En Sıcak Konular

Toplu görüşmelerin ilk turu başladı

15 Ağustos 2008 16:25 tsi
Hükümetle memur sendikaları arasında yürütülecek toplu görüşmelerin ilk turu başladı. Görüşmeler öncesinde memur sendikalarının beklentileri netti.

Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu başkanlığında Başbakanlık Merkez Bina'da gerçekleştirilen görüşmelere, Kamu İşveren Kurulu üyeleri, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, yetkili sendikaların genel başkanları, sendika uzmanları ve bürokratlar katılıyor.

TÜRKİYE KAMU-SEN GENEL BAŞKANI AKYILDIZ: ''TOPLU GÖRÜŞMELER SONUNDA MUTABAKAT SAĞLANIRSA 30 AĞUSTOSTA ŞÖLEN, SAĞLANAMAZSA AÇLIK GREVİ YAPACAĞIZ''

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, toplu görüşmeler sonunda anlaşma sağlanırsa 30 Ağustosta şölen, sağlanamazsa açlık grevi yapacaklarını söyledi.

Akyıldız, hükümetle yetkili memur sendikaları arasında yürütülecek toplu görüşmelerin gerçekleştirileceği Başbakanlık Merkez Binası'na girişinde yaptığı açıklamada, amaçlarının kamu çalışanlarını açlık sınırından kurtarmak, grevli toplu sözleşme hakkına kavuşturmak olduğunu ifade etti.

Hayat şatlarının giderek zorlaştığını, enflasyon hesaplarının tutturulamadığını dile getiren Akyıldız, kamu çalışanlarının enflasyonunun yüzde 25'lere ulaştığı belirtti.

Akyıldız, toplu görüşmelerde siyasi iradenin samimi bir tavır sergileyip bunu masada göstermesi gerektiğini kaydetti. Akyıldız, ''Kamu çalışanlarını açlık sınırından kurtaracak bir uygulama bugün burada başlamalı'' dedi.

Siyasi iradenin toplu görüşmelerin güllük gülistanlık geçeceği umudunda olmaması gerektiğini söyleyen Akyıldız, taleplerinin destekleyen eylem ve etkinlikleri de belirlediklerini bildirdi.

Akyıldız, görüşmelerde olumlu bir yaklaşım görmemeleri halinde 27 Ağustosta çeşitli zillerden yürüyüş başlatarak Ankara'ya geleceklerini ve 29 Ağustosta oturma eylemi başlatacaklarını belirtti.

''Toplu görüşmeler sonunda mutabakat sağlanırsa 30 Ağustosta şölen, sağlanamazsa açlık grevi yapacağız'' diyen Akyıldız, bu kararın nasıl şekilleneceğinin siyasi iradenin tavrına bağlı olduğunu ifade etti.

-''BÜYÜYEN PASTADAN MAKUL TALEP''-

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu da AB normları çerçevesinde kamu çalışanlarına grevli, toplu sözleşmeli sendika hakkı tanınmasını önemsediklerini söyledi.

Kamu çalışanlarının enflasyona ezdirilmediği yaklaşımına katılmadıklarını dile getiren Gündoğdu, maaş artışında enflasyon oranının yanında büyümeden pay istediklerini belirtti.

Gündoğdu, taban aylığın 30 YTL artırılmasını, sendika üyesi kamu çalışanlarına toplu görüşme primi olarak 25 YTL ödenmesini, gelir vergisi oranlarının 5 puan indirilmesini, eş yardımının 101 YTL'ye, çocuk yardımının 25 YTL'ye, yiyecek yardımının da 55 YTL'ye çıkarılmasını istediklerini bildirdi.

Bakanlar Kurulu'na verilen ''eşit işe eşit ücret'' yetkisini önemsediklerini anlatan Gündoğdu, bu kapsamda kamu çalışanlarına 15 Ağustostan itibaren 100 YTL, 1 Ocak 2009'dan itibaren 150 YTL ödenmesini talep ettiklerini kaydetti.

Gündoğdu, KEY hesaplarının tasfiyesinde yaşanan sıkıntıların çözümü için, kesintilerin yapıldığı dönemde çalıştığı tespit edilen kamu çalışanlarına çalıştıkları süre dikkate alınarak bu ödemelerin yapılması gerektiğini dile getirdi.

Sözleşmeli personelin kadroya alınmasını, bu sağlanana kadar eş tayini, askerlik dönüşü işe başlama gibi sorunlarının çözülmesini isteyen Gündoğdu, ''Bekar bir memurun maaşının ek ödemelerle birlikte 1301 YTL'ye yükseltilmesini talep ediyoruz. Bu açlık sınırının üzerinde yoksulluk sınırının bir hayli altında ama Türkiye'nin pastası içerisinde makul bir talep'' dedi.

AA




Bu haber 512 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,055 µs