En Sıcak Konular

KEY'e itiraz tarihini kaçırmayın

14 Ağustos 2008 10:29 tsi
Ziraat Bankası'ndan şimdiye kadar 3 milyon 494 bin kişi, toplam 1 milyar 860 milyon yeni lira KEY parası aldı. 5 milyon kişi ise alacağı için bankaya gitmedi. KEY ödemelerinde itiraz süreci başladı. Ancak zaman kısıtlı.

Konut Edindirme Yardımı (KEY) ödemelerinde itiraz süreci başladı. Listede ismi yer almayanlarla alacaklarının eksik hesaplandığını düşünenler, 27 Ekim 2008 akşamına kadar itiraz edebilecek.

KEY kesintilerinin yapıldığı 1987 ile 1995 yılları arasında SSK'lı olarak çalışanlar itiraz başvurularını Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) il müdürlüklerine, aynı dönemde devlet memuru olarak çalışanlar ise hizmet verdikleri kuruma yapacak. SSK emeklileri SGK Prim Tahsilat Daire Başkanlığı'na, memur emeklileri de SGK Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığı'na başvurabilecek. 506 sayılı SSK Kanunu'nun geçici 20. maddesi kapsamındaki banka, sigorta ve reasürans şirketleri, ticaret odaları, sanayi odaları ve borsalarda çalışan kişiler de çalışmış oldukları kurumlara müracaat edebilecek. Öte yandan KEY kesintilerine esas teşkil eden yıllarda hem memur hem de SSK'lı çalışanlar ayrı bir yol izleyecek. Bu kişiler eğer iki döneme ilişkin KEY kesintilerinde de sorun varsa hem SSK il müdürlüklerine hem de çalıştıkları kuruma itiraz edebilecek. Sorun sadece bir döneme ilişkin ise, o dönemde çalıştıkları kuruma göre müracaat yapacak.

Sosyal Güvenlik Kurumu, itiraz hakkını kullanmak isteyenler için internet sitesinde dilekçe örneği yayınladı. Yaklaşık 8,5 milyon kişiyi ilgilendiren ve iki hafta önce başlayan KEY ödeme takvimi 8 Ağustos Cuma günü sona erdi. Banka önlerinde uzun kuyruklara yol açan KEY'de ikinci aşama ise itiraz süreci. KEY parasını alamayanlarla hak ettiğinden daha az aldığını düşünenler, 3 ay içinde başvuruda bulunacak. İtiraz sürecinde problem yaşanmaması için Sosyal Güvenlik Kurumu çeşitli tedbirler aldı. Buna göre il müdürlükleri bünyesinde itirazlara ilişkin özel birimler oluşturuldu. Kurum, itirazları hızla sonuçlandırmayı hedefliyor. Yetkililer, herhangi bir hak kaybının olmayacağını dile getiriyor.

Ziraat Bankası, şu ana kadar 3 milyon 494 bin 425 kişiye toplam 1 milyar 860 milyon 726 bin YTL KEY parası ödedi. 5 milyon kişi alacağı için bankaya gitmedi. Bunların bir bölümünün KEY alacağı bulunduğunu bilmediği, kalanların da itiraz etmek amacıyla parasını almadığı belirtiliyor. Bankadan alınmayan yaklaşık 1 milyar YTL'lik KEY parası Ziraat Bankası'nın kasasında kaldı. Hak sahipleri, 5 yıl süreyle istedikleri zaman bu payı çekebilecek. Bu süre zarfında alınmayan paralar Hazine'ye devredilecek.


KİM HANGİ KURUMA BAŞVURACAK

SSK'lı çalışan: SGK il müdürlükleri

Memur çalışan: Görev yaptıkları kurum

SSK emeklisi: SGK Prim Tahsilat Daire Başkanlığı

Memur emeklisi: SGK Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığı

Oda ve borsa çalışanları: Çalıştıkları kurumlar

Hem memur hem de SSK'lı: Hem SSK'ya hem çalıştıkları kuruma


'3 MİLYON KİŞİNİN BİLDİRİMİ HATALI'

Konut Edindirme Yardımı'na (KEY) ilişkin nema hesaplamaları tasfiye halindeki Emlak Bankası kanalıyla gerçekleştiriliyor. Bankanın Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın, yaklaşık 3 milyon hatalı bildirimi düzeltilmesi için ilgili kurumlara gönderdiklerini açıkladı. KEY listesinde ismi olmayan ya da alacağı eksik hesaplananlara itiraz etmeleri çağrısında bulunan Sayın, "Hak sahibiyle ilgili bildirimde tutar hataları tespit edildi. Uygulamanın yürürlükte olduğu dönemde hangi ay için ne kadar yardım yapılacağı belli olduğu halde, kurumların gönderdikleri listede bu rakamlardan çok farklı rakamlar kullanılmaktadır. Bu durumda çok sayıda bildirim var." dedi. Vatandaşların itiraz için kendilerini aradığını ifade eden Sayın, "Emlak Bankası'na gelip zaman harcamayın. Bizim görevimiz nemaları hesaplamak. Sosyal Güvenlik Kurumları, doğru bilgileri tamamladıktan sonra bize listeleri gönderecek. Şu anda vatandaşlara verebileceğimiz bir bilgi yok." açıklamasını yaptı. Zeki Sayın, KEY listelerine itiraz edecek vatandaşların, öncelikle Emlak Konut GYO tarafından hazırlanan 'www.keyodemeleri.com' adlı siteden durumlarını, TC kimlik numarası veya sosyal güvenlik numarasıyla sorgulaması gerektiğini sözlerine ekledi.

8 sütun



Bu haber 565 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,459 µs