İşte o anlaşma | " /> İşte o anlaşma | "/>

En Sıcak Konular

İmzalar atıldı: İşte o anlaşma

16 Ağustos 2008 15:43 tsi
İmzalar atıldı: İşte o anlaşma Rusya Devlet Başkanı Dimitry Medvedev'in de imzalamasıyla ateşkes anlaşması devreye girdi. Anlaşmada neler var? Anlaşma maddeleri aslında ne söylüyor? İşte iyibilgi'nin penceresinden o savaşı bitiren ancak yeni hamlelere kapı aralayan ateşkes anlaşması.

Rusya Devlet Başkanı Dmitry Medvedev, Gürcü liderin dün imzaladığı geçici ateşkes anlaşmasına bugün imza atarak ateşkesi resmen yürürlüğe soktu. Kremlin sözcüsü Alexei Pavlov, Medvedev'in anlaşmaya imza attığını söyledi. Gürcü lider Mihail Saakaşvili, anlaşmaya dün imza atmıştı.

Anlaşmada neler var?

Medvedev'in de imzalamasıyla devreye giren anlaşmanın maddelerine göre;

   - Rus askerleri, Gürcü topraklarından çıkacak ancak Güney Osetya'daki barışı koruma görevine devam edecek.
   - Bununla birlikte Rus askerleri, bölge dışında kısıtlı da olsa devriye gezme imkanına sahip olacak.
   - Ayrıca anlaşmada, Gürcistan'ın "toprak bütünlüğüne saygıya" yönelik bir ifade bulunmuyor. Bunun yerine Gürcistan'ın "bağımsızlığı ve egemenliği" ifadeleri geçiyor.

Maddeler ne anlama geliyor?

Anlaşma maddelerine göre ortaya çıkan ilk sonuç çatışmaların artık biteceği noktasında. Her ne kadar Rus birliklerinin hala Tiflis civarında olduğu bilgileri gelse de bundan sonra iki taraf arasında şiddetli çarpışmalar beklenmiyor. Rus güçlerinin anlaşmaya sadık kalarak Gürcistan topraklarını terk etmesi bekleniyor.

Ancak süreç bununla bitmiyor. Anlaşma maddesinde Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne atıf yapılmaması Rus diplomasisinin zaferi ya da anlaşmayı imzalaması için Moskova'ya verilmiş bir ödün olarak yorumlanıyor. Rusya 'Gürcistan'ın toprak bütünlüğünü unutun' demiş, ABD ise buna sert tepki göstermişti. Ancak Gürcistan'ın toprak bütünlüğü vurgusu anlaşmaya girmedi.

Anlaşmadan çıkan diğer bir sonuç ise Rusya'nın Güney Osetya üzerindeki garantörlük hakkının bir kez da ha vurgulanması ve Rus birliklerine Kafkasya'da devriye gezme hakkının tanınması. Her ne kadar anlaşmada 'kısıtlı da olsa' ibaresi konmuş olsa da bunun pratikte nasıl uygulanacağı, Rus birliklerine kısıtlamanın nasıl geirileceği soru işareti. Zaten anlaşmada da bu kısıtlamaların ne olduğu ve kim tarafından kontrol edileceği belirtilmiyor.

Üstelik Gürcistan sorununun BM Güvenlik Konseyi'ne taşınacağı belirtiliyor. Bu durum sorunu uluslararası bir alana taşırken artık Gürcistan üzerinde orta vadede küresel tartışmaların yaşanacağı açık. Yetkililer, Abazya ve Güney Osetya'nın geleceğine BM Güvenlik Konseyi kararları çerçevesinde karar verileceğini vurguluyor. Konsey kararlarında Gürcistan'ın uluslararası sınırları tanınırken bu iki bölge Gürcistan içerisinde görülüyor. Ancak Rusya'nın Gürcitan'ın toprak bütünlüğünü artık tanımayacağını ilan etmesi Güvenlik Konseyi'nde ciddi tartışmaların yaşanacağı anlamına gelebilir. Diğer yandan Rusya, Gürcistan sorununu BM Güvenlik Konseyi'ne taşıyarak önemli bir pazarlık kartı da elde etmiş oldu. Bu süreçten sonra ABD ile Rusya'nın karşı karşıya geleceği her konuda Rusya'nın Gürcistan meselesini pazarlık kozu olarak kullanacağı söylenebilir. Elbette bu durum ABD için de geçerli. ABD de Gürcistan'ı pazarlık alanı olarak görüp, BM Güvenlik Konseyi'nden çıkacak her hangi bir ihtilaflı karar için, Rusya'yı ikna için Gürcistan meselesinde anlaşmaya gitmeyi tercih edebilir.

iyibilgi.com



Bu haber 735 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,248 µs