En Sıcak Konular

Büyükanıt'ın, ‘kutsal kâse’sinde ne var?

15 Ağustos 2008 13:21 tsi
Büyükanıt'ın, ‘kutsal kâse’sinde ne var? Herkes Baykal-Büyükanıt arasındaki buzların eriyeceğini ümit ediyordu. Öyle de oldu. Ancak, eriyen buzların konucağı kâse de bir gariplik var! Hediye ‘Kutsal Tas’ da, İran'dan Mısır'a, Yaşam Çiçeği'nden Monad'lara ilginç işaretler bulunuyo

30 Ağustos’ta emekliye ayrılacak Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’a yaptığı veda ziyareti, siyasi veya askeri açıdan bir anlam taşımıyor.

Bu bir “nezaket ziyareti” elbette ama aynı zamanda bir tür barışma ve gönül alma da sayılmalı. Zaten tüm kamuoyu da, Komutan’ın CHP liderine yaptığı ziyareti bu bağlamda izledi.

Beklenen de oldu ve bir çok veda ziyaretinde süreyis 30 dakika ile sınırlayan Büyükanıt, CHP Genel Merkezi’nde tam 1 saat 15 dk. kaldı. Baykal da bu durumu, “biz diğerleri gibi sık görüşemiyoruz, bu nedenle bir araya gelmişken uzun konuştuk” diyerek açıkladı.

Yani CHP ile Genelkurmay/Büyükanıt arasında yaşanan gerginliğin buzları artık erimiş oldu. Irak’ın kuzeyine düzenlenen sınır ötesi harekat ile Büyükanıt’ın emekli olmasından sonra kullanacağı zırhlı araç nedeniyle yaşanan gerginliği ortadan kaldırdı.

Tas da olur, Kâse de?..

Kaldırdı ama bu sefer de ortaya, “kâse” hediyesi çıktı. Baykal, emekliye ayrılacak olan Büyükanıt’a yeni evinde kullanmak üzere bir kâse hediye etti. “Bunda ne var, çok hoş bir jest” denilebilir. Aynen öyle.

Ama “kâse” sıradan bir “kâse” olsa idi! Çünkü bu Paşabahçe üretimi kâse, bir “yaşam kâse”si! “Yaşam Kâse”si de neymiş derseniz, işte o zaman ortaya garip bir öykü çıkar ve iyibilgi de bu öyküyü size anlatmak zorunda kalır.

CHP liderinin hediyesi, Paşabahçe’nin Anadolu Medeniyetleri serisinden, el imalatı, amber renkli camdan üretilmiş, 24 ayar altın yaldız kaplamalı "Yaşam Tası". Maddi değeri çok yüksek değil. 325 YTL. Bu özellikler işin fiziki tarafı.

Mitolojide kâseye, "yaşamın birliği ve bütünlüğünü" temsil eden renkleri nedeniyle "yaşam tası" deniliyor. Paşabahçe bu ürünü sınırlı miktarda (2000 adet) üretmiş.

İran işi!..

Peki bu kâsenin mesajı ne? Yaşam Tası, orijinali İran`da bulunmuş 8.yy-11.yy arasında tarihlenen bronz bir kaseden esinlenerek üretilmiş.

Tasın üzerinde, evrendeki tüm başlangıçları sembolize eden yaşam çiçeği, yaşamın evrene açılan kapılarını sembolize eden yıldız ve yaşamdaki evrensel birlikteliği sembolize eden “monad” motifleri yer alıyor.

Yani karşımızda, Acem işi tarihi bir bronz kâsenin, “monad” motifleri ile yorumlanmış, modern bir türevi var. Tabii ilginç bir bileşim! Bu semboller tek tek incelenebilir. Ama önce Monad nedir ona bakalım.

Monad denince Gottfried Leibniz’i bilmek gerekiyor. Çünkü bu felsefenin yaratıcısı o.
Leibniz'e göre dünyanın, varlıkların temelinde 'monad'lar (tek tek varlıklar, bölünmez özler) vardır.

Monadlar kendi kendilerine hareket edebilen, algılayabilen temel varlıklardır. Yalnız monadların özü 'kuvvet' olduğu için, ne bir şekli ne hacmi, ne parçaları vardır.

Monadları özü faaliyet olan ruhsal noktalar gibi düşünmek gerekir. Bundan dolayı monadlar, kendi kendilerine harekete geçerler. Onları ayıran husus, maddesel olamamaları, kendi kendine hareket edebilmeleridir.

Leibniz düşünce sistemine göre düşünce ilkeleri, genel fikirler, insan zihninde bir istihdat olarak bulunur, tecrübeyle gelişir. Leibniz yaşadığımız dünyanın, dünyaların en düzenlisi, en mükemmeli olduğunu söylemiştir.

Bu nasıl tastır?

Paşabahçe’nin bu “çalışması” gerçekten ilgiyi hak ediyor. Tabii doğal olarak Baykal’ın Büyükanıt’a verdiği hediye olarak da.

Motiflerden birinin “yaşam çiçeği” olduğunu söylemiştik. 8-11 yy İranı’ndan, 17 yy Almanya’sına geldik, şimdi iyice geriye ve ilginç bir tarihe gidelim.

Yaşam Çiçeği yaradılışın bütün sırrını ve bilgisini barındıran tek geometrik şekildir. Kadim Mısır bu bilgiye sahiptir ve korumuştur. Büyükçe bir çemberin içinde iç içe geçmis 19 çemberden olusur ve herşeyin sırrını barındırdığına inanılır.

Peki bir ucu İran’a, bir ucu Alman felsefesine bir ucu Mısır’a giden, pekama detayları iyice uzatılabilecek bir tas/kâse’nin Genelkurmay Başkanı’na hediyesinden ne çıkarılmalı?



Bu haber 1,596 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,389 µs