En Sıcak Konular

Toptan: Kafkasya'da barış Avrupa için önemli

16 Ağustos 2008 17:25 tsi
TBMM Başkanı Köksal Toptan, Avrupa’ya gitmesi düşünülen doğalgaz hattının Türkiye ve Kafkasların önemini bütün dünyaya ispat ettiğini belirterek, barışın bütün Avrupa için büyük önem taşıdığını söyledi.

Yaz tatilini Bartın İnkumu’nda bulunan yazlık evinde geçiren Toptan, Bartın Gazeteciler Derneği’nin Sanset Otel’de verdiği kahvaltıda gazetecilerin sorularını cevapladı. Kafkasların istikrarının Türkiye için çok önem taşıdığını söyleyen Toptan, “Kafkasların ve Hazar’ın ötesinin istikrarı, bölgenin istikrarı Türkiye’yi yakından ilgilendirmektedir. Aslında Türkiye’nin menfaatleri kadar, batının menfaatleri de söz konusudur. Kafkasların da menfaatleri söz konusudur. Çünkü çok geniş enerji kaynaklarının bulunduğu o coğrafyadaki enerji üretiminin geçebileceği en akılcı güzergah Türkiye’dir. Nitekim bu çerçevede Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı, Bakü-Tiflis-Erzurum doğalgaz boru hattı, Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı ve çok daha önem verilen Avrupa içlerine gitmesi düşünülen doğalgaz hattı, Türkiye’nin önemini ve Kafkasların önemini bütün dünyaya ispat etmektedir. O nedenle Gürcistan’da son dönemde meydana gelen olayların şu veya bu şekilde sona erdirilmesi, sukunetin sağlanması ve umuyoruz ki arkasından barışında gelmesi bizim için olduğu kadar bütün Avrupa için büyük önem taşımaktadır. Bunun sonucu olarak Türkiye bu sorunun çözülmesinde aktif rol oynamaktadır. Sayın Başbakan’ın Moskova’ya, arkasından Tiflis’e yapmış olduğu ziyaretler, hem Türkiye’nin konu ile dikkatini ve ilgisini ortaya koymasının yanında, anlaşmanın bir an evvel sağlanması açısından önemli bir adım olarak değerlendirilmelidir” dedi.

DÜNYANIN NORMALİZASYONA GEREKMEKTEDİR

Gürcistan yönetiminin bir takım taktik hataları olduğunu açıklayan Toptan, şöyle konuştu:

“Öteden beri Gürcistan içerisindeki Abhazya bölgesinin, Güney Osetya bölgesinin hassasiyet taşıdığı bilinmektedir. Ayrıca orada bulunan Acara bölgesinin, Batum’un hassasiyetleri bilinmektedir. Gürcistan yönetiminin bunlara dikkat etmesi lazımdı. Türkiye öteden beri Gürcistan’ın toprak bütünlüğünü savunmuştur. Bugünde aynı şekilde savunmaktadır. Ancak öyle zannediyorum ki, Rusya’nın eline bir gerekçe verilmek suretiyle, Rusya’nın Gürcistan’a müdahalesi ihtilaflı bölgelerde daha etkin bir konuma gelmesi ve Sovyetler Birliği’nden dağılan ülkelere de gözdağı vermesi bakımından önem taşımaktadır. Artık dünyanın kolay kolay bölünmek suretiyle bağımsız yeni ülkeler çıkarmaya ve bunları bir savaş sonucu elde etmeye tahammülü yoktur. Süratle dünyanın normalizasyona geçmesi ve barış ortamını yakalaması gerekmektedir. Bizim bölgemiz maalesef barut fıçısı gibi. Bu son gelişmelerle bu bir kez daha ortaya çıkmıştır. Bir taraftan Irak’ın iç kargaşası, öte taraftan Lübnan’da meydana gelen olaylar, onun hemen güneyinde İsrail-Filistin’in savaşının hala can alıyor olmasının yanında, Kafkasya’da ki bu gelişmeler dikkat çekicidir. Balkanlarda ki sorunların yeni çözülmeye başladığı bir dönemde Kafkasya’da meydana gelen olaylar, Türkiye’yi daha dikkatli hareket etmeye sevk etmektedir.”

 



Bu haber 625 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,650 µs