En Sıcak Konular

İstanbul'da deprem senaryoları

15 Ağustos 2008 10:55 tsi
İstanbul'u yıkıcı bir depremin beklediği herkesin malumu.Fakat şiddetli bir deprem olduğunda kayıbın ne boyutlarda olacağını ise kimse tam olarak bilmiyor. Bilimadamları ise şu sıralar İstanbul için 4 ayrı deprem senaryosu geliştirerek merak edilen soru

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB), Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) ile ortaklaşa yürüttüğü Deprem Risk Analiz Çalışması kapsamında, İstanbul için 4 farklı deprem senaryosu geliştirildi.
İBB’den yapılan yazılı açıklamada, belediyenin, İstanbul’u etkileyecek bir deprem veya benzeri bir afet sonucundaki hasar veya enkazın altından insan kurtarmak için değil, enkaz altında insan kalmamasını ve maddi hasarın en az olmasını sağlamak için çaba sarf ettiği bildirildi.
Açıklamada, bu amaçla, İstanbul’u etkileyecek olan depremin kenti nasıl etkileyeceği ve bu tehlike karşısında yapılması gereken eylem planı ve stratejilerin neler olması gerektiğinin ortaya konulmaya çalışıldığı ifade edildi.
4 ayrı büyüklüğe göre
Bu kapsamda, İBB Kent Jeolojisi ve Deprem İzleme Projeleri’ne ek olarak JICA ile ortaklaşa yürüttüğü Deprem Risk Analizi (Mikro Bölgeleme ve Afet Önleme/Azaltma Temel Planı) Çalışması kapsamında, İstanbul’un deprem durumu bilimsel olarak teşhis edildi.
Japonlarla ortak çalışma
JICA çalışması kapsamında 4 Japon ve 10 Türk bilim adamı, 15 Japon ve 8 Türk mühendis ile 4 farklı senaryo depremi esas alınarak büyüklükleri 6.9, 7.4, 7.5 ve 7.7 olan depremlerin, mahalle bazında tüm alt ve üst yapılarda meydana getireceği olası hasar miktarları belirlendi.

7.7’de ne olur?
Buna göre, Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) 2000 yılı bina sayımı verilerine göre; yaklaşık 725 bin bina, 3 milyon 40 bin hane ve yaklaşık 9 milyon gece nüfusunun oluştuğu İstanbul’da 7.5 veya 7.7 büyüklüğü civarında bir deprem olursa şunlar olacak:
-  50-60 bin civarında ağır hasarlı bina,
-  500-600 bin evsiz aile,
-  70-90 bin civarında ölü,
-  135 bin ağır yaralı,
-  1000-2 bin kadar noktada su sızıntısı,
-  30 bin servis kutusunda gaz sızıntısı,
-  Elektrik kablolarının yüzde 3’ünde kopma,
-  140 milyon ton enkaz.
-  Yaklaşık 1 milyon kişi için kurtarma operasyonu ve 330 bin çadır gerekecek.
-  Yaklaşık 40 milyar dolarlık maddi kayıp oluşacak.

Uygulanacak proje
Bu arada İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB), Deprem Master Planı’nda yer alan öneriler doğrultusunda Zeytinburnu’nda başlattığı kentsel dönüşüm projesi, İstanbul genelinde uygulanacak.
İBB’den yapılan açıklamaya göre, “Zeytinburnu Kentsel Dönüşüm Projesi” kapsamında ilçedeki mevcut binalar tek tek incelenerek, sağlam olan binalar, güçlendirilmesi gereken binalar ve yıkılması gereken binalar tespit edildi. “Zeytinburnu Kentsel Dönüşüm Projesi”nin ardından, Fatih ve Küçükçekmece’deki binaların deprem açısından tek tek incelenmesine başlandı.

 Milliyet

 



Bu haber 263 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,880 µs