En Sıcak Konular

Hakkari'de Oxford vardı da yönetmedik mi?

16 Ağustos 2008 22:18 tsi
Hakkari'de Oxford vardı da yönetmedik mi? Türkiye'nin en geri kalmış illerinden biri olan Hakkâri'de kurulacak üniversitede rektör adaylığı için sadece 3 kişi başvurdu. Bu isimlerden biri Oxford'dan. Peki o isim neden Hakkari'ye gitmek istiyor, hangi dilin bölümüne sıcak bakıyor!

YÖK de bu üç ismi Çankaya Köşkü'ne bildirdi. Bu isimler arasında en çok ilgi çekeni ise İbrahim Belenli oldu. İzmirli olan, İstanbul Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi'ni bitiren, Oxford'da doktorasını yaptıktan sonra Genel Fizik uzmanı olarak Erciyes ve Abant İzzet Baysal üniversitelerinde çalışan
 
Belenli'nin uluslararası bilimsel dergilerde yayımlanmış 28 makalesi, uluslararası sempozyum, panel ve çalıştaylarda sunulmuş çok sayıda bildirisi bulunuyor.

NEDEN HAKKARİ?

Hakkâri'ye hiç gitmediğini, sadece internetten resimlerine baktığını anlatan Belenli, "Neden Hakkâri?" sorusuna şu yanıtı verdi: "Hakkâri insanı çok mert ve soylu. Özellikle coğrafi şartlardan kaynaklı geri kalmış bir yer. Önemli olan hizmet götürmek. Bu biraz da zoru başarmanın zevki. Kendi kendine de meydan okuma benimkisi. Oxford'da bilim yapılır Hakkâri'de yapılmaz mı?" İngiltere'de bulunduğu sırada Belfast'ta İRA terönünün bulunduğunu hatırlatan Belenli, "Herkes Londra Belfast'a güvensiz gözüyle bakardı. Ama orada da insanlar yaşıyor. Burası da Londra'dan farklı değil. Güvenlik endişesi duymuyorum" dedi.

KÜRTÇE BÖLÜMÜ'NE SICAK

Belenli, YÖK'ün Ermenice bölüme izin verdiğini hatırlatarak, Hakkâri'de "Kürtçe" bölümü kurulup kurulamayacağı sorusuna da olumlu yaklaştı. Böyle bir kararı, oluşacak üniversite yönetiminin alması gerektiğini belirten Belenli, "YÖK müsade ederse, ihtiyaç olursa neden olmasın" dedi. Siyasi olduğunu düşündüğü türban sorununun bildirilerle değil, toplumsal mutabakatla çözüleceğine inanan Belenli, Kürt sorunu konusunda da benzer bir yaklaşım sergiliyor: "Ben bana düşen görev neydi. Onunla ilgilendim. Şimdi de üniversite kurma görevi verilirse bunu en iyi şekilde yapmaya çalışacağım. Biraz da sorunlar herkes kendi işini yapmadığı için çıkmıyor mu?"

KAMPÜS ŞEHİR İÇİNDE OLACAK

İki yüksekokulu, çok az sayıda öğretim üyesi ve 400 kadar öğrencisi bulunan Hakkâri'de Belenli, hedeflerini şöyle sıraladı: "Öncelikle üniversitenin yönetim organlarını oluşturmak gerek. Devletin çok fazla teşviki var. Bunu avantaj olarak kullanarak öğretim üyelerine cazip gelecek konaklama, eğlence imkânlarının olduğu iyi bir sosyal tesis gerekli. Kampusu da şehirle bütünleşmiş bir üniversite yaratabilmek için Oxford'da olduğu gibi şehir merkezine kurmak doğru olur." Mayıs ayında kurulan Hakkâri Üniversitesi'nde şimdilik sadece iki meslek yüksekokulu bulunuyor. Kuruluş yasası ile Eğitim, İktisadi İdari Bilimler ve Mühendislik fakültelerinin yanı sıra bir meslek yüksekokulu ve iki enstitünün daha açılması öngörülüyor.

aktif haber



Bu haber 1,077 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,902 µs