En Sıcak Konular

'İki ülke kardeştir'

14 Ağustos 2008 20:38 tsi
'İki ülke kardeştir' İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad ile Cumhurbaşkanı Gül, birlikte düzenledikleri basın toplantısında görüşmeleriyle ilgili açıklamalar yaptı. Ahedinejad'ın Türkiye ve Türk halkına övgüler yapması dikkat çekti.

Gül, 'Konuğumuz sayın Ahmedinejad ile yaptığımız görüşmelerde her iki ülkenin içişlerine karışmamak üzere işbirliği ve ekonomik konularda sağlanan genel ilerlemeden memnuniyetlerimizi kaydettik. Ticaretimizde Türkiye aleyhine olan dengesizliğin zararlarına da değindik' dedi.

Gül'ün açıklamaları şöyle:
“Elektrik doğlagaz ve petrol konusunda da karşılıklık olarak işbirliği de görüşmelerimize konu oldu. Özellkile kış aylarında doğalgaz sıkıntısı konusunda devreye teknik ekiplerin girmesi konusunda mutabık kaldık.
Görüşmelerimizde uyuşturucu kaçakçılığı da olmak üzere bu gibi konularda da görüşmelerde anlaşmaya vardık. İki ülke arasında da gelecek yıl Kültür yılı olarak kutlanması konusunda da anlaşmaya vardık ve iki ülke arasında yetkilileri görevlendirmeye karar verdik.
Değerli basın mensupları, Sayın cumhurbaşkanı ile gereçkeleşen görüşmelerde iki ülke arasındaki görüşmeler dışında bölgesel güvenlik ve İran'ın nükleer faaliyetlerini de ele aldık. Türkiye, 6 ülkenin sunduğu, İran'ın nükleer faaliyetlerinde barışçıl yollardan çözülmesinden yana olduğumuz kaydettik.
Malumunuz olduğu üzere diplomatik süreci teşvik için İran'la Türkiye arasında Ankara'daki görüşmelere ev sahipliği yapmıştık. Bugün de aynı konularda Türkiye üzerine düşen herşeyi yapmaya hazırdır.
Dost ve kardeş İran'ın sayın Cumhurbaşkanı ile bölgesel güvenlik konularını da değerlendirdik. Bu kapsamda  ele alınan konulardan biri de Gürcistan'da yaşanan savaş olmuştur. Kafkaslardaki barış ortamı Türkiye'nin dış politikasının da temellerinden biridir.
Bu bağlamda Osetya'da başlayan savaşın sonuçlarından duyduğumuz üzüntülerimizi paylaştık. İki ülke arasında barışın sağlanmasını amaçlamaktayız. Türkiye ile İran bu konuda fikir birliğidir. Ayrıca Afganistan'daki sorunları da işbirliği içinde çözümü için mücadelemizi sürdüreceğiz.
Bu vesileyle değerli misafirim ve beraberindekilere hoşgeldin diyor, görüşmelerimizin iki ülke arasında ilişkilerin güçlendirmesini temenni ediyoruz.”

Ortak basın toplantısında Gül'den sonra söz alan Ahmedinejad'ın konuşması ise şöyle:
“Değerli kardeşim Gül'ün daveti için Allaha şükürler ediyorum. Kendilerine şükranlarımızı sunuyorum. Burada kendi evimizde gibiyiz, kardeşlerimizin arasında gibiyiz.
Aziz, kültürlü Türk halkına en içten teşekkür ve selamlarımı iletiiyorum. Değerli kardeşim Gül, istişarede bulnuduğumuz tüm konulara değindi. Ben de bazı konulara değinmek istiyorum.
Önemli olan İran ve Türkiye gibi bölgede iki güçlü ülke olarak sorunlarda etkili ülke olarak görev almak istiyoruz. İlişkilerimiz Türkiye ile gelişmektedir.
Dost ülke Türkiye ile ilişkilerimizi her konuda geliştireceğiz. Bunu arzediyoruz. Çeşitli konularda vee samim bir ortamda görüşmelerimizi yaptık. İki ülke arasındaki diyalog ve istişareler, her alanda işbirliğimizi geliştirme ve bakış açılarımızı paylaşmamıza neden olmuştur.
4 yıl içinde iki ülke arasında ekenomik  ilişkiler üst düzeydedir. 4 yıl içinde de 10 milyar dolarlık ticerat hacmini 20 milyar dolara çekmeyi düşünüyoruz.
Doğalgaz, elektrik ve petrol konusunun yanında ulaşım ve demiryolu konularında anlaşmalar sağlandı. Gelecek yıl , Türkiye ile İran arasında orta kültür yılı olarak kutlanması kararlaştırıldı.
Her ülke halkının kendi kültürlerini ve komşularının kültürlerini tanıma yönünden fırsat yaratacaktır.
Güvenlik, uyuşturucu kaçakçılığı ve terör konularında çok iyi görüşmeler yapıldı.
Irak'taki siyasi süreci destekliyoruz. En kısa sürede Irak'taki yasal hükümetin Irak'ı idare düzeyine gelmesini temenni ediyoruz. Irak'a dayatma yapılmamalı.
Son olarak bölgemizde yaşanan gerginliklerin diyalog içinde çözülmesini inmancımızı dile getirdik.
İran'ın nükleer programı ile ilgili olarak, sayın Gül başta olmak üzere Türk halkının İran'ın yasal hakkını kullanmasına saygısından dolayı teşekkür ediyorum.
iki ülke arasındaki ilişkiler kardeş ilişkisidir ve devamlı gelişmektedir. Bölgesel ve uluslararası sorunlarda ortak bakış açımız vardır. Türkiye'nin gelişmesinden ve güçlenmesinden memnunuz. Eminiz ki Türk kardeşlerimiz de bizim için aynı duyguları besliyordur.
Görüşmelerimiz çok faydalı geçmiştir ve sağlanan anlaşmalar ikili ilişkilere ivme kazanadıracaktır.
Bir kez daha sayın Cumhurbaşkanı ve değerli kardeşim Gül'e, bizi karşılamaları ve konukseverlikleri konusunda teşekkürlerimi sunuyor ve kendilerini Tahran'a davet ediyorum.”

haber7

 



Bu haber 375 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,327 µs