Faiz politikası neden değişti? | " /> Faiz politikası neden değişti? | "/>

En Sıcak Konular

Faiz politikası neden değişti?

15 Ağustos 2008 14:01 tsi
Faiz politikası neden değişti? AK Parti’nin kapatılma davasının sonuçlanmasının ardından gerçekleşen ilk Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nda, bir önceki toplantıda verilen mesajların aksine faiz artırımı kararı çıkmadı. Bu, düşüş eğilimine gireceği anlamına mı geliyor

AK Parti’nin kapatılma davası süreciyle başlayan ve ekonomideki diğer bozulmalardan etkilenen Merkez Bankası, mali disiplini korumak için faiz artırımlarına başlamış ve buna devam edeceğinin sinyalini vermişti. Ancak davadan ‘kapatılmama’ kararı çıkmasının ardından yapılan toplantıda faiz oranları değişmedi. Ve herkes bunun nedenini davadan çıkan kararla belirsizliğin sona ermiş olmasına bağladı. Çünkü kararın ardından yerli yabancı pek çok yatırımcının ülkeye güveni arttı. Tek neden bu mu? Peki, bundan sonra Türkiye ekonomisi nereye gidecek? Dünyadaki gelişmeler Türkiye’yi nasıl etkileyecek? İyibilgi sizin için uzmanlara sordu:

Faizler 2 puan inebilir

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk: Merkez Bankası’nın kararında, Türkiye’deki yargı belirsizliğinin ortadan kalkmasının yanında, dünyada petrol ve gıda fiyatlarının gerileme eğilimine girmesi ile yabancı yatırımın artmaya başlaması etkili oldu.
Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) da faizi değiştirmemesi ve değiştirmeyeceği beklentisi de Merkez Bankası’nın bakışını değiştiren bir unsur oldu. 

Bence bundan sonraki süreçte petrol fiyatları da gerilerse, yılbaşına kadar faiz değişikliği yapılmayabilir. Eylül ekim aylarında belki 25 puan yükseltilebilir. 2009’un ilk çeyreğinde 1.5 2 puanlık bir  indirim söz konusu olabilir. Uluslararası para Fonu (IMF) ile  yapılacak anlaşma da bundan sonraki gidişatı etkileyebilir. Faizlerin bir an önce indirilmesini isteyen sektörlerden başka sektörler de var. Bence Merkez Bankası çok doğru davranıyor.  

Dışarıdan gelecek kriz Türkiye’yi etkilemez

Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sudi Apak: Faiz oranları zaten çok yüksek. Dünyada bu anlamda sayılı ülkelerden biriyiz. Mortgage krizi falan da var. Ancak Türkiye, dünya piyasalarına entegre olmadığı için dış gelişmelerden daha az etkileniyor. Enflasyon ne olacak belli değil ama faizler artık yükselmez. Ancak bu yıl indirim de olmaz. Ama 2009 ile düşüş olur. Avrupa ekonomilerinin küçülmesine gelince… ABD’deki mortgage krizi, birkaç tane büyük bankayı etkiledi. Reel sektörü etkilemedi. Ama tabii konut sektöründe bir daralma var. Dışarıdan gelecek bir kriz Türkiye’yi etkilemez. Türkiye mortgage krizini aştı. Türkiye’nin kendi iç dinamiklerine iyi bakmak lazım. Bankalar teminatlı kredilere gitmesi lazım. Uyumlu çalışamama sıkıntı yaratıyor. Riski artıran sebep bu.

iyibilgi.com



Bu haber 863 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,287 µs