En Sıcak Konular

Dünya şirketleri kelepir oldu Türk firmaları peşine düştü

13 Ağustos 2008 21:03 tsi
Küresel kriz derinleşirken Türkiye’nin kredibilitesinin artması dev markaların alınmasını sağladı. 2007 yılında 2.4 milyar dolar dış yatırım yapan Türk şirketleri ‘Rahat kredi bulabiliyoruz’ diyor

DÜNYADAKİ küresel finans krizi ve Türkiye’deki siyasi istikrarın yakalanmasının ardından karlılığını artıran Türk şirketler gözünü dışarı dikti. Küresel kriz dev şirketlerin piyasa değerlerini önemli oranda düşürdü. Krizden etkilenmeyen Türk şirketler de fiyatları alıma uygun hale gelen yabancı şirketleri ardı ardına satın almaya başladı. Bu durum 2003 yılındaki krizle boğuşan Türkiye’nin halini akıllara getirdi. Bundan 6 yıl önce küresel şirketlerin CEO’ları Türkiye’de kelepir şirket ararken, bugün aynı etkinliği Türk CEO’lar dünyadaki şirketler için yapmaya başladı. Küresel bir markanın satın alınması ile ilgili son örnek de Vestel Grubu’nun, beyaz eşya markası Vestfrost’u satın alması oldu. Zorlu Grubu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu Türk şirketlerinin üretim gücüne sahip sektörlerdeki yabancı martkaları almaya başladıklarını söyledi.

GM’İ BİLE ALABİLİRLER

TÜRKİYE’NİN artık önemli sektörlerde üretim gücü olduğunu belirterek ‘Beyaz eşyada Vestel ve diğer birçok Türk şirketinin teknolojisi var. Gıdada başta Ülker olmak üzere birçok önemli şirketimiz var. Bizim tek eksiğimiz küresel marka üretemedik. Bunu da satın almalarla kapatmaya çalışıyoruz’ dedi. Küresel kriz nedeniyle piyasa değeri 5.7 milyar dolara inen General Motors’u örnek gösteren Zorlu ‘1980’lere kadar hiçbir markası olmayan Türkiye’nin otomotiv sektöründeki birkaç şirketi biraraya gelse, General Motors gibi bir dünya devini bile alabilir’ dedi. Markalı üretimle kar oranının daha da arttığını söyleyen Zorlu ‘Bu zincirleme reaksiyon gibi. Markalı üretimle karınız artar, bu da yeni yatırım ya da şirket satın alınması için gerekli olan finansman gücünü getirir’ dedi.

GODIVA KÜRESEL OYUNCU YAPTI

2007 yılında 2 milyar 302 milyon dolarlık dış yatırım yapan Türk şirketler şirket alımlarıyla dünyanın dikkatini çekti. 2007 yılında 850 milyon dolarlık Godiva’yı satın alarak dış alımın liderliğini sürdüren Ülker’den sonra yeni şirket alımları da devam etti. İşadamı örgütleri Türk şirketlerinin önünü görmeleri durumunda önemli başarılara imza atacaklarını söylediler. 2003 yılında 129 firma toplam 402 milyon dolarlık yatırım yapmıştı. 2007 yılında ise tek başına Ülker 820 milyon dolarlık yatırımla tek başına bu yatırımı katladı.

İBRAHİM ACAR

TÜRKiYE, DEVLERi TEK TEK ALIYOR

Ülker: 80 yıllık lüks çikolata markası Belçikalı Godiva’yı 850 milyon dolara satın aldı.

Zorlu Grubu: Kuzey Avrupa ülkeleri ve Rusya’da çok yüksek bilinilirliğe ve itibara sahip Vestfrost markasını satın aldı. Grup, daha önce de Fransa’nın 250 yıllık geçmişi olan gipür markası Bel-Air Industries’ı ve İngiltere kraliyet ailesinin markası Royal Ascot markasını almıştı.

Arçelik: Beyaz eşya devi Blomberg’i, Elektra Bregenz’i, Flavel ve Arctic’i satın aldı. Grundig’in Alba şirketinin elindeki yüzde 50 hisseyi de alarak tamamına sahip oldu. Böylece Koç Avrupa’daki gücünü pekiştirdi.

Sabancı Holding: ABD’li kimya devi Dupont ile ortak olduğu Dusa İnternational’i aldı. 108 milyon dolarlık operasyonla şirketin adı Kordsa Int. olarak değiştirildi.

Eczacıbaşı: Ünlü seramik markası Villeroy&Boch’un karo bölümünün yüzde 51’ini aldı. Bu satın almayla Eczacıbaşı’nın karo seramik satışı yaklaşık olarak 300 milyon Euro’ya ulaştı.

GÜBRETAŞ: Gübretaş’ın yüzde 50 ortak olduğu konsorsiyumun, İran’da Razi Petrochemical şirketini 462.6 milyon Euro’ya satın aldı.

Efes: Efes Breweries Int., Rusya’daki Krasny Vostok Bira Grubu’nun yüzde 92.24 hissesini 390 milyon dolara satın aldı.

Erdemir: Romanya’da Cost demir-çelik fabrikasına 8 milyon dolar yatırdı. Bulgaristan’da Kremikovtsi fabrikasını aldı.

Borusan Holding: İspanyol Bamesa Aceros şirketinin yüzde 35 hissesini ve İtalya’daki Vobarno fabrikasını aldı.

Kombassan Holding: Balkanların tek rulman fabrikası SC Rulmenti SABarlad’ı aldı.

Nuh Çimento: İspanya’da yıllık 500 bin ton üretim kapasitesili Cementos Esfera şirketinin yarı hisselerini satın aldı.

Şişecam: Ksani’deki Mina Şişe Fabrikası’nı aldı. Ayrıca Rusya’da yatırım hacmi 70 milyon dolarlık bir fabrikayı daha aldı.

Hürriyet: Doğu Avrupa ve Rusya’nın lider reklam yayıncılığı şirketi Trader Media East’in yüzde 67.3’ünü 336.5 milyon dolara aldı.

star



Bu haber 788 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,382 µs