önem niye? | " /> önem niye? | "/>

En Sıcak Konular

Erdoğan’a gösterilen önem niye?

14 Ağustos 2008 12:02 tsi
Erdoğan’a gösterilen önem niye? Dün akşam Meindorf Şatosu’nda Başbakan Erdoğan Rusya Devlet Başkanı Medvedev ve meslektaşı Putin ile görüştü. Zirvede Gürcistan krizi ve Ankara’nın Kafkas İstikrar Paktı ele alındı. Erdoğan’a gösterilen önem protokole yansıdı. Neden? Rus

Türkiye Gürcistan krizinde devreye girdi. Başbakan Erdoğan dün aldığı ani bir kararla önce Moskova ardından da Tiflis’e gitti. Dün akşam Medvedev ve Putin tarafından karşılanan Erdoğan’a ilgi üst düzeydi. Erdoğan için protokol kurallarını değiştiren Rusya, sadece Türk gazetecilerin görüntü almasına izin verdi. Medvedev Başbakan Erdoğan’ı aracına kadar uğurlamakla kalmadı, Erdoğan’ı uğurlamak için gazetecilerle yapılan sohbetin bitmesini ayakta bekledi.

Görüşmelerde Gürcistan’daki kriz ve bu krizin çözüm yolları konuşuldu. Meindorf Şatosu’nda Erdoğan’ın Kafkas İstikrar Paktı masaya yatırıldı. Gelen haberlere göre Moskova Erdoğan’ın teklifine sıcak bakıyor.

Öte yandan Erdoğan’ın Moskova gezisi ve pakt teklifi Türkiye’de de geniş yankı uyandırdı. Akşamki ziyarete Türkiye’nin diplomatik başarısı olarak bakılıyor. Milliyet gazetesi yazarı Sami Kohen Erdoğan’ın girişimini önemli buluyor ve girişimi aktif politika çerçevesinde değerlendiriyor. Başbakan Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu’nun yeni bir projeyle diplomasiye yön verdiği, Türkiye’yi tekrar uluslar arası gündemin önemli maddesi haline getirdiği konuşuluyor.

Ancak elbette bu bir proje ve her projenin geleceği ile ilgili önemli sorunlar çözülmeyi bekliyor. Projeye Rusya nasıl bakacak? İstikrar paktına kendi ağırlığını mı koymaya çalışacak yoksa Türkiye ile uzlaşacak mı? ABD projeyi nasıl karşılayacak? Türkiye ve Rusya tarihlerinin aksine böylesi bir paktı oluşturmaya hazır mı? Bu ve benzeri soruları Rusya denince akla gelen ilk isimlerden TÜRKSAM Başkanı Sinan Oğan ile konuştuk.

Başbakan Erdoğan Rusya’da Gürcistan’daki krizi konuşmak için Medvedev ve Putin ile görüştü… İlk önce şunu sorayım: Basına yansıdığına göre Erdoğan’a diğerlerine gösterilmeyen özen gösterilmiş. Türkiye’ye ayrı bir protokol uygulanmış. Neden?

Elbette bu önem verilere dayanıyor. Rusya tabii ki Türkiye’ye ehemmiyet gösterecek. Bölgede iki güç var birisi Rusya diğeri de Türkiye. İki ülke arasındaki ticaret hacmi göz ardı edilemez bir noktaya vardı.

Rusya nasıl bakıyor projeye? Yeşil ışık yakıldı deniyor. Moskova nezaketen mi yeşil ışık yakıyor yoksa bu konuda istekli mi?

Bugün Rus basınına göz attım. Rus gazete manşetlerinde şu başlıklar vardı: Türkiye Rusya’nın pozisyonunu destekliyor. Gazeteler ekonomik ilişkilere odaklanıyor. Bu yüzden Türkiye ile ilişkiler önemli diyor. Kafkas İstikrar Paktı’na ise fazla yer ayırmamış gazeteler. Ayrılan haberlerde ise ‘evet istikrar paktı gerçekleştirilmeli’ deniyor. Bana göre bu pakt sekiz sene önce gündeme getirilmeliydi. Ya da geçtiğimiz sene. Çünkü paktın amacı bölgede çıkacak bir savaşı önlemeye yönelik. Ancak savaş oldu ve Rusya bölgede yıllardır süren dengeyi bozdu. Ben Rusya’nın bu öneriyi diplomatik manevra olarak kabul etmiş göründüğünü düşünüyorum. Eğer gerçekten kabul ederse de kendine göre yeniden değerlendireceğini ve yorumlamak isteyeceğini değerlendiriyorum. Elbette Erdoğan’ın Moskova’ya gitmesi, bölgeye ağırlığını koyması ve yaptığı görüşmeler çok çok önemli. Ancak dediğim gibi Rusya pakta kendi penceresinden bakacaktır.

ABD projeyi destekler mi? ‘Batı’nın projeye yaklaşımı nasıl olabilir?

Daha önce gündeme gelen Kafkas istikrar paktı ABD ile koordineliydi. Bu gün de ABD’nin pakta sıcak bakacağı düşünüyorum. Yaşanan süreçte Kafasya’da ABD’nin pozisyonu zayıflamıştır. Rusya AB üzerinden sorunu çözüp ABD’yi sürecin dışında tutmaya çalışıyor. ABD için Türkiye’nin paktın içinde olması önemlidir. NATO ve ABD’Nin bunun arkasında duracağına inanıyorum.

iyibilgi.com



Bu haber 2,031 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,544 µs