı bir anayasa yapma süreci düşünülebilir mi sorusuna gelince bence uzlaşma olmadan anayasa olmaz.”

SİYASİ PARTİLER VE SEÇİM KANUNLARI
Prof.Üskül Anayasa değiştirilirken siyasi partiler ve seçim kanunlarının kenara bırakılamayacağını savunuyor: “Seçim kanunu ve siyasi patiler kanunu olmadan bir demokratik sistemide kuramazsınız. Siyasi partiler kanunua baktığımızda yasaklar ile dolu bir kanun.”

DOKUNULMAZLIKLAR FAZLA
Muhalefetin sık sık gündeme getirdiği dokunulmazlıklar konusunda da Üskül’ün yeni bir formülü var; “Milletvekili gözaltına alınamamalı, tutuklanamamalı ancak yargılanabilmeli”

Üskül “Herkes hesap verebilir durumda olmalıdır. Bana sorarsanız bizim Anayasa’daki dokunulmazlık biraz fazla koruyor milletvekilini. Bana göre milletvekili gözaltına alınmamalı, suç işlediği iddiası ile tutuklanmamalı ama yargılanabilmeli. Bizde yargılamada yapılamıyor dokunulmazlık kaldırılmadığı sürece.”

ntvmsnbce.com



Bu haber 298 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,996 µs