Taze neo-con Randy'nin işleri | " /> Taze neo-con Randy'nin işleri | "/>

En Sıcak Konular

Taze neo-con Randy'nin işleri

16 Ağustos 2008 20:40 tsi
Taze neo-con Randy'nin işleri ABD Başkan adayı McCain'in şu an danışmanlığını yapan ve bir zamanlar Gürcistan için çalışan Randy Scheunemann'ın önce Irak'ta şimdi de Kafkaslar'da çeşitli çalışmalarda bulunduğu iddia edildi. İddia şu ki, Kafkasya'daki savaş neoconların oyunu.

Irak'ın işgal edilmesine ön ayak olan neoconların Gürcü-Rus savaşını çıkmasında da büyük rol oynadıkları iddia edildi.

Gürcistan ve Rusya arasında savaşın patlak vermesine neden olan Güney Osetya'ya müdahalenin neoconların oyunu olduğu öne sürüldü.

Scheunemann, daha önceleri Yeni Amerikan Yüzyılı Projesinin bir müdürüyken, Irak savaşının mühendisleri arasındaki neo-conlardan biri olarak tanınmaktaydı.

Scheunemann'ın Gürcistan meselesinin alevlenmesinde de benzer bir rol oynadığına dair ciddi işaretler var. "Saakashvili'nin, Scheunemann benzeri güven duyduğu nüfuzlu Amerikalılardan, Amerika'nın arkasında duracağı teminatını almaksızın tehlikeli bir tırmanışın düğmesine basmış olması tasavvur edilemez" diyen Amerikalı deneyimli gazeteci Robert Scheer, neoconlar ve Kafkasya'da oynan oyunlar hakkında ilginç tespitlerde bulunuyor.

Gürcistan Savaşı Neoconların Seçim Numarası Olmasın?

Bir başka Kasım sürprizi öne alınarak Ağustos ayında denenmiş olmasın? Rus ayısının elinden kurtulmaya çabalayan minik ve cesur Gürcistan zırvası, ABD seçimlerini etkilemek için sahnelenmiş olmasın sonra?

Bu ihtimali elinizin tersiyle itmeden önce dört yıldan beri Gürcistan'ın ücretli lobiciliğini yapan ve lobi faaliyetine sadece geçen Mart ayında son veren Randy Scheunemann'ın rolünü dikkate alın; bu faaliyete son verdikten birkaç ay sonra, başkan adayı John McCain'in kıdemli dış politika danışmanı oldu.

Scheunemann, daha önceleri Yeni Amerikan Yüzyılı Projesinin bir müdürüyken, Irak savaşının mühendisleri arasındaki neo-conlardan biri olarak tanınmaktaydı. Ayrıca, McCain'in 2000 başkanlık seçimleri kampanyasında çalıştıktan sonra, Irak'ı işgal etmek isteyenlerin önde gideni Irak'ı Özgürleştirme Komitesinin başındaki isim de yine Scheunemann'dı.

Gürcistan meselesinin alevlenmesinde de benzer bir rol oynadığına dair ciddi işaretler var. Yakın dostu ve eski işvereni, Gürcistan Devlet Başkanı  Mikheil Saakashvili'nin Güney Osetya'yı işgal emrini verme akılsızlığını başka türlü nasıl açıklamalı yoksa? Öyle bir işgal ki Rusya'yı karşıt tepki  vermeye yönlendireceği çok açık. Saakashvili'nin, Scheunemann benzeri güven duyduğu nüfuzlu Amerikalılardan, Amerika'nın arkasında duracağı teminatını almaksızın tehlikeli bir tırmanışın düğmesine basmış olması tasavvur edilemez.  Scheunemann, McCain'in başkanlık kampanyasında dış politika danışmanı olarak çalışması öncesinde bile bu meselelerde McCain'e uzun bir süre rehberlik etmişti nitekim.

2005 yılında, Gürcistan için ücretli lobiciyken, McCain'le birlikte Gürcistan'ın NATO üyeliği için Kongre'ye sunulmak üzere yasa taslağı üzerinde çalıştılar. Bir yıl sonra, Gürcistan'ın halen bordrolu bir çalışanıyken, o ülkeye ziyaretinde McCain'e eşlik etti; Saakashvili ile görüştüler ve Rusya'nın Vladimir Putin'ine karşı kavgacı bakışına destek verdiler.

Scheunemann, Irak'a karşı savaş koşusunun tekrarında, Cumhuriyetçi adayın dış politika duruşuna egemen olan neocon dolaplarının merkezindeki isimdir  Bu kankaların işi gücü yeni bir Soğuk Savaşa girecekleri yabancı bir düşman aramak; ve artık Saddam Hüseyin rejiminin düşmesiyle birlikte sıra, tam da istedikleri niteliğe sahip Putin Rusya'sına geldi.

Evet, kulağa şeytâni geliyor fakat savaş ve barış meseleleriyle ilgili olarak McCain kampanyasının  hedefini değerlendirmenin en doğru yolu budur. Cumhuriyetçi adayın Putin'i şeytanlaştırması, Amerikan militarizmini ateşlemek için Saddam'ın kullanıldığı önceki plandan bile çok daha büyük bir planın mevcut olduğuna işaret etmektedir.

Ölçülü bir dış politika duruşuyla makul olmak için tırmalayan Demokratların adayı Barack Obama, savaşacağı yeni bir Soğuk Savaşıyla çetin bir görünüm sergileyen McCain'e kıyasla  zayıf duracaktır. Bu arada, Irak savaşından ekonomik gerilemeye kadar ne varsa McCain'e intikal eden Bush mirâsının uğursuz sonuçlarına kolaylıkla göz yumulacak. Ancak, neoconlara destek veren askeri sanayi, bu özür dolayısıyla, hâlihazırda dünya'nın geri kalanının toplam harcamasından daha büyük bir askeri bütçenin daha da katlanmasıyla ödüllendirilecek.

Neoconların kendini gerçekleştiren kehanetleri bu noktada iş başı yapıyor; büyük ölçüde indirime gittiği askeri gücünü tekrar artıran Rusya'nın düşman kampa geçtiği, Putin'in öcü, yeni Josef Stalin, rolüne soyunduğu yani eski Sovyetler Birliğine ait imajların harekete geçtiği bir kehanet bu. McCain, tekrar kuşatılması gereken "intikamcı Rusya'yı" kınamıştı. Her ne kadar Komünizm sonrası Rusya'sının hayli popüler bir seçilmiş başkanı da olsa, emperyalizm, yalnızca Putin'in genlerinde değil Rus halkının da genlerinde vardır.

Stalin'in Gürcü olduğunu unutmaya ne de musait bir durum; aslında Rus askerleri Gori'yi işgal etselerdi şayet, Rus Devriminin kontrolünü zaptederek iyi bir iş çıkarmış oralı Gürcü çocuğu onurlandıran bir müze bulacaklardı karşılarında. İddialara göre salı günü, Gori'deki Stalin Meydanına beş Rus bombası düşmüş.

Komünizm sonrası Gürcülerinin, Güney Osetya ve Abhazya üzerinde emperyal hedefleri olduğu da ifade edilmeli. Kosova'nın Sırbistan'dan bağımsızlığı için destek veren ABD'nin şimdi Gürcistan'ın ayrılıkçı eyaletlerinin işgaline göz yumması, katıksız bir çelişkidir.

Bir seçim kampanyası süresince Scheunemann'ın Rusya'yı şeytanlaştıran, sertlik yanlısı neocon çizgisini McCain'in hararetle benimsemiş olması, bir senatörün yaşlı ama aynı zamanda vahşice sorumsuz olabileceğini hatırlatmaktadır.

Robert Scheer/Dünya Bülteni/Çeviri: Ertuğrul Aydın



Bu haber 499 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,219 µs