En Sıcak Konular

Kimse bizi ayıramayacak!

16 Ağustos 2008 14:01 tsi
Kimse bizi ayıramayacak! Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Hacı Bektaş-ı Veli Anma Törenleri'nde, Anadolu'daki farklı toplulukların ayrılık değil kültürel zenginlik olarak algılanması gerektiğin belirtti ve ekledi: Kimse bizi ayıramayacak!

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Hacı Bektaş-ı Veli Anma Törenleri'nde, Anadolu'daki farklı toplulukların ayrılık değil kültürel zenginlik olarak algılanması gerektiğin belirterek, "Türkiye'nin her köşesi farklı kültürlere ev sahipliği yapmaktadır. Farklılıklar asla ayrılık değil zenginliktir" dedi.
Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinde yapılan 45. Ulusal 19'uncu Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri başladı. Törenlere Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile birlikte Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, DP Genel Başkanı Süleyman Soylu ve Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül katıldı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, törende yaptığı konuşmada, birlik ve beraberlik vurgusu yaparak gelecekle ilgili beklentilerini açıkladı. Türkiye'nin farklı kültüre sahip onlarca topluluğa evsahipliği yaptığını belirten Abdullah Gül, farklılıkların ayrılık vesilesi olarak değil zenginlik olarak algılanmasını istedi. Anadolu'nun Hacı Bektaş-ı Veli, Yunus Emre gibi velilerin öğütleriyle hoşgörü geleneğine sahip olduğunu anlatan Gül, Türk insanının empati yeteneği sayesinde ülkenin daha güzel günleri göreceğine inandığını ifade etti. Cumhurbaşkanı Gül, şunları söyledi:

"Bugün bizleri burada toplayan anlayış Hacı Bektaş-ı Veli'nin öğretileridir. Ne mutlu bizlere ki o büyük veliye bu topraklar ev sahipliği yapmıştır. Daha doğrusu Anadolu'yu öz vatanımız yapan, milletimizi hoşgörü içinde yoğuran Hacı Bektaş-ı Veli'ler, Yunus Emre'lerdir. Anadolu insanının mayasını bu insanlar yoğururken bize hoşgörüyü, bize adaleti ve muhabbeti öğretmişlerdir. Birbirimizi anlamayı, birbirimize saygı göstermeyi öğretmişlerdir. Hacı Bektaş-ı Veli'nin 'incinsende incitme' sözünü kendisine rehber eden insanlar dünyada barışı kurarlar. Bu topraklar hep bunlara şahit olmuştur. Bundan sonrada inşallah böyle olacaktır. Ülkemizde tabiî ki farklılıklar olur. Bu ülkenin her köşesi farklı kültürlere ev sahipliği yapmaktadır. Bu farklılıklar asla ayrılık değil bunların hepsi bizim zenginliğimizdir."

Konuşmasına başlarken, Hacıbektaş'ta bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getiren Gül, burada insanları biraraya getiren ruhun, anlayışın Hacı Bektaş-ı Veli'nin öğretileri ve onun gösterdiği işaretler olduğunu söyledi.

''KİMSE BİZİ BİRBİRİMİZDEN AYIRAMAYACAK''

Cumhurbaşkanı Gül, 70 milyon insanın yaşadığı Türkiye'de tabiî ki birtakım sorunların bulunduğunu, ancak kimsenin Türkiye'yi bölemeyeceğini vurguladı. Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bu topraklar hep bunlara şahit olmuştur. Bundan sonra da inşallah böyle olacaktır. Eşitlik, hoşgörü, dayanışma, kardeşlik... Bütün bunlar sınıfları, ırkları, farklı mezhepleri, farkları, dinleri aşarak hepimizi Anadolu kazanının içinde yoğurmuştur. Bu bakımdan bizlerin aramızda farklılıklar olması gayet tabiidir. 70 milyonluk bir ülkeyiz. İmparatorluk devamı olan bir ülkeyiz. Eski topraklarımızdan gelen vatandaşlarımız var. Dolayısıyla bu ülkenin her köşesi birbirinden zengindir, birbirinden farklı kültürleri vardır, farklı sosyolojik gerçeklerimiz vardır. Bunlar gayet tabiidir, normaldir. Bu farklılıklar asla ayrılık değil, bunların hepsi bizim zenginliklerimizdir. Bu bakımdan bize büyüklerimizin öğrettiği, Hacı Bektaşı Velilerin öğrettiği şudur; hepimiz biriz, beraberiz, bir olacağız, birlik içinde olacağız, sadece kendimizi kucaklamayacağız, herkesi kucaklayacağız. Bu millet tek bir millettir, Alevisiyle Sünnisiyle Türküyle Kürdüyle hepimiz bir milletiz. Hepimiz bir millet olmaya devam edeceğiz ve kimse bizi birbirimizden ayıramayacak. Bunu burada özellikle söylüyorum. Problemlerimiz, sıkıntılarımız vardır, olabilir. Tabii ki bizler bunları görmezlikten gelemeyiz. Ne kadar gerçekçi olursak ne kadar açık, dürüst hareket edersek problemlerimizi o kadar rahat çözebiliriz. Bu problemlerimizi çözebilme hünerini, kabiliyetini bu millet daima göstermiştir ve bundan sonra da göstermeye devam edecektir.''

"TÜRKİYE DEMOKRATİK LAİK HUKUK DEVLETİDİR VE HEP ÖYLE KALACAKTIR"

Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasında, Türkiye'nin demokratik, laik, hukuk devleti olduğuna da vurgu yaptı. Türkiye'nin kuruluşunda kabul ettiği ilkelerle aydınlık yarınlara doğru ilerlediğini söyleyen Gül, "Türkiye Cumhuriyeti Büyük Önder Atatürk'ün gösterdiği yolda demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olarak aydınlık geleceğe ilerleyecektir. Bu devlet giderek daha da demokratikleşecektir. Bu devlet insan haklarının standartlarını yüceltecektir. Sorunlarımız bunlar içinde çözüm bulacaktır. Hukukun üstünlüğü kesin olacaktır. Herkes hesap verebilecektir yeri geldiğinde. Güvenlik güçlerimiz, ekonomimiz ve milletimiz güçlü olacaktır. Ve hiç kimse öz yurdunda kendisini garip hissetmeyecektir.

Bugünkü modern dünyanın şartlarını en iyi şekilde ülkemizde gerçekleştireceğiz. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Türkiye'nin önü çok açıktır. Hepimiz ufku geniştir. Çocuklarımız eminim ki bizden daha güzel şartlarda yaşayacaktır. Tüm bu bölgelerde üniversiteler kurulacaktır. Eğitim daha da yayılacaktır. Hacı Bektaş-ı veli nin söylediği gibi eğitim çok önemlidir. Bizler hepimiz Türk vatandaşıyız. Hiçbirimizin birbirimize üstünlüğü yoktur. Herkes eşittir. Aramızdan kim daha çok çalışırsa kim daha çok çalışırsa onu destekleriz. Dolayısıyla bu ülkede problemler vardır ama aşabiliriz. Hepimiz ülkemizi daha güçzlü yapmak için gece gündüz çalışmalıyız. Kaybedecek zamanımız yoktur. Hacı Bektaş-ı Veli'yi Anma Törenleri için davet aldığımda memnuniyet duydum. Burada olmaktan çok mutluluk duyuyorum" şeklinde konuştu.

Törende konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da hükümet olarak tüm kültürleri kucaklayan reformlar yapılması gerektiğini söyledi. Günay, şunları söyledi:

"Her türlü ayrımcılığı çıkarmak zorundayız. Eğitim müfredatını, diyaneti yeniden düzenlemeliyiz. Bütün insanlarımızı inananı inanmayanı bir tutmalıyız. Hz. Peygamberin ve Hacı Bektaş'ın gösterdiği yol budur. Hacı Bektaş düşüncesinin doğru anlaşılması için elimizden geleni yapıyoruz. Göreve geldiğimizin 6. Ayı dolmadan Hacı Bektaş'ın evi camisi ve külliyesinde restore etme çalışması yapıyoruz. Bu yılın sonunda daha güzel bir Hacı Bektaş göreceksiniz. "

Törenler devam ederken, Alevi Bektaşi Gençleri Platformu ve Pir Sultan Abdal Derneği üyeleri, törenleri protesto ederek, Hacı Bektaş Belediye Başkanı, Kültür Bakanı ve Cumhurbaşkanı aleyhine sloganlar attı.

Törenin ardından Cumhurbaşkanı Gül, törenleri izleyen vatandaşlarla tokalaştı. Vatandaşlar, Gül ile tokalaşmak için yoğun çaba gösterdi. Tören sonrası Abdullah Gül Nevşehir'e geçti.


Cihan



Bu haber 284 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,869 µs