En Sıcak Konular

Ukrayna'dan Rusya'ya özel sert kurallar

14 Ağustos 2008 14:47 tsi
Rusya karşısında Gürcistan'a destek veren Ukrayna, Sivastopol Rus üssündeki savaş gemi ve uçaklarını sıkı denetime aldı.

Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko, Rus savaş gemilerinin hareketlerini kısıtlayan sert tedbirler paketini yürürlüğe koydu.

NATO üyelik çalışmaları sebebiyle Moskova ile ilişkileri uzun dönemdir gergin olan Ukrayna'daki Batı yanlısı yönetim, Gürcistan'ın Moskova karşısındaki tutumuna destek verdi ve Rusya'ya Gürcistan topraklarından çıkma çağrısında bulundu.

Ukrayna sularındaki Karadeniz Filosu'na ait Rus savaş gemileri, askeri bir eyleme geçtiğinde, Ukrayna dışişleri bakanlığı gemilerin, Kırım adasındaki üsse dönmelerini engelleme yetkisini elinde bulunduracak.

Ukraya, yürürlüğe koyduğu yaptırım paketinde, Rusya'ya, gemilerin hareketlerini, 72 saat öncesinden bildirme şartı da getirdi. Ukraynalı yetkililer, ayrıca gemilerin rotalarını değiştirme yetkisine de bundan böyle sahip olacaklar. Rusya'nın Karadeniz Filosu'na ait gemi veya uçakların, Ukrayna sınırlarını geçmeden önce araçlardaki asker, silah ve mühimmat sayısı hakkında da, Ukrayna'yı bilgilendirmesi şart koşuluyor.

Ukrayna, Rus savaş gemilerinin hareketlerini kısıtlayan kararları, BM Güvenlik Konseyi toplantısından sonra yaptı. Konsey, Rusya'nın Karadeniz Filosu'ndaki gemilerin üçüncü bir ülkeye saldırması halinde, yabancı savaş gemilerinin Ukrayna'nın ulusal güvenliğine bir tehdit oluşturcağı uyarısında bulunmuştu.

Bu arada, Rusya dışişleri bakanlığı kaynakları yeni düzenlemelerin politik amaçlı olduğunu ileri sürerek bunların Rusya ve Ukrayna araksında Karadeniz Filosu hakkındaki anlaşmalara aykırı olduğunu iddia etti.

Ama Ukrayna kararında ısrarlı ve eğer anlaşmaya aykırı davranılırsa, Kiev'in, Rus uçaklarının veya gemilerinin derhal Ukrayna hava veya deniz sahasını terk etmesini isteme hakkına sahip olduğunu ısrarla belirtiyor.

1997'de varılan anlaşmaya göre, Ukrayna, Kırım yarım adasındaki Sivastopol üssünü 2017'ye kadar kiralamayı kabul etmişti. Yuşçenko ve diğer yetkililer, Sivastopol limanının, kiralama anlaşmasının uzatılmasını, Kremlin'in yoğun baskı ve çabasına rağmen kabul etmiyor.

Tiflis'te önceki gün Rusya karşıtı diğer eski sosyalist blok ülkeleriyle birlikte Saakaşvili'ye destek mitingine de katılan Ukrayna Başkanı Yuşçenko'nun ismi, Rus Gürcü çatışmasında, düşen Rus uçakları sonrası da gündeme gelmişti. Rusya, düşürülen uçaklarını vuran füzeleri, Ukrayna'nın Gürcistan'a verdiğini iddia etmişti.

dünya bülteni



Bu haber 568 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,052 µs