En Sıcak Konular

Elvan Türkiye'nin gururu oldu

16 Ağustos 2008 10:08 tsi
Elvan Türkiye'nin gururu oldu Atletizmdeki umudumuz Elvan Abeylegesse, Pekin 2008'de bayanlar 10 bin metre finalinde gümüş madalya kazandı. Türkiye ve Avrupa rekoru da kıran Elvan, Türk spor tarihine adını altın harflerle yazdırdı.

Elvan, olimpiyatlarda atletizmde ülkemize ilk gümüş madalyayı kazandıran sporcu unvanını da aldı.  
 
29. Yaz Olimpiyat Oyunları'nda atletizmde bayanlar 10 bin metre finalinde Elvan Abeylegesse, 2. olarak gümüş madalya kazandı. 90 bin kişi kapasiteli Ulusal Stat'ta tamamıyla dolu tribünler önünde gerçekleştirilen günün son yarışmasına, toplam 32 atlet katıldı.

Zaman'da yer alan habere göre Elvan Abeylegesse 25 tur üzerinden gerçekleştirilen yarışta ilk 4 turu 5. sırada geçti. Yarışta 6. turdan itibaren öndeki 18 atlet diğerlerinden ayrılarak, birlikte koşmaya başladı. 9. turdan itibaren 3. sıraya yerleşen Abeylegesse, 15. turda 2., 16. turda da liderliği yakaladı. Son tura dek liderliğini sürdüren Abeylegesse, Etiyopyalı Tirunesh Dibaba'nın atağına karşılık veremeyince, yarışı 29:56.34'lük derecesiyle 2. sırada tamamlayarak, gümüş madalya kazandı. Abeylegesse, bu derecesiyle yeni bir Avrupa ve Türkiye rekoru da kırdı. Bu dalda eski Avrupa rekoru, 30:01.09 ile İngiliz Paula Radcliffe'e aitti ve 6 Ağustos 2002 tarihinde elde edilmişti. Milli atlet ayrıca, oyunlar tarihinde daha önce atletizmde 2 bronz madalyası bulunan Türkiye'ye, oyunlar tarihinde bu daldaki ilk gümüş madalyayı da kazandırmış oldu. Daha önce Ruhi Sarıalp 1948 olimpiyatlarında üç adım atlamada, 2004 Atina Olimpiyatları'nda ise çekiç atmada Eşref Apak üçüncü olarak bronz madalya kazanmışlardı. Bayanlar 10 bin metrede altın madalyayı 29:54.66 ile kazanan Etiyopyalı Tirunesh Dibaba, aynı zamanda olimpiyat rekoru kırarken, bronz madalyayı da 30:22.22'lik derecesiyle ABD'li Shalane Flanagan elde etti. Yakaladığı müthiş başarıdan sonra oldukça mutlu olduğunu söyleyen Elvan Abeylegesse, "Yarıştan korkmuyordum. İnandım ve başardım. Sonuna kadar bırakmadım; ancak bu kadar yapabildim. 5 bin metre yarışına katılıp katılmama konusunda da antrenörlerimle karar vereceğiz. Çünkü tartan pist çok sert." dedi.

Eşref Apak, Pekin'e veda etti

Atletizmde erkekler çekiç atmada Eşref Apak, 74,45 metrelik derecesiyle finale kalma başarısı gösteremedi. 33 sporcunun katıldığı elemelerde Apak, 1. ve 3. haklarında geçersiz atış yaptı. Apak, 2. hakkında elde ettiği 74,45 metrelik derecesiyle 33 sporcu içinde 16. olarak final hakkını elde edemedi. Finale kalamamasının sebebi olarak hazır durumda olmamasını gösteren Apak, "Bedenim ve kafam yorgun, psikolojim bozuktu." diye konuştu.

Başbakan'ımızı sevindirdiğim için çok mutluyum

Pekin 2008'de atletizmde tarihi bir başarı elde eden Elvan Abeylegesse, Türk halkını ve özelliklede Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı mutlu ettiği için çok sevinçli olduğunu belirtti. Atina 2004'te tüm Türkiye'yi ekranlara kilitleyen Elvan'dan madalya bekleyenlerden birisi de Başbakan'dı. Ancak milli sporcu herkesi hayal kırıklığına uğratmıştı. Aradan daha bir yıl geçmişti ki Başbakan Erdoğan, Elvan'ı kamp yaptığı Etiyopya'da ziyarete gider. Güvenlik problemine rağmen Etiyopya'daki büyükelçiyi dahi dinlemeden Elvan'ı evine kadar giderek ona moral veren Başbakan Erdoğan'ı hiç beklemediği bir anda karşısında gören milli sporcu, ziyaretten çok mutlu olur. Türk halkının gönlüne taht kuran Elvan'ın ağzından cümleler Türk insanını da mutlu ediyor: "Bu madalyamı 80 milyonluk ülkeme, aileme ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a hediye ediyorum. Eminim Başbakan'ımızı daha çok sevindirdim." Bu arada Başbakan'ın, Elvan'ı telefonla tebrik ettiği öğrenildi.
 



Bu haber 356 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,876 µs