''İkinci Katrina krizi'' eleştirisi | " /> ''İkinci Katrina krizi'' eleştirisi | "/>

En Sıcak Konular

ABD'de ''İkinci Katrina krizi'' eleştirisi

15 Ağustos 2008 09:09 tsi
ABD'de  ''İkinci Katrina krizi'' eleştirisi Kafkas krizine geç cevap veren ABD Başkanı George Bush "İkinci Katrina Krizi" eleştirilerine hedef oldu.

Kafkasya'da çıkan çatışma, Washington'u, "tatil ayı" olarak bilinen ağustosta yakalarken, krize geç tepki verdiği öne sürülen ABD Başkanı George Bush yönetimine karşı da "İkinci Katrina Krizi" eleştirilerine neden oldu.

Siyaset uzmanlaları, aylardır Washington çevrelerinde Gürcistan'da bir kriz çıkma olasılığından bahsedilmesine karşın Bush yönetiminin 7 Ağustosta başlayan çatışmaya "habersiz" yakalandığını belirtti. Bush'un partisi Cumhuriyetçilerin rakibi Demokrat Partiyi destekleyen yorumcu James Carville, ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı CIA için, "ne iş yaparlar?" sorusunu yöneltti.

Merkezi Washington'daki düşünce kuruluşu Ulusal Güvenlik Ağı (NSN), New Orleans'ı yerle bir eden Katrina Kasırgası'yla paralellik kurarak, çatışmaların Bush yönetimi için "tamamen sürpriz" olduğunu belirtti. NSN, "Katrina Kasırgası'na verilen tepkiye benzer şekilde" ABD Dışişleri Bakanı Condoleeza Rice'ın hafta sonunda tatilini kesip Washington'a dönmediği, Pekin Olimpiyatları'nı izleyen Bush'un da ailesiyle burada kalmayı sürdürdüğü eleştirilerini getirdi.

Bush'un, Rusya'nın Devlet Başkanı olduğu dönemde Vladimir Putin ile ilk görüşmesinin ardından gazetecilere Putin için "gözlerine baktım ve onun ruhunu gördüm" sözleri de Amerikan televizyonlarında ince bir şekilde eleştiriliyor ve herkese bir lakap takma alışkanlığı olan Bush'un, şimdi Rusya'nın Başbakanı olan Putin'e "Putiput" takma ismini verdiği hatırlatılıyor.

Cumhuriyetçi Partiye yakın, muhafazakar American Enterprice Institute (AEI) adlı düşünce kuruluşunda, Kafkasya'daki çatışmaların değerlendirildiği bir toplantıda konuşan, stratejik konularında çok sayıda kitabı bulunan Amerikalı emekli Yarbay Ralph Peters, "Olimpiyatların açılışına katılan Putin, hemen Rusya'ya dönüp Kuzey Osetya'nın başkenti Vladikavkaz'da bizzat savaş yönetmeye girişirken Bush, Amerikan Olimpiyat Takımı'nda plaj voleybolcu kızlarla flört ediyordu" dedi.

Bush'un, Amerikan plaj voleybolu takımının oyuncularıyla samimi görüntüleri, dünya basınında geniş olarak yer almıştı.

ABD Savunma Bakanı Robert Gates'in de, krizin ilk günlerinde kamuoyu önünde hiç görünmemesi dikkat çekti. Pentagon yetkilileri, buna rağmen Gates'in krize ilişkin liderlerle yoğun bir telefon trafiğinde bulunduğu gazetecilere aktarıldı.

Bush, çarşamba günü Beyaz Saray'da Rice ve Gates'i yanına alarak yaptığı açıklamada, Rice'ın önce Fransa sonra da Tiflis'e gideceğini, Gates'in de Gürcistan'a insani yardımları koordine edeceğini duyurdu. İnsani yardımları koordine etme görevinin Gates'in tatil planlarını değiştirmediği bildiriliyor. Pentagon, Gates'in daha önce planlandığı gibi bu hafta sonu tatile çıkacağını duyurdu.

Başkent Washington için tatil ayı olan ağustosta Başkan'ın kentte olmaması, Kongrenin çalışmalarına ara vermesi, bürokrasinin durması, yabancı diplomatlar ve gazeteciler için daha az çalışma anlamına geliyor.

Washignton'da, bu kez kriz ortamına tatilde yakalananlar sadece yönetimin üst düzey yetkilileri değil. Kasımda yapılacak seçimlere çok kısa bir süre kala, Demokrat Partinin başkan adayı olmayı garantileyen Illinois Senatörü Barack Obama da tatilciler arasındaydı.

Obama, Kafkasya'da çıkan krizde, Havai'de elinde sandaletleriyle plajda yürürken çekilmiş resimleriyle boy gösterirken, eleştirilerden payını almaktan kurtulamadı. Yaklaşık altı ay sonra Beyaz Saray'da başkan koltuğuna oturması muhtemel bir liderin, bu uluslararası krizde kontrolü elinde tutan kişi görüntüsü vermesinin önem taşıdığı bildirilirken, Obama, tatiline devam etmeyi tercih etti. Obama destekçileri, "ABD'nin bir tane başkanı var, o da Bush. Obama'nın elinden açıklama yapmaktan başka bir şey gelmez" savunmasını yapıyor.


AA



Bu haber 497 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,631 µs