En Sıcak Konular

İran-Türkiye için önemli ziyaret başlıyor

14 Ağustos 2008 11:47 tsi
Ahmedinecad, 1996'dan bu yana İran'dan Türkiye'ye yapılan en üst düzey ikili temas için bugün İstanbul'a geliyor.

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, 1996'dan bu yana İran'dan Türkiye'ye yapılan en üst düzey ikili temas için bugün İstanbul'a geliyor. İran'ın nükleer programı açısından kritik bir zamanlayla yapılan ziyaretten, Tahran'ın beklentisi yüksek.

Ahmedinecad, hem iç kamuoyuna, hem de dünyaya, "yalnız değiliz" mesajı verme arayışında.

19 Temmuz'da İran, Cenevre'de BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya'nın temsilcileriyle, nükleer programına dair teşvik paketini değerlendirilmek üzere biraraya geldi.

Washington'un da Tahran ile biraraya getiren bu girişimden sonuç alınamaması, iran'ın nükleer programıyla ilgili farklı girişimleri gerekli kıldı.

İşte, göreve geldiği 2006 yılından bu yana Ankara'nın kapısını aşındıran İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, böyle bir konjonktürde Türkiye'ye geliyor.

Ahmedinecad'ın ziyareti, 1996'dan bu yana İran'dan Türkiye'ye yapılan en üst düzey ikili ziyaret. Batı başkentleri ve özellikle Washington, İran ile temasları konusunda şimdiye kadar Ankara'yı pek de teşvik etmeyen bir yol izledi.

Ancak 19 Temmuz'un sonuçsuz kalmasının ardından, Ahmedinecad'ın Türkiye ziyaretinin, iran'ın ikna edilmesi için gerekli olduğu yaklaşımı benimsenmişe benziyor. Ankara da, bu beklentiler çerçevesinde, Ahmedinecad'ı, altı ülkenin önerisini kabul etmesi için iknaya çalışacak.

Türkiye, yine de iran ile ilişkileri konusunda hassas bir denge gözetecek. İran ile, doğalgaz alımı, ulaşım ve sınır güvenliği konularında, uluslararası "antlaşmalar" değil, "mutabakat zaptı" imzalanacak.

Ziyaret sırasında PKK sorunu da gündeme gelecek, ama temasların ana gündem maddesi PKK olmayacak.

İmzalanması planlanan sınır güvenliği mutabakat zaptı, terörden çok insan kaçakçılığı ve narkotik konularını kapsıyor.

Masadaki diğer konularsa, Irak'taki durum, Ortadoğu ve Kafkaslardaki son gelişmeler olacak.

KÖŞKTEN AÇIKLAMA

Ziyaret ile ilgili Cumhurbaşkanlığı Basın Merkez'inden yapılan yazılı açıklamada ise İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad'ın Abdullah Gül'ün davetlisi olarak Türkiye'ye iki günlük çalışma ziyareti gerçekleştireceği belirtildi.

Açıklamada, "Konuk Cumhurbaşkanı, Sayın Cumhurbaşkanımızın yaz çalışma programı çerçevesinde İstanbul'da ağırlanacaktır.Türkiye ve İran Cumhurbaşkanları başkanlığında düzenlenecek olan heyetler arası görüşmelerde, ikili ilişkilerin yanı sıra güncel bölgesel ve uluslararası konuların da ele alınması öngörülmektedir. Ziyaret vesilesiyle, İran Cumhurbaşkanı, Sayın Başbakanımız ve Sayın Dışişleri Bakanımızla da görüşecektir" denildi.

AHMEDİNEJAD'DAN ANITKABİR AÇIKLAMASI

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, kritik Türkiye ziyareti öncesi kamuoyunda tartışılan "Anıtkabir'i ziyaret etmeme" konusunda "Türk yetkililer bu mevsimde İStanbul'da olduğu için oraya geliyorum" yorumunu yaptı.

Gezisinden hemen önce Tahran'da CNNTürk ve NTV'nin sorularını yanıtlayan Ahmedinecad, sözlerine "Bismillahirrahmanirrahim" diyerek başladı. İran lideri, Anıtkabir'i ziyaret etmeyecek olması ile ilgili sorulara şöyle cevap verdi:

"Bizim ziyaretimiz iş ziyareti. Ve Türk yetkililer bu mevsimde İstanbul'da oldukları için, İstanbul tayin edildi. Türk halkını çok seviyoruz ve eminim ki Türk halkı da İran halkını çok seviyor. Bu ziyaretin esas amacı göüşmeler ve tahlildir. Diğerleri yan konu."

Türkiye halkını "mümin ve vatansever bir halk" olarak niteleyen Ahmedinecad, "İran ve Türkiye kültürel açıdan çok yakın ve arasında çok benzerlik var. Ticaret hacmi ve kültürel ilişkilerimiz, siyasi ilişkilerimiz gelişmektedir. Abdullah Gül'ün davetlisi olarak dost Türkiye'ye yolculuk yapacağım. Görüşmede pek çok konu konuşacağız" dedi.

İSTANBUL'DA GÜVENLİK ALARMI

Bu arada Ahmedinecad'ın Türkiye ziyareti nedeniyle, güvenlik güçlerince İstanbul'da en üst seviyede önlem alındığı belirtildi.

Alınan bilgiye göre, İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad'ın ziyareti nedeniyle İstanbul'da alınan önlemler kapsamında yaklaşık 5 bin güvenlik görevlisi görev yapacak.

İzlenecek güzergah ve programda bulunan yerlerde en üst seviyede alındığı belirtilen güvenlik önlemleri kapsamında, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün çeşitli birimlerinden görevlilerin yanı sıra, denizde sahil güvenlik ekiplerinin de görev yapacağı öğrenildi.

Ajanslar



Bu haber 490 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,176 µs