En Sıcak Konular

Sıcaklar otomobilleri de vuruyor

17 Ağustos 2008 13:27 tsi
Yaz aylarında aşırı sıcak nedeniyle motor gücünün azaldığı, bu yüzden araçların yüzde 5-10 arasında daha fazla yakıt harcadığı bildirildi.

Bazı otomobil markalarının özel servisliğini yapan firmanın sahibi Ertuğrul Temur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, benzin ve mazot fiyatının yüksekliği nedeniyle birçok kişinin daha az yakan araçları tercih ettiğini söyledi.

Bazı sürücülerin de araçlarına cihaz takarak ya da sıvı kullanarak yakıtta tasarruf yoluna gittiğini ifade eden Temur, birçok sürücünün de trafikte yeşil ışığa kendini ayarlama, şehir içinde fazla hız yapmama gibi yöntemlerle yakıt maliyetini düşürmeye çalıştığını anlattı.

Temur, motorun verimli çalışması için dışardan soğuk hava çekmesi gerektiğini belirterek, ''Ancak yaz aylarında bu mümkün olmuyor. Sıcak hava çeken motorun gücü yüzde 5-10 arasında düşüyor. Kışın yüzde 100 verime ulaşan beygir gücü, yaz aylarında yüzde 90'a kadar düşebiliyor. Bu da doğal olarak yüzde 5-10 arasında daha fazla yakıt harcanmasına neden oluyor'' dedi.

Yaz aylarında yoğun şekilde klima kullanımının da yakıt maliyetini yükselttiğini dile getiren Temur, benzin fiyatlarında çok büyük oynama olmazken yaz aylarında aracı fazla yakan sürücülerin soluğu kendilerinde aldığını, arızadan şüphelendiklerini kaydetti.

Temur, lastiklerin havasının da aracın fazla yakıt harcamasına yol açacağını vurgulayarak, ''Sıcak, klima ve lastikler yüzünden yaz aylarında yakıt maliyeti yüzde 20'ye kadar yükselebilir. Bu yüzden kliması olan otomobil sahipleri yazın araçlarının fazla yaktığı konusunda endişeye kapılmasın. Turbolu araçlarda sıcaklar motoru olumsuz etkilemiyor'' diye konuştu.

hurhaber



Bu haber 546 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,435 µs