En Sıcak Konular

Kışlalı yeni yolu gösterdi

16 Ağustos 2008 17:44 tsi
Kışlalı yeni yolu gösterdi Darbe girişimleri, kapatma davası atlatıldıktan sonra AKP'ye karşı hangi "yeni formülün" kullanılacağı merak ediliyordu. Kışlalı yine ilginç bir üslupla yolu yazdı...

M. Ali Kışlalı/Radikal

Yargı son çare

Halk oyuna dayanarak, kırsal bölgelerle büyük kentlerin ilgi görmemiş kenar mahallelerindeki fakir fukaradan aldığı oylarla iktidara geliyor. Ama yapılan büyük yolsuzluklar ayyuka çıkınca memnuniyetsizlikler başlıyor. Sokak gösterilerinin hazırladığı ortamda asker yönetime el koyuyor. Ülkeyi bu hale getiren siyasi parti kapatılıyor. Başkanı ülke dışına kaçıyor. Asker iki yıl durumu düzeltmeye çalışarak yönetimde kalıyor. Sonra seçimler yapılıyor. Kapatılan parti oyları, kaçan liderinin tayin ettiği bir siyasetçi başkanlığında kurdurttuğu yeni parti vasıtasıyla yeniden kazanılıyor.

Arş-ı ala’ya çıkan yolsuzluklarla müthiş servet kazanmış olan firari lider ülkesine dönüyor. Gene kendisinin seçtiği birini başbakanlığa getiriyor. Her şeyin düzeleceğini düşünüyor. Karısını alıp Pekin Olimpiyadları’nın açılışına gidiyor. Ama ülkesinde açılan davalarla, özgürlükleri dahil, her şeyin tehlikeye girdiğini görüp, tarafsız olmadığını öne sürdüğü yüksek yargıyı da suçlayarak, demokrasinin en iyi uygulandığını söylediği, İngiltere’den sığınma hakkı istiyor.

Bu olaylar son iki sene içinde Tayland’da cereyan etti. Ama olup bitenlerin hiç olmazsa bir kısmını sanki daha önceden biliyor gibisinizdir.
Çünkü Türkiye’de yaşıyorsunuz.

Kimi ülkeler şu ya da bu sebepten dolayı çok kötü yönetilince toplumun bilinçli, ‘elit’ diye anılan çevrelerinde büyük rahatsızlık başlıyor. Gerilen hava içinde gösteriler yapıldığı oluyor. Bu hava orduyu da etkiliyor ve darbelerin geldiği de görülebiliyor. Sonra, gene seçimle, normal yaşama dönüldüğünde, bilinen yöntemlerle sağlanan oylarla aynı grup iktidara gelirse, yasal, kurallar çerçevesinde ne yapılabilir?

Türkiye’de siyasi iktidarın Anayasal kurallar dışına çıktığını Cumhuriyet Başsavcısı saptayıp ortaya bir kapama davası çıkınca, Batı dünyası bir değerlendirme yaptı.

“AKP’nin devrilmesi, Avrupa Birliği ile Afganistan, İran, Irak ve Suriye gibi bölgesel sorunlu yerlerde AKP’nin desteğine güvenen ABD’nin tepkisine neden olur” dediler. Ama büyük dış baskıya karşın, Anayasa Mahkemesi 10’a karşı 1 oyla, kapamasa bile AKP’yi mahkûm etti. Dünyanın önde gelen denetim ve danışmanlık firması Ernst&Young Türkiye’nin ‘Rüşvet ve Yolsuzluk Uygulamaları’nda sınavı geçemediğini ilan etti. Bunun neyi değiştirdiğini göreceğiz.
Tayland’da, hakkında açılan sayısız suistimal davaları, 2006 askeri darbeden sonra kaçan Başbakan Taksin’i, yeni kurdurduğu partinin seçim kazanmasına karşın, kurtaramadı.
Önce Bangkok’ta Yüksek Mahkeme, Taksin ve yandaşlarının aleyhine ceza kanununa göre açılmış davalara bakmaya başladı.
Anayasa Mahkemesi, Taksin adına tayin ettiği başbakanın kurduğu koalisyon hükümetinin Kamboçya ile yaptığı bir anlaşmayı iptal etti. Bu da Dışişleri Bakanı’nın istifası ve tüm kabinenin ceza alabileceği bir yeni davanın açılmasına sebep oldu.

Aralık ayındaki seçimleri kazanan Taksin yanlılarının çoğunlukta olduğu hükümet artık eski başbakana nefes aldıracak derken, değişen havaya Tayland yüksek yargısının cesur adımları sebep oldu.
Taksin başbakan iken karısına ait bir araziyi devletin fahiş fiyatla alınmasını sağlayan üç hukuk danışmanı tutuklandı. Seçim komisyonu yeni partinin parayla oy sağladığını araştırmaya başladı. Yargıya bu konuda parti kapama davası için müracaat edebileceği öne sürüldü.

Taksin ve eşi açılan davalardan dolayı ancak 400 bin dolar kefalet ile ülke dışına çıkma izni alabildiler. Ama durumun umutsuz olduğunu görüp hem bu teminattan, hem de Tayland’da dondurulmuş olan 2 milyar dolarlık mallarından vazgeçerek İngiltere’ye sığındılar.
Tayland Yüksek Mahkemesi ise bu durum karşısında haklarında hem tutuklama hem de teminatların tahsili kararı çıkarttı.
Tayland’da bile, yüksek yargının askeri darbelerden daha etkili olduğu böylece görülmeye başlandı.

 



Bu haber 887 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,145 µs